, ,

Alacsony AMH szint és termékenység

A nők gyakran pánikba esnek, amikor a tesztek azt mutatják, hogy alacsony az anti-Müllerian hormon (AMH) szintjük.

A legtöbb meddőségi szakember egyetért abban, hogy az alacsony AMH szint önmagában nem zárhatja ki a nőket az IVF kezelések esélyeseiből. Egyes esetekben az alacsony AMH-szinttel rendelkező nőknél valóban csökkent a (stimulálható) tüszők mennyisége (azaz a petefészek-tartalék), ám ez nem zárja ki azt, hogy jó minőségű petesejtjeik lehetnek, és hogy jó esélyük lehet az egészséges terhességre.

De mit jelent ez a teszt valóban, és megbízhatóak-e az AMH tesztek? Már 2018 óta azt látjuk, hogy az új kutatások szerint az AMH teszt értelmezésének frissítésére lehet szükség. Az életstílusod, az, hogy a menstruációs ciklusban hol tartasz a teszt elvégzésénél, és egyéb tényezők befolyásolhatják az eredményt. Bár az AMH szint ismerete fontos, ha meddőséggel küzdesz, egyetlen mérésből nem határozható meg a teljes termékenységi-egészségügyi állapotod.

Az AMH tesztelés a modern termékenységi tesztek aranyszabványának része. Az AMH egy olyan protein, amelyet petefészek tüszőiben termelnek az ún. granulosa sejtek. Az IVF kezeléseken átesett nőkkel végzett kutatások után 1990-ben kifejlesztett AMH-vizsgálat pozitív korrelációt talált az AMH-szint és a petefészek stimulációja után visszanyert petesejtszám között.

AMH a számok szerint

A normál AMH-szint (1,5–4,0 ng/ml) egy termékenységi mutató, mely a fogamzóképességről ad képet, valamint a mesterséges megtermékenyítés során alkalmazott kezelések (stimuláció) jobb válaszarányához kötődik.
Egy alacsony – normál AMH-szint (1,0–1,5 ng/ml) a petefészek-tartalék csökkenéséről jelez, de az esélyek továbbra is jók lehetnek a terhesség kimenetele szempontjából.
A nagyon alacsony AMH-szintek (0,5 ng/ml alatt) csökkent petefészek-tartalékot és a termékenységet érintő jogos aggodalmakat jelezhetik.

Mi befolyásolja az AMH szintet?

Az AMH szintet a gonadotropin hormon szabályozza, és a tüsző fejlődésének korai szakaszában a legmagasabb (amikor a tüsző kevesebb, mint 4 mm-es). Az AMH termelése leáll vagy lelassul, amikor a tüsző nagyobb lesz. Egyes kutatások szerint szinte nincs is AMH-termelés, ha a tüszők elérik a 8 mm-t.
Az AMH-szintek természetes ingadozása így kritikus fontosságú annak megértésében, hogy mit is jelent a termékenység szempontjából.

Felvetődik továbbá az AMH egyszeri mérésének lehetséges korlátai a petesejt készlet mennyiségének, vagy minőségének szempontjából történő értelmezésére. Valójában az AMH mérése más biomarkerekkel – mint például az FSH és az Inhibin-B – hasznosabb információkkal szolgáltathat, ám egyetlen mutatóként figyelembe venni nem tanácsos akkor, ha megalapozottan szeretnénk egészségügyi döntéseket hozni.

Alacsony AMH szint

Az alacsony AMH szint elsődleges oka az öregedés. A stressz miatti korai petefészek-öregedés, a nem megfelelő táplálkozás miatti tápanyaghiányok, a nem kielégítő vérkeringés a petefészkekben, a hormonális egyensúlyhiány, betegségek, sérülés, genetikai tényezők, autoimmun rendellenességek és még egyéb életmód-tényezők – lentebb felsorolom ezeket – mind befolyásolhatják az AMH szintet és a petefészkek működését.

A fiatalabb (35 éves és annál fiatalabb) nők alacsony AMH-szintje jelezheti, hogy fennáll a korai menopauza kockázata, ám a longitudinális vizsgálatok során ezt nem bizonyították meggyőzően. Ezekben a helyzetekben természetes és / vagy orvosi intézkedésekre lehet szükség a termékenység megőrzésének és fokozásának elősegítésére. A korai menopauza családi története és más genetikai tényezők jelentős szerepet játszanak, és a családi történet miatt magas kockázatú nőknél végzett tesztelés így előnyös lehet.

Magas AMH szint

A magas AMH szint (4 ng/ml feletti) a PCOS jele is lehet. A PCOS-ban szenvedő nőknek gyakran sok apró tüszőjük (cisztájuk) van, ezért magas az AMH-értékük. Ha ez a te eseted is, akkor vedd figyelembe, hogy egy meddőségi kezelés során ilyenkor nagyobb a veszélye/esélye a petefészek túlstimulálásának. Ezért fontos együttműködnöd az orvosoddal, hogy csökkentsétek a kockázati tényezőket és még a beavatkozás előtt javítsatok ezeken az értékeken.

AMH és menopauza

Az AMH szintje természetesen csökken az életkorral. A közvetlen menopauza előtt álló nők ciklusának 3. napján általában alacsony az AMH (lásd az előző listát) és magas a tüszőstimuláló hormon (FSH) szintje (15 felett). Ez egy normális változás, amelyet akkor látunk, amikor a reproduktív évek már zárulnak.

Befolyásolhatják-e az életmód tényezői az AMH szintet?

Igen! A toxinok túlzott expozíciója befolyásolhatja a petefészek-tartalékot és csökkentheti az AMH-szintjét.

• Az erőteljes dohányzás (20 cigaretta naponta) az alacsony AMH-szinthez és a korai menopauzához kapcsolódik (Termékenység és Sterilitás Szaklap).

•A környezeti szennyeződéseknek való hosszú távú kitettség – például a mesterséges tűzzel üzemeltetett beltéri fűtéssel járó vegyi anyagoknak valü kitettséget is összefüggésbe hozták az alacsony AMH-szinttel.

• A gyógyszeres kezelések, mint például a kemoterápia, az AMH és a petefészek tartalék szignifikáns csökkenését okozhatják. Ha rákos betegséged van, kérdezd meg kezelőorvosodat a kezelés termékenység-csökkentő hatásairól.

Mindig van remény:)

Ha alacsony AMH eredménnyel rendelkezel, és aggódsz, kérlek, ne feledd, hogy egyetlen mutató nem nyújt teljes képet a termékenységedről. Az AMH szintjére vonatkozó új vizsgálati megközelítések fejlődhetnek, melyek több reménnyel kecsegtetnek, különösen az alacsony AMH szintű, de egészséges, fiatal nők esetében.

Természetes módszerekkel, például a ciklusod követésével, a méhnyak váladék és az ébredési testhőmérsékleted megfigyelésével további információkat kaphatsz a termékenységedet szabályozó hormonokról. Erről bővebben itt tájékozódhatsz: Információs füzet a cilusfigyelésről

Van olyan programom, ahol a ciklus követését, valamint a tüszők és petesejtek minőségének javítását tanítom. Ezentúl a hormonális egyensúlyt és termékenységet fokozó gyógynövények használata is előnyös lehet a tüszők és petesejtek egészsége szempontjából, és segíthet a normál AMH-szint elérésében és fenntartásában.

Mindig azt javaslom, hogy 1-1 ilyen program elvégzése után készíttess ismét egy labort, hogy tudd követni, hogy az AMH érték, illetve a petesejtek egészsége idővel változik-e természetes vagy orvosod által javasolt kezelések hatására.

Kutasd fel a lehetőségeket – ebben segítenek az e.bookjaim és a hormon egyensúly programjaim -, és ne add fel a reményt egy rosszabb laboreredmény után.

Sok esetben az alacsony AMH-szintű nők sikeresen képesek megfoganni egy felkészítő kúra után, különösen akkor, ha nincsen más termékenység útjában álló problémájuk.

Készítettem egy e-bookot is a témáról, ami tartalmazza a legfontosabb – ám nem egyetlen – lépéseket a mutató és így a termékenység javítására: kérd az e-bookot itt.

A termékenység és a hormon egyensúly helyreállításáról MINDENT megtanulhatsz a TERMÉKENYSÉGFOKOZÓ PROGRAM résztvevőjeként.

Katt az alábbi képre a részletekért!

Szakirodalmi forrás:

White, A., Sandler D., D’Alosio, A. (2016, Sept.). Antimüllerian hormone in relation to tobacco and marijuana use and sources of indoor heating/cooking. Fertility and Sterility. Letöltve: http://www.fertstert.org/article/S0015-0282(16)61282-7/fulltext
Anderson, R. (2016, Oct.). Towards improving analysis and interpretation of antimüllerian hormone in women. Fertility and Sterility. Letöltve: http://www.fertstert.org/article/S0015-0282(16)61392-4/fulltext
Sherbahn, R. (2016). Anti-Mullerian Hormone Testing of Ovarian Reserve. Letöltve: http://www.advancedfertility.com/amh-fertility-test.htm
AMH (Anti-Mullerian Hormone): What is AMH and What Does It Mean For Your Fertility (2016). Letöltve: https://www.createhealth.org/fertility-treatments-services/fertility-diagnosis/amh