, ,

A cukor hozzájárulhat a terméketlenséghez

A cukor hozzájárulhat a meddőséghez?!

Igen, így van! A cukor rendszeres fogyasztása meddőséghez vezethet, vagy a termékenységi problémát súlyosbíthatja. Ahogy az ünnepi időszak felé közeledünk, mindenhol finomított cukorral teli apró finomságokkal bombáznak minket. Sütemények, csokik, koktélok, borok, pezsgők, cukorkák, és a lista folytatódik… Akkor miért is fontos ez?

Miért nem szabad, hogy egy kicsit eleresszük magunkat és élvezzük az ünnepi hangulatot és egy kicsit kényeztessük magunkat? Nos, bár mások számára ez megengedhető és jó is lehet, ám ha termékenységi problémákkal küzdesz, vagy inzulinrezisztenciád és hormonális gondjaid vannak, akkor nem jó ötlet. Ugyanakkor annál jobb ötlet lehet hogy utánanézz a cukros-édes ételek alternatíváinak.

Ami a legfontosabb: a finomított fehér cukorforrásokat kerüld! Ez magában foglalja a mezei asztali fehér cukrot (nádcukrot és barna cukrot), a fehér lisztet, a kukoricát (beleértve a kukorica szirupot), a fehér rizst és az alkoholos italokat. A legtöbb finomságot ezekből az alapanyagokból készítjük. Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup található a legtöbb előrecsomagolt élelmiszerben a szupermarketben!

A cukor által kiváltott termékenységi problémák kaszkádja

Hormonális zavar – A fenti összetevőket tartalmazó élelmiszereket a szervezet gyorsan lebontja, ami túl gyorsan növeli az inzulinszintet. De hogyan befolyásolja ez a hormonszintjeidet? Ez a gyors vércukorszint-emelkedés a testedben 15-30 percig tartó „magas” értéket teremt. Ezt követően a cukorszinted lezuhan, így a test kiszárad és kimerül.

Ez létrehozza a testben az úgynevezett „küzdj vagy fuss” reakciót, mivel a mellékvesék folyamatosan stimulálódnak. Ez a cukorszint csökkenés jelzi a mellékveséknek, hogy szabadítsák fel a kortizolt és az adrenalin hormont a cukor szintjének pótlására. A mellékvesék ismételt stimulálása a kortizol és az adrenalin felszabadítására azonban gyengíti a mellékveséket.

Így a mellékvesék által termelt hormonok nem termelődnek bőségesen, a mellékvese kezd kifáradni. Ez hormonális egyensúlyhiányhoz vezethet. Nem termelődik vagy szabadul fel elegendő hormon. Más endokrin mirigyek nem kapnak jelet a hormonjaik felszabadítására, és az endokrin rendszer teljes kommunikációja megszakad.

Az ismételt mellékvese stimuláció érzékenyen befolyásolja az ösztrogén, a progeszteron, valamint a DHEA és a tesztoszteron hormonok szintjét. Ez mind a nőkre, mind a férfiakra vonatkozik.

Inzulin-rezisztencia – A hasnyálmirigy kiválasztja az inzulint, hogy a vérben levő cukor energiává válhasson a sejtjeinkben. A cukros ételek túlzott fogyasztása miatt a hasnyálmirigy egyre több inzulint szabadít fel. Az idő múlásával a túl sok inzulin folyamatos felszabadulása inzulin-rezisztenciát válthat ki.

Az inzulin-rezisztencia ismert módon megzavarja a normális peteérési folyamatot, mivel megakadályozza az ovulációt vagy már korlátozza a petesejt érési folyamatát is. Az inzulin-rezisztencia megzavarhatja a petesejt beágyazódási képességét is a méhben a megtermékenyülés után.

Az inzulin-rezisztenciával küzdő nők 4-5-ször nagyobb eséllyel vetélhetnek el. Az inzulin-rezisztencia kulcsfontosságú megoldandó tényező a legtöbb PCOS-ban érintett nő számára.

Gombás fertőzés – Noha a gombás fertőzés nem okozhat közvetlenül meddőséget, akadályozhatja a spermiumokat abban, hogy elérjék a petesejtet. A hüvelyi gombás fertőzés gyakran szinte lehetetlenné teszi a nemi közösülést, amelyről mindannyian tudjuk, hogy a terhességhez igencsak szükséges.

PMS – A túl sok cukorfogyasztás hypoglikémiát okozhat. A hypoglikémiáról ismert, hogy hozzájárul a PMS-hez, vagy még fokozza is.

Csökkent immunitás – A kutatások kimutatták, hogy mindössze 1 evőkanál cukor csökkentheti immunitásodat egyszerre akár 4 órán keresztül is. Nem csoda, hogy olyan gyakran megbetegszünk a téli ünnepek alatt, és nehezebb ebben az időszakban a felépülés is!

Az alacsony immunitás azt jelenti, hogy hajlamosabbak vagyunk mindenféle fertőzésre; ide tartoznak a gombás fertőzések, a bakteriális vaginózis, de a nemi úton terjedő betegségek is, melyek mindegyike nagymértékben befolyásolja termékenységünket.

Vitamin- és ásványi hiány – Annak érdekében, hogy a test folyamatosan felszabadítsa az inzulint és a kortizolt, vitaminokat és ásványokat kell felhalmoznia. A gyakran kimerülő vitaminok és ásványi anyagok a B-vitaminok, különösen a B6-vitamin, az E-vitamin, a magnézium és a réz. Az alacsonyabb E-vitamin szintet már összefüggésbe hozták a vetélésekkel.

Egészséges alternatívák a cukor helyett

A finomított cukroknak sok egészséges természetes alternatívája van. A glikémiás index (GI) megmutatja, hogy a szénhidrátok milyen gyorsan válnak cukorrá a vérben. Minél magasabb a GI besorolás, annál nagyobb a glükózszint a véráramban, és annál több inzulin fog felszabadulni.

(Itt most az egyszerűség kedvéért beszélek a glikémiás indexről, de természetesen a glikémiás terhelés és az inzulin index fontosabb és pontosabb mérőszámok, csak az édesítőszerek tárgyalásánál nincs jelentőségük.)

Annak érdekében, hogy legyen egy referenciapontod, azt kell tudnod, hogy a finomított fehér cukor GI-je 80, és ezt elég magasnak tekintjük. A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup nagyon magas GI-besorolással rendelkezik: 87.

A legtöbb feldolgozott élelmiszer bizonyos mennyiségű magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaz!!! Olvasd el a megvásárolt termékek címkéit; ha magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaznak, próbáld elkerülni őket!

Mi a helyzet a nyers mézzel és az agavésziruppal? – Noha sokan azt gondolják, hogy a méz vagy az agavé jó alternatívája a finomított cukornak, tanulmányok kimutatták, hogy ezek még mindig megemelhetik a vércukorszintet. Az agavé nem is annyira, mint a méz.

Tehát az inzulinrezisztenciában érintett nők esetében még mindig jó ötlet, ha a mézet és az agavét csak nagyon kis mennyiségben fogyasztják. A finomított méz, amely nem nyers, ugyanolyan rossz, mint az asztali cukor, és GI-értéke 75! A nyers méz GI besorolása 30, az agavéé 15-30. Napi 15-40 mg megengedett a mézből, de csakis elosztva a nap folyamán, nem egyszerre! Az agavészirup is finomított és a mézzel ellentétben nincs benne sok jóféle enzim sem, ezért inkább maradj a könnyebben hozzáférhető méznél!

Az Apiland oldaláról hoztam egy zseniális képet arról, hogyan különböztetheted meg a nyers mézet a hamistól.

Forrás: https://www.apiland.hu/blog/egeszseg/9-modszer-amely-segitsegevel-megkueloenboeztetheted-a-nyers-mezet-a-hamistol

Mi a helyzet a xylitollal (xilit, azaz nyírfacukor) és az eritrittel? – Sokan érzékenyek rájuk (hasmenés, emésztési zavarok, stb), ezek ugyanis cukoralkoholok és nem bomlanak le maradéktalanul az emésztés során, ezért okoznak bélpanaszokat.

Alacsony a kalóriatartalmuk és nem emelik a vércukrot, de feldolgozott termék, ezért (miközben a tested „értelmezi őket”) ásványi anyagokat vonnak el a szervezetedből és inzulinválaszt vált ki, mert az édes ízre ez a folyamat automatikusan megindul, de mindeközben még sem lesz cukor, amit az inzulin bekísérne a sejtbe, így az inzulin – feleslegesen – megnövekszik a véredben. Épp ezt kellene pedig elkerülni!

Stevia – A stevia egy nagyon édes növény. A levelét szoktuk felhasználni. Kiváló helyettesítője az édesítésnek természetes módon. Nem okoz vércukorszint-emelkedést. 1500 éven keresztül fogyasztották, alig vagy egyáltalán nincs mellékhatása. 300-szor édesebben, mint a cukrot. Egy kicsit stevia messze megy, tehát nem kell nagyon sokat használnia.

A stevia por vagy folyékony kivonat formájában kerül forgalomba. A stevia a legjobb édesítőszer a PCOS-ban vagy inzulinrezisztenciában, esetleg már cukorbetegségben szenvedő nők számára. Pici mennyiségben javaslom csak, ha babát szeretnél, mert a termőterületén élő régiek természetes fogamzásgátlásra használták – nagyobb mennyiségben persze.

Glicin – A glicin egy természetes aminosav, mely nagy mennyiségben található meg kollagénben. Nincs mellékíze, hőálló, a cukorral nagyjából megegyező édesítő hatása van, így édesítésre kiváló.

A glükóz (azaz a cukor és a szénhidrátok) vércukorszintet megemelő hatását jelentősen mérsékli, fokozza az inzulin hatékonyságát, azonban az inzulin szintet szinte egyáltalán nem emeli, ellenben a jótékony hatású glükagon szintjén igen, ami az inzulin „ellenlábasa”.

A túlzott vércukor emelkedést gátló hatása miatt pedig különösen jó – szénhidrátokat amúgy is nagy mennyiségben tartalmazó – sütemények és édességek készítésénél, hiszen azok hirtelen vércukor növelő hatását kordában is tartja.

A cukoralkoholokkal (pl. a fentebb említett: xilit/nyírfacukor, eritrit és maltit) szemben nem okoz bélrendszeri problémákat sem senkinél. Nem veri át a szervezetet, mert az édes íze mögött nem üres kalória van, ahogy a legtöbb édesítő esetében, hiszen a glicin fehérje és akként is kezeli szervezetünk. Az édes íz mindig cukorforrást jelent a szervezetnek, és a glicinből szükség esetén a szervezet valóban képes cukrot előállítani, így nem okoz hypoglikémiát.

Így a glicin legkiválóbb megoldás a természetes édesítésre inzulinrezisztenciánál és PCOS-nél (és akár mindenkinek).

Itt tudod beszerezni a glicint.!

Továbbá segíti az alvásodat, szépíti a bőrödet, és támogatja az idegrendszeredet is! Csupa fontos dolog a nőknek!!! Hát nem csodálatos?

Datolya – Természetes, hiszen gyümölcs, de pont emiatt fruktóztartalma jelentős, ami hozzájárulhat a cukorháztartásod borulásához, ha nem okosan csinálod, a májad leterhelése miatt. Napi 10 dkg azonban nyugodtan fogyasztható, a nap folyamán elosztva, ez pár szemet jelent.

Kiváló magában nasinak (vigyázz, csak 1-1 szem!!!), turmix édesítéséhez vagy nyers sütemények készítéséhez (csak itt is tartsd a napi mértéket belőle)!

Van is itt pár recept a kakaós és avokádós cikkek végén és a turmixoknál is:

https://harmoniabolt.hu/kakao/

https://harmoniabolt.hu/avokado/

https://harmoniabolt.hu/turmixok-3-resz-hormon-kiegyensulyozas-szorakoztato-es-finom-modon/

5 tipp a cukor minimalizálására

Tippek arra, hogyan tudod elkerülni a cukrot és kényeztetni magad az ünnepek vagy a szabadságod alatt:

  1. Ha lehetséges, használj alternatívákat a cukor helyett! Próbálj ki új recepteket a fenti természetes cukorpótlók egyikével. Készíts desszerteket ezekkel az alternatívákkal, és vidd el az ünnepi vagy családi összejövetelekre; így legalább lesz lehetőséged egy egészséges desszertet elfogyasztani a szeretteiddel. A sütés során gyakran használom én is a cukor alternatívákat, és ugyanolyan csodálatos ízű desszerteket alkothatok, mint a fehér cukorral készítettek.
  2. Inkább teljes gabonákat válassz, mint feldolgozottat (a teljes kiőrlésű is már az, de néha elmegy)! Ez azt jelenti, hogy korlátozd a fehér liszt fogyasztását. Válassz helyette teljes kiőrlésű búzát, hajdinát, quinoát vagy kölest és a nem feldolgozott forma a legideálisabb: azaz a főtt quinoa, köles, hajdina, nem az őrölt lisztjük!
  3. Kerüld az alkoholtartalmú italokat! Bármely ünnepi időszak stresszt okozhat, de a téli ünnepi időszak lehet a legrosszabb. Sokan hajlamosak alkoholt használni a stressz kezelésére. Idén próbálj ki valami mást, amikor a stressz kezd beteríteni. Kifelé a helyzetről, sétálni. Hívd el egy családtagodat vagy barátokat, hogy menjenek veled. Játssz társasjátékot. Készíts egy csésze forró gyógyteát vagy egy bögre kakaót (de ne instantot, sőt, inkább nyers kakaóporból).
  4. Édességek helyett válassz friss gyümölcsöt vagy magas fehérjetartalmú ételt! Ha édességekre, pékárukra vagy gyorsan bekapható ételre vágysz, válassz inkább egy friss gyümölcsöt vagy például magas fehérjetartalmú ételek közül egy marék diót a cukros péksüti, vagy sütemény helyett.
  5. Igyál meg egy termékenységfokozó és hormonkiegyensúlyozó turmixot! Ha lehet, minden nap! Mielőtt elindulsz egy partira az ünnepek alatt, győződj meg arról, hogy aznap magadhoz vetted a mikrotápanyagokat (amit a tested fel fog használni az alkohol lebontására, ha mégis fogyasztasz egy keveset). Erre a legjobb mód, ha megiszol egy termékenységfokozó és hormonkiegyensúlyozó turmixot a szuperélelmiszerekkel, vagy legalább készíts egy friss gyümölcslevet.

A turmixok töltenek, megfékezik a cukros ételek iránti vágyadat, és tele vannak tápanyaggal! Ha az ünnepek alatt becsúszik valami édes, és megkóstolod a rokonaid szeretettel készített édességét, akkor legalább tudni fogod, hogy egy turmix elfogyasztásával rengeteg tápanyagot visszapótolhatsz (a cukor feldolgozása ugyanis lerabolja a készleteket…) és az emésztésedet is támogatod.

Ha turmix ötletekre van szükséged, akkor ajándékozd meg magadat a Hormonkiegyensúlyozó és termékenységfokozó turmixos eBook-al!

Azt szeretném, ha Te is élvezhetnéd az ünnepeket anélkül, hogy a cukorbevitelt túlzásba vinnéd! Ha babát tervezel, akkor ez különösen fontos: a turmixok közül a legtöbb természetesen növeli a termékenységet. Ne feledd: a cukor elkerülése segít elérni a célodat!

A nők harmóniájáért,

Eperjesi Kati

 

Felhasznált szakirodalmi források:

https://www.merriam-webster.com/dictionary/stevia

https://www.gal.hu/

Healthy Sugar Alternatives & More