Minőségi éhezés – vess véget neki!

Az emberek többsége egész nap nassol, hogy ne essen le a vércukorszintje, közben azonban igen kevés értékes tápanyagot vesz magához (ugyanakkor esetleg több kalóriát). Ez a minőségi éhezés és ez a sejtszintű tápanyaghiány raktározáshoz, így hízáshoz vezet.

Valódi tápértéke a szuperélelmiszereknek van, ezek kielégíthetik a szervezet mindenfajta tápanyagigényét. Mivel természetes anyagok és nem feldolgozott formában fogyasztjuk őket, mely roncsolná szerkezetüket, a szervezet rendkívül nagy hatékonysággal tudja hasznosítani értékes tápanyagait, melyek egymást erősítik, kiegészítik, együttesen, azaz szinergikusan hatnak.

A szuperélelmiszerekről rögtön a por formában kapható egzotikus gyümölcsök jutnak eszünkbe, de az a kifejezés divatból ragadt rájuk. A biogyümölcsök- és zöldségek, növényi magvak és diófélék, csírák fontos részét képezik étrendünknek, mégsem versenyezhetnek a szuperélelmiszerek értékével. Valójában azokat az élelmiszereket hívhatjuk szuperélelmiszernek, melyek a többihez képest több oldalról támogatóak és nagyobb mennyiségű tápanyaggal látják el a szervezetünket. A különbség a tápanyagsűrűségben rejlik!

A tápanyagsűrűség azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer 1-1 adagja mennyi vitamin és ásványi anyagot, azaz mikrotápanyagot tartalmaz.

A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerekről talán neked is a gyümölcsök és zöldségek jutnak eszedbe, esetleg a teljes kiőrlésű gabonák. Pedig ezekből az anyagokból sokkalta többet tartalmaz 1-1 adagra vetítve a máj, a többi belsőség, a halak és tengeri herkentyűk (kagyló, polip, rákok stb.), a tojássárgája és a vörös és vadhúsok. Tehát a mikrotápanyagokban leggazdagabb élelmiszereink zömében állati eredetűek!

Jobb felszívódás – Nem csak ezek a leggazdagabbak vitaminokban és ásványi anyagokban, de a növényi forrásokhoz képest sokkal jobban felszívódó és hasznosuló formában tartalmazzák ezeket. Az állati eredetű élelmiszerek ugyanis mentesek azoktól az antitápanyagoktól is (pl. fitinsavak), amelyek jelentősen beleszólnak és rontják a növényekből, magvakból és diófélékből, valamint hüvelyesekből származó vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.

Egyes mikrotápanyagok csak állati forrásból vihetők be – Ezen túl vannak olyan mikrotápanyagok, amelyekhez csak állati eredetű élelmiszerekből jutunk hozzá.

Tápanyagsűrűségi táblázat

A Lalonde-féle tápanyagsűrűség táblázat (Lásd: http://ketopia.com/nutrient-density-sticking-to-the-essentials-mathieu-lalonde-ahs12/) megmutatja az egyes ételek besorolását a vitamin- és ásványi anyag gazdagságuk szempontjából. Dr. Mat Lalonde, a Harvard Egyetem kutatójának táblázata rávilágít arra, hogy az emberi szervezet számára legjobban hasznosítható és leginkább tápanyagús ételek a belsősgek, a húsok, a halak és a tenger gyümölcsei, a tojás és a magvak. A táblázat alapján a mikrotápanyagokban leggazdagabb élelmiszercsoportok  sorrendben a következők:

 1. Állati belsőségek
 2. Fűszerek
 3. Olajos magvak, diófélék (bár mikrotápanyagokban gazdagok, a felszívódásuk és hasznosulásuk nehézkes)
 4. Kakaó (az antitápanyagok a kakaó esetén is rontják a mikrotápanyagok hasznosulását)
 5. Halak és tenger gyümölcsei (tengeri herkentyűk)
 6. Disznóhús
 7. Marhahús
 8. Tojás és tejtermékek (tojás esetén a tojássárgájára kell gondolni, tejtermék esetén teljes, azaz zsíros tejtermékekről van szó)
 9. Zöldségek
 10. Bárány, borjú és vadhúsok
 11. Baromfi

 1. Gyümölcsök

18. Gabonák

A zöldségek éppen beleférnek a top 10-be, a gyümölcsök csoportja pedig, amely legtöbbünknek vitaminbevitel kapcsán eszünkbe jut, csak a 16. helyen áll. Ezt nem azt jelenti, hogy a zöldségek ne volnának értékesek, ám jóval nagyobb mennyiséget kell elfogyasztanunk annak érdekében, hogy az állati eredetű ételekkel egyáltalán „vetekedhessenek”. A teljes kiőrlésű (nem finomított!) gabonák csak a 18. helyen végeztek, pedig még azt is figyelembe kellene venni, hogy anti-tápanyagaik miatt egyáltalán nem is annyi hasznos mikrotápanyag szívódik fel belőlük, mint amennyit tartalmaznak (ezért mindig áztasd be, mielőtt megfőzöd őket és inkább válaszd a fehér rizst a barna helyett – a nagy rizstermesztő- és fogyasztó kultúrákban is így teszek, nem véletlenül).

Tehát mégsem a teljes kiőrlésű gabonák és a gyümölcsök a legjobb vitamin és ásványi anyag-forrásaink!

Milyen élelmiszereket fogyassz az egészséged érdekében?

Íme a lista arról, mit fogyassz. Ez segíthet a heti bevásárlásaid és menüd megtervezésénél:

 • napi szinten tojást (kettőt, várandósság alatt négyet is)
 • hetente legalább egyszer valamilyen belsőséget, májat mindenképpen
 • hetente többször tengeri halat (bőrös pisztráng, lazac, makréla, szardínia) és tengeri herkentyűket
 • a színhúsok mellett a kollagénben gazdag részeket is fogyaszd el (inakat, porcokat, és más kötőszövetes elemeket), vagy ha erre nincs gusztusod, akkor készítsd el csontlevesként vagy kocsonyaként
 • fogyassz minden nap sok-sok zöldséget (a mennyiség fogja kompenzálni a kisebb tápanyagsűrűséget): zöld levelesekből, gyökérzöldségekből és keresztesvirágúakból egyaránt több adagnyit (csészényit)
 • a gyümölcsöket fogyaszd okosan: sose fogyaszd rostjuktól megfosztva gyümölcslé formájában vagy aszalva nagyobb mennyiségben és részesítsd előnyben a kevésbé édes gyümölcsöket (ribizli, málna, zöld alma), így megkíméled a májad is, amit a túl sok fruktóz megterhelhet

Szuperélelmiszerek

Akkor van-e létjogosultságuk a porított formában kapható és klasszikus értelemben szuperélelmiszereknek nevezett termékeknek? Nemcsak egy piaci fogásról van szó annak érdekében, hogy a legtöbb esetben nem hazai, sőt, távolról érkező alapanyagokat adjanak el borsos áron?

Igen, ez úgy gondolom, részben igaz, de ez sem ilyen fekete-fehér! Pontosan ezért írtam meg ezt a cikket a tápanyagsűrűségi táblázattal indítva. Én úgy gondolom, VAN létjogosultságuk a szuperélelmiszereknek az étrendünkben, méghozzá úgy, ha kiegészítőként tekintesz rájuk (és így sok esetben nem is lesz szükség a vitaminodra, amit úgyis mindenki szed több-kevesebb rendszerességgel). Tehát gondolj rájuk úgy, és használd is őket úgy, mint az étrendkiegészítőket, amit valóban az étrended kiegészítésére használsz, miután a fenti lista alapján gondoskodtál a megfelelő tápanyagsűrűségről.

Erre a saját példámat hozom most neked: Jó pár éve történt, hogy a sok éven át tartó gyakorlatomat, ami a havi egyszeri hús- és halfogyasztást jelentette a kendermaggal próbáltam kompenzálni, lévén abban milyen sok értékes aminosav van, tehát jó fehérjepótlónak és omega-3 zsírsav forrásnak is, hát lássuk, változik-e a súlyom és az alakom tőle. Hát nagyot tévedtem! Mert hiába mozogtam, mégsem izmosodtam igazán. Amikor pedig elkezdtem hetente fogyasztani a húst, halakat és a csontlevest, akkor értem el álomsúlyomat és álomalakomat, sőt, akkor szűnt meg a gyakori éhségérzetem is (mert bizony a fehérje hiányzott, a szénhidrát sosem pótolta ezt).

Én tanultam a hibából, a saját bőrömön tapasztaltam és ezt szeretném most neked is átadni! Továbbra is használom a szuperélelmiszereket, de már nem hasonló elvárásokból, hanem aszerint váltogatom őket, hogy éppen mire szeretném a hangsúlyt tenni: hormonkiegyensúlyozásra, mert épp sok volt a hajtás és a  stressz, vagy tavaszi és őszi méregtelenítést szeretném megsegíteni. Csak most tettem fel őket a Harmóniabolt palettájára sok-sok év halogatás után, pedig több mint 10 éve napi szinten fogyasztok turmixokat, amibe mindig rakok 1-1 szuperélelmiszert is. Hiszen például a maca vagy a spirulina alga nemcsak szuperélelmiszerek, de legtöbbjük gyógynövényként is működik és kifejezetten jó hatású a hormonrendszerre. Van olyan is köztük, amelyik kiválthatja a gyógynövényes kapszuládat is akár (ez a maca), csak fontos, hogy valóban minden nap fogyaszd.

Mitől szuperélelmiszer a szuperélelmiszer?

Nem csupán egy, hanem számos jó tulajdonságuk van, és a tápanyagsűrűségük is magas, ezért nevezik őket szuperélelmiszereknek.

Kitűnő biológiai hasznosíthatóságuk teszik őket nagyon értékessé, azaz szervezetünk könnyen felveszi és a lehető legjobban hasznosítja tápanyagaikat. (Ez csakis azokra a teljes, azaz nem feldolgozott élelmiszerekre igazm melyek vadon tenyésztettek és bio minőségben termesztettek). Tehát az értékes mikrotápanyagaikkal a szuperélelmiszerek hasznos segítséget nyújtanak a szervezetünknek és immunrendszerünknek. A vitálanyagaik hatása pedig még fokozottabb az optimális összetételnek köszönhetően. Itt rejlik tehát szupererejük. Hasznosak lehetnek számodra a hidegebb, napfényben szegény évszakokban, amikor alig 1-2 növény terem vadon (nem a fóliasátrakban) és ezért szűkebb az optimális tápértékű élelmiszerek választéka. Én is sokkal jobban rájuk kattanok a hűvösebb időszakokban, mint nyáron.

Rendkívül tápláló növények, melyek nem nevezhetők a hagyományos értelemben gyógynövényeknek, mert élelmiszerként fogyasztják. Viszont TÖBB jó hatással rendelkeznek, mint az átlagos élelmiszerek, mert nagyon koncentrált formában tartalmazzák az egészségvédő tápanyagokat.

Nagyon ízletesek. Természetesebb étrendre sarkallnak (a kevésbé egészséges ételek iránti vágyunkat csökkenteni fogják, ez sokak tapasztalat. Elfogyasztásukkal több tápanyag jut a szervezetünkbe kisebb mennyiségű adagból. Tehát az étrended kiegészítésée alég kis mennyiségben fogyasztanod belőlök, de az – ellentétben több vitaminkészítménnyel – mivel a jótékony anyagai, mint pl. vitaminjai a saját eredeti közegében maradnak, azaz nem kivonatok, így élelmiszerként a szerevezeted teljes mértékben képes hasznosítani.

Fontos szempont, hogy a szuperélelmiszer vegyszer- és műtrágyamentes gazdálkodásból származzon, hiszen így tudjuk az átlagon felüli életenergiát belőlük káros anyagok bevitele nélkül megkapni.

Óriási mértékben javítják erőnlétünket, óvják egészségünket, erősítik immunrendszerünket, fokozzák a szerotonintermelődést (boldogság-hormon) és a szexuális energiát, megtisztítják és lúgosítják a szervezetet.

Valamennyi sejtünket táplálják – sejtszinten hatnak, így pótolhatatlan üzemanyagai a szervezetünknek.

Kielégítik a fehérje-, vitamin- és ásványi-anyag szükségletünket és az esszenciális poliszacharidok és zsírsavak iránti igényünket is: azaz makro- és mikrotápanyagban egyaránt rendkívül gazdagok.

Adaptogének – A szuperélelmiszerek talán legfontosabb közös vonása az, hogy – ismétlem magam – ellátják az immunrendszert az egészséges immunválaszhoz szükséges anyagokkal és adaptogén hatásúak, tehát hosszú távon visszaállítják a szervezet kibillent egyensúlyát (homeosztázis).

Nyikolaj Lazarev orosz tudós 1947-ben fogalmazta meg először azt, hogy az adaptogén növények tápanyagai sikeresen küzdik le a stressz fizikai, kémiai és biológiai hatásait. Mindehhez a szervezet általános ellenállóképességét mozgósítják és így testünk képes alkalmazkodni a kedvezőtlen körülményekhez. Annak érdekében, hogy egy gyógynövényt adaptogénnek lehessen tekinteni (Dr. Israel I. Brekhmn és I. V. Darymov, 1968), nem mérgezőnek kell lennie a test bármely szervére nézve, hosszú ideig biztonságosan lehet fogyasztani, a szervezet egészére hat (megnöveli az ellenállóképességet a különféle stressz-forrásokkal szemben) és normalizálja az élettani folyamatokat (a homeosztázisról gondoskodik) függetlenül attól, hogy milyen formában billentik ki azokat a stresszorok az egyensúlyi állapotukból.

„Az adaptogének olyan növényi összetevők egyedülálló csoportja, amelyeket a mellékvesék egészségének javítására használnak – ez a rendszer felelős a test stresszre adott hormonális válaszának kezeléséért. Javítják a test azon képességét, hogy lassan és finoman megbirkózzon a szorongással, nagyobb megrázkódtatás vagy összeomlás nélkül. Adaptogéneknek hívják őket, mivel egyedülálló képességük alapján képesek adaptálni funkciójukat a test sajátos igényei szerint. Noha hatásaik kezdetben finomak, valósak és tagadhatatlanok. „- írja a funkcionális orvoslás úttörője, Frank Lipman, M. D.

Mi micsoda?

Pár szuperélelmiszerről itt írtam nagyon röviden. Ezt olvasd el, ha gyors áttekintést szeretnél kapni róluk.

A következő blogbejegyzésekben pedig bővebben veszem sorra őket. Ide  mindig belinkelem a már elkészült és elérhető anyagokat receptekkel együtt (és a tervezetteket is láthatod):

Maca – csodálatos hormonkiegyensúlyozó szuperélelmiszer

Nyers kakaó – csodálatos antioxidáns és élvezeti cikk

Máj

Tengeri ételek

Avokádó

Édesburgonya

Quinoa

Chia mag