, , ,

Barnázás vagyis pecsételő vérzés – Baj vagy nem baj?

Rengeteg nő tapasztal pecsételő vérzést, vagy ún. „barnázás”-t a ciklusa valamelyik szakaszában, amely lehet a menstruációs vérzést követően, a ciklus közepén, vagy napokkal a fő menstruációs vérzése előtt.

Van, amikor ez a jelenség teljesen normális és van, amikor valami rosszat hivatott jelezni, ami lehet egy apró vagy komolyabb egyensúlytalanság.

Mi is az a „barnázás”?

Pecsételő vérzés – Amikor csak egy kis mennyiségű vér távozik a hüvelyen keresztül, csak amolyan pecsételő vérzés, nos ezt hívjuk barnázásnak.. Nagyon sokszor fehérneműig sem hatol, hanem inkább a toalettpapíron leszünk rá figyelmesek, vizelés vagy bélmozgás után.

Színe és időtartama – Ez a vér lehet rózsaszínes váladék, rozsdás barna vagy világos, élénkpiros. Történhet egyszer, de tarthat órákon vagy napokon át is!

NEM menstruáció! – A barnázás NEM jelenti a menstruáció megjöttét!!!! A menstruáció megjöttét mindig a valódi menstruációs vérzés megjelenése határozza meg!

Mi számít normális vagy pozitív barnázásnak?

Normális jelenség a menstruációs vérzést követően – Amikor a rendes menstruációs vérzésünk után, tegyük fel egy egészséges 3-5 napos menstruáció után meg 1-2 napos barnázásunk van, az normális jelenség („gravitációs probléma”, a méh vérkeringésének áramoltatásával ez csökkenthető – kismedencére irányuló mozgással, mint pl. női jógával).

A ciklus közepén (ovulációkor) – Amikor a barnázás a ciklus közepén, vagy a következő esedékes menstruáció előtt 10-14 nappal jelentkezik, szinten normális. Ez az ovulációs barnázás. Egy enyhe ovuláció alatti barnázás a kiváló termékenység jele!

Ennek a jelenségnek két oka ismert: egyrészt amikor a petesejt kitör a tüszőből, ilyenkor egy kis vérzés előfordulhat, másrészt ovuláció alatt egy hirtelen és rövid ideig tartó ösztrogén-szint emelkedés történik, és az arra készteti a méhnyálkahártyát, hogy egy egészen kis része ledobódjon.

Menstruáció előtt 1 héttel –  Amikor a barnázás az esedékes menstruáció előtt 1 héttel jelentkezik és nem tart tovább egy napnál, az ún. beágyazódási barnázás! Ilyenkor ágyazódik be a megtermékenyített petesejt a méhnyálkahártyába.

Ekkor egy nagyon rövid időre megemelkedik az ösztrogén szint és hirtelen egy pillanatra leesik a progeszteron szint, közvetlen mielőtt a sárgatest átvenné a progeszterontermelést. A sárgatest akkor veszi át a progeszterontermelést, amikor a megtermékenyített petesejt azt az üzenetet adja a szervezetben, hogy megtörtént a terhesség létrejötte és ezért mindenképpen meg kell tartani a méhnyálkahártyát!

Fontos: ha ez több napig tartó barnázás, akkor az semmiképpen sem a beágyazódási barnázás!

Mi számít nem kívánt (abnormális) barnázásnak?

Az számít kórosnak, vagy nem kívánatosnak – és így a legtöbb esetben hormonális egyensúlyzavar tüneteként értelmezendő – ami nem a fentebb említett intervallumokban történik!

A menstruáció megjötte előtt napokkal – Abnormális, de nagyon gyakori jelenség a mestruáció megjötte előtt már napokkal barnázni!

Ennek a típusú abnormális barnás pecsételő vérzésnek több oka lehet. A leggyakrabban az oka a menstruációt napokkal, akár egy héttel megelőző pecsételgetésnek bizony a progeszteronhiány!

A progeszteron feladata meg- és fenntartani a méhnyálkahártyát (arra az esetre, ha teherbeesés történt – ne feledd: a tested minden hónapban erre készülődik), és ha nincs elég progeszterontermelődés, a méhnyálkahártya le fog dobódni!

Azok a hölgyek, akiknél progeszteron hiány (ösztrogén-dominancia) van, az esedékes menstruációs vérzésük előtt napokkal, vagy akár egy héttel is már barnázást tapasztalnak! (minél hosszabban, annál nagyobb a progeszteron hiány).

Azt pedig  – a fenti linkre kattintva te is elolvashatod – már régóta tudjuk, hogy az ösztrogén-dominancia áll a nőgyógyászati betegségek és tünetek hátterében, beleértve a barnázáson kívül mindenféle menstruációs problémát és a menstruációt megelőző PMS tüneteket is. Nos, ilyenkor érdemes pótolni a progeszteront!

Továbbá, mivel a progeszteron a terhesség megtartásáért felelős hormon és tőle függ már a beágyazódás esélye is – tulajdonképpen egy jel arra, hogy terméketlenség vagy nehezített termékenység áll fenn és érdemes pótolni a progeszteront, mert még ha sikerül is beágyazódnia a megtermékenyített petesejtnek, ez a progeszteron-hiány korai vetélést okozhat, amit érdemes elkerülni!

Összefoglalásul

Amennyiben a barnázásod a nem kívánatos időpontban történik, a tested segítségért kiált.

Le a barnás pecsételő vérzéssel!

Mivel a barnás pecsételő vérzés oka a progeszteronhiány, a megoldás a Women’s Cream, mely segíti helyreállítani a megfelelő progeszteron szintet.

Minél inkább rövidül a “barnázós” napok száma, annál  közelebb vagy az ösztrogén-progeszteron egyensúlyéhoz, azaz a progeszteronhiány felszámolásához. Némi türelemre (azaz több ciklusra) lesz szükség, de öröm lesz megfigyelni a folyamatot!

Kérd a Women’s Creamet és olvasd át az instrukciókat a mellékelt használati útmutatóban.

Nem csak ez a baj?

Amennyiben a pecsételő vérzésen túl vannak más tüneteid, akkor töltsd le az alapvető tudnivalókat a női hormonális egyensúlyról ebből az e-bookból.

Plusz tipp:

Ha hallottál már progeszteron-pótlási lehetőségekről és szeretnéd tudni, mi a különbség köztük és melyik hatékony, akkor ajánlom neked ezt az összefoglalót.