, ,

A gyulladás szerepe a meddőségben – 2. rész

Korábban már volt szó a gyulladás szerepéről a meddőségben. Az előző cikkben olvashatsz arról, hogy  miért nem jó a női szervezetben a gyulladás.

Ebben a cikkben megosztom Veled, hogy melyek a legfontosabb gyulladást okozó ételek, melyeket kerülnöd érdemes, mivel ezek befolyásolhatják a hormonális egyensúlyodat.

Az étrended, vagyis az, hogy mi eszel meg fontos szerepet játszik a hormonális egészségben és abban, hogy a test mennyire képes kezelni a gyulladást!

Gyulladást okozó ételek és hatásuk a hormonokra

Magas cukortartalmú ételek

Minden étrend tartalmaz némi cukrot. A szervezetnek cukrokra van szüksége a gyors energiaellátáshoz, de manapság a legtöbbünk túl sok finomított, egyszerű cukrot vesz magához, ami gyulladást okoz.

Erről, a cukor és a terméketlenség és hormon egyensúlyzavarok kapcsolatáról itt írtam bővebben.

Gyakran olyan dolgokból kerül a szánkba, amelyekre nem is gondolnánk.

Az alábbiakban bemutatom, hogyan befolyásolhatja a cukor a hormon egyensúlyodat:

 • Az állatokon és az embereken végzett tanulmányok azt mutatják, hogy a magas cukortartalmú étrend kapcsolódik a gyulladások növekedéséhez, amely befolyásolhatja a termékenységet és/vagy növeli a fertőzés, az inzulinrezisztencia, a 2. típusú cukorbetegség, a szívbetegség és a súlygyarapodás kockázatát, melyek mindegyike befolyásolja a hormonális egyensúlyt.
 • Az American Society of Reproductive Medicine-ben közölt kutatások azt mutatják, hogy a magas cukortartalmú étrend csökkentheti a sikeres IVF beavatkozások arányát.

Ha meg akarod őrizni, vagy vissza akarod állítani a hormon egyensúlyodat, és/vagy meg akarsz foganni: csökkentsd a finomított cukrokban gazdag ételek bevitelét, és ellenőrizd a megvásárolt termékek cimkéjén, hogy tartalmaz-e rejtett cukrokat. Tedd vissza a polcra, ha olyan hozzáadott cukrokat tartalmaz, mint például a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, a fruktózt, a szacharózt, a barna cukrot, a rizsszirupot, a dextrózt, a maltózt, az árpa malátát, gyümölcslé-koncentrátumokat, glükózt, invertcukrot, laktózt, maltózt, maláta-szirupot.

A hormonális egyensúlyod egészsége és a termékenységed érdekében: ragaszkodj az egészséges, természetes gyümölcsből, egész gyümölcsből származó édes ízhez. Édesítésképpen pedig használj kis mennyiségű természetes cukrot, például mézet vagy datolyát. Az olyan cukor-pótló alternatívák, mint például a stevia levél (Stevia rebaudiana) kis mennyiségben elfogadható vagy a glicin (illetve a Lo Han Guo gyümölcs) szintén jó választás, különösen, ha ismert vércukor-háztartással kapcsolatos problémád van (inzulin-rezisztencia)

A legtöbb snack, készételek, gyorséttermi ételek (junk food)

Megértem a rohanó mindennapok és az étkezés megoldásáért történő küzdelmet. Fontos azonban, hogy a hormon egyensúllyal kapcsolatos és a termékenységi problémák kezelésekor kerüld el ezeket a kényelmesebb megoldásokat.

 • A legtöbb feldolgozott készétel (chips, csomagolt snack, reggeli gabonapelyhek, fagyasztott ételek, konzervek és még a kész fűszerkeverékek is) olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek növelik a gyulladást. A címkék ellenőrzésekor kerüld a felesleges sót, cukrot, zsírt, tartósítószereket, hidrogénezett olajokat, emulgeálószereket, színezékeket vagy egyéb vegyületeket. Ezek az adalékanyagok mind gyulladásokat indukálhatnak a szervezetedben, vagy egy meglévő gyulladás esetén olyanok, mint olaj a tűzre.
 • A gyors ételek különösen károsak; tartósítószerekkel, sóval, cukorral és zsírral, illetve transzzsírokkal vannak tele. A Human Rproduction-ben egy 2018-as ausztráliai tanulmány jelent meg, mely azt találta, hogy 8-16% -al emelkedik a meddőség kockázata azoknál a nőknél, akik hetente négy vagy több alkalommal ettek gyorsétkezdében.
 • A termékenységed és a hormonális egészséged érdekében: légy figyelmes, amikor vásárolsz, és törekedj olyan ételt választani, aminek az összetevő listája a lehető legrövidebb, ha egyáltalán veszel is ilyen ételt! (a legjobb, ha csak olyan ételt eszel, amiben felismered, mi van, mert nincs úgy feldolgozva és adalékokkal ellátva, hogy felismerhetetlen volna) vagy vásárolj a piacon bio gyümölcsöket, zöldségeket, és húsokat.

Telített zsírok / Növényi olajok / Mesterséges transzzsírok

A nem megfelelő zsírok gyulladáskeltőek és megzavarják a hormonrendszeredet. A sült ételek, a magas telített zsírtartalmú ételek túl gyakori fogyasztása, a növényi olajok és a margarin gyulladáskeltő ételek, melyeket korlátozni és elkerülni kell. A mesterséges transzzsírok (részlegesen hidrogénezett olajok), amelyek a snack ételekben, pékárukban, gyorséttermekben és fűszerekben találhatóak, szintén nagy problémát okoznak.

 • A Harvard Közegészségügyi Iskola kutatása azt mutatja, hogy minél több transzzsírt fogyaszt egy nő, annál nagyobb a termékenységi problémák kockázata.
 • A transzzsírok fogyasztása rontja az inzulinérzékenységet.

A termékenységed és hormonális egészséged érdekében: élvezd az egészséges, nélkülözhetetlen zsírokat a vadon élő halakból és a tenger gyümölcseiből, avokádóból, olívaolajból, valamint friss diófélékből és magvakból. Ezek a zsírok csillapítják a gyulladást és hozzájárulnak a termékenységhez. A Harvard Közegészségügyi Iskolában közzétett 2012-es tanulmány kimutatta, hogy több egyszeresen telítetlen zsír fogyasztása akár az IVF sikerrátáját is növelhetik. További információ: A tanulmány azt mutatja, hogy az avokádó fogyasztása növelheti az IVF sikerét!

Olvasd el a tanulmányt az avokádó és a termékenység kapcsolatáról.

Nem bio élelmiszerek, GMO-élelmiszerek

A nem ökológiai gazdaságból származó élelmiszerekből és a géntechnológiával módosított élelmiszerekből (GMO-k) származó rovarirtók magas jelenléte mindkét nemnél felel a hormon egyensúlyzavarok, a gyulladások és a termékenységi problémák kialakulásáért.

 • A Human Reproduction 2015-ös tanulmánya szerint a rovarirtókban gazdag étrend az alacsonyabb spermiumszámmal összefüggésbe hozható.
 • A Environmental Health Perspectives által közzétett kutatás azt mutatja, hogy azoknál a nőknél, akik szerves klórtartalmú növényvédő szerekkel többet érintkeznek (ételek által), az endometriózis kockázata 30–70% -kal nő.
 • Az állatkísérletek azt mutatják, hogy a génmódosításon átesett takarmány fogyasztásával a termékenységi ráták alacsonyabbak lettek, és ez még fokozott gyulladást is eredményezett.

A hormonális egyensúlyod és a termékenységed megőrzése érdekében kerüld el a nem ökológiai gazdaságból származó állati termékeket,  a tenyésztett halakat és a genetikailag módosított élelmiszereket (kukorica, szója, repce, cukkini, burgonya, búza és rizs), valamint minden olyat, ami nem ökológiai gazdálkodásból származik a „Bio vagy nem bio” listáról.

Ha biogazdálkodásból származó élelmiszereket fogyasztasz, az már önmagában drámai javulást hozhat, hiszen javítja a hormonális egészséged azáltal, hogy megszünteti a gyulladáskeltő vegyi anyagoknak és a GMO-knak való kitettségedet és a bennük lévő tápanyagok maradéktalanul szolgálhatják a hormonjaid kiválasztását, ahelyett, hogy a méregtelenítő funkciók támogatására fordítódnának.

Vedd magadhoz a hormonkiegyensúlyozó és termékenységet támogató ételeket!

Amikor a hormonális egyensúlyod vagy (és) a termékenységed van fókuszban, végy magadhoz olyan ételeket, amiket a Termékenységet fokozó étrendben is ajánlottam, mint például a termékenységfokozó toplistásakat, mint a lazac, a tojás, a termékenységfokozó szuperélelmiszerek.

Vagy gyere és tanuld meg a toplisás női ciklus-szinkronizáló ételeket és a hormonrendszer működésében részt vevő szerveidet támogató ételeket, melyről a Ciklusharmonizáló módszerben tanítok. A módszer megtanít arra, hogyan támogasd a menstruációs ciklusod egyes fázisait és a különféle hormontermelésben résztvevő szerveid mnkáját az ételekkel és így hogyan harmonizálhatod a hormonrendszeredet nap mint nap.

A következő rész a gyulladásgátló ételekről és hatóanyagokról szól.

Szakirodalmi forrás

 • https://www.eatthis.com/foods-that-cause-inflammation/
 • https://www.healthline.com/nutrition/sugar-and-inflammation
 • https://human-fertility.com/what-are-the-effects-of-sugar-on-male-fertility/
 • https://www.zitawest.com/is-sugar-ruining-your-fertility/
 • https://www.deccanchronicle.com/lifestyle/health-and-wellbeing/260218/sugar-affects-fertility.html
 • https://www.livescience.com/62476-fast-food-diet-infertility.html
 • http://time.com/3763648/pesticides-diet-fertility/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4447887/
 • https://www.sciencedaily.com/releases/2013/11/131105081105.htm
 • http://responsibletechnology.org/gmo-education/section1
 • https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/05/18/gmo-foods-inflammation.aspx