, ,

Mi a kapcsolat a beleid egészsége és a hormonjaid között

Ha figyelmet fordítasz az egészségedre és olvasol is a témában, akkor valószínűleg hallottál már a bél mikrobiomjáról vagyis a gyomor- és bélrendszerben élő jó és rossz baktériumok családjáról, melyek hatalmas hatással vannak az egészségünkre.

Ám van itt valami, amit talán nem tudtál: a bél mikrobiomja közvetlen és erőteljes hatással van a hormonjaidra is. A bélben az ösztrobolom néven ismert baktériumok csoportja az, amely metabolizálja, azaz lebontja és eltávolítja az ösztrogént a testedből.

De ez még nem minden. Az egészséges bél a hormonokra más módon is támogató: a kiegyensúlyozott mikrobiom csökkenti, illetve megelőzi a gyulladást, ami pedig elősegíti a hormon egyensúlyt (és különösen hasznos lehet a hormonális háttérből fakadó pattanásoknál), hozzájárul a kiegyensúlyozott vércukorszinthez, mely elengedhetetlen a hormonharmónia fenn- és megtartásához.

Az egészséges bél lehetővé teszi a testünk számára, hogy az élelmiszerekből és a táplálék-kiegészítőkből a hormonrendszer kielégítő működéséhez szükséges tápanyagokat maximálisan kinyerhesse.

Ha olyan hormonproblémákkal küzdesz, mint például a pattanások, a puffadás, a PMS, vagy a fájdalmas menstruáció, a szabálytalan ciklus, a PCOS, petefészek ciszták, hajhullás, hangulatingadozás, fáradtság, illetve alacsony libidó, akkor a hormon egyensúlyod felborulásából fakadó tünetekkel állsz szemben.

Segíthetsz a tüneteid felszámolását azáltal, hogy foglalkozol a bélrendszered egészségével. Az egészséges bél közvetlenül kapcsolódik az egészséges hormonokhoz!!!

A bél-hormon kapcsolat – Mit is okoz a rossz bél egészség?

Az ösztrobolom a bélben található olyan élőlények csoportja, melyek a test ösztrogénjének feldolgozására és eltávolítására szolgálnak. Tulajdonképpen segít elkerülni azt a hormonális állapotot, amit ösztrogén-dominanciának nevezünk, és ami többféle tünet közös háttere. Az ösztrogén-dominancia az ösztrogénszint relatíve magas szintjét jelenti a progeszteronéhoz képest.

Az ösztrogén dominanciát a mai életmód tényezőinek kombinációja váltja ki: az ételek, amelyeket megeszünk, az általunk használt (mérgező) termékek, a stressz, a nem kielégítő alvás, a környezeti méreganyagoknak való kitettség, stb. Ezt az állapotot egy lassú méregtelenítő rendszer fejelheti még meg – és itt van az, ahol az ösztrobolom a képbe jön!

Ha rossz állapotban vannak a méregtelenítő szerveid –ha az ösztrobolomot alkotó apró élőlények egyensúlya megbomlik -, akkor veszélybe kerül az ösztrogén méregtelenítésére (azaz a felhasznált ösztrogén lebontására és ürítésére) való képességed. (Vannak más tényezők is a méregtelenítés folyamatában, mint például a máj egészsége, de az ösztrobolom az egyik legfontosabb szereplő.)

A rossz bélrendszer és a nem kielégítően működő méregtelenítő szervek mögött a helytelen étrend, a mikrotápanyag-hiányok és a toxinokkal való túlterheltség áll.

Alapvető fontosságú, hogy támogasd a bélrendszered a hormonális egyensúlyod tényleges visszaállítása érdekében (és azokkal a fránya hormonokkal kapcsolatos tünetek leküzdése érdekében).

Az egészségtelen bél jelei és tünetei

Szaknyelven a kiegyensúlyozatlan mikrobiom okozta tüneteket diszbiózisnak hívjákj. Íme néhány a diszbiózis fő tünetei közül:

 • Hormonális egyensúlyzavar
 • Puffadás és gázképződés
 • Gyomorégés
 • Pattanások vagy más bőrproblémák, például rozácea vagy ekcéma
 • Krónikus hasmenés vagy székrekedés (vagy mindkettő)
 • Ködös gondolkodás, koncentrációra való képtelenség
 • Fejfájás
 • Gyakori betegeskedések, a megfázástól a gombás fertőzésekig
 • Depresszió
 • Szorongás
 • Krónikus fáradtság érzése
 • Képtelenség a fogyásra vagy nehézségek vele

Így van: tanulmányok azt mutatják (http://science.time.com/2013/08/29/you-are-your-bacteria-how-the-gut-microbiome-influences-health/), hogy az elhízott egyének kevésbé változatos mikrobiommal rendelkeznek, mint a karcsúbbak, és amint az elhízott emberek fogynak, a bélflórájuk kezd megváltozni.

Szükséged van egy egészséges bélflórára ahhoz, hogy lebontsad a zsírokat és cukrokat, és a felesleget kiürítsd a testedből, ugyanúgy, ahogy szükséged van rá a fölösleges hormonok eltávolításához is.

A depresszió, szorongás és más mentális rendellenességek szintén a bél diszbiózishoz kapcsolódnak, köszönhetően a bél-agy tengely (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6047317/) óriási befolyásának az általános egészségre.

Hogyan állíthatod helyre a bélflórát és csökkentheted a hormonproblémákat

A hormon egyensúly visszanyeréséhez meg kell gyógyítani a bélrendszert is. A következő lépéseket ajánlom:

1. Búcsúzz el az úgynevezett fehér ételektől! – Ezek a tejtermékek, a cukor és a glutén. A kutatás összekapcsolta a cukrot a bél mikrobiomjának zavaraival. Hasonlóképpen, a tejtermékek alacsonyabb bevitele a bél jobb egészségéhez vezet (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5385025/#CR14).

A glutén súlyosbítja (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3384703/) a bél nyálkahártyájának károsodását (lukas vagy áteresztő bélfalat hoz létre), és egészségügyi és hormonális problémák egész sorát váltja ki.

2. Illessz be az étrendedbe több vércukorszintet kiegyensúlyozó ételt! Az egészséges bél elősegíti a vércukorszint egyensúlyát, a vércukorszint kiegyensúlyozó étrend pedig az egészséges bélrendszert támogatja. Ez egy pozitív felfelé irányuló spirál, és nagyon nyereséges a hormonjai számára! Részesítsd előnyben ennek érdekében az alacsony glikémiás terhelésű, magas fito-tápanyagtartalmú ételeket, mint például az avokádót, a diót, a magokat, az olívaolajat és a lazacot.

3. Egyél fermentált, azaz savanyítással vagy erjesztéssel készült ételeket! Csak néhány evőkanál naponta az olyan probiotikumokban gazdag erjesztett ételekből, mint például a kimchi, a savanyú káposzta, jelentős változást okozhatnak a bél egészségében.

Ezekkel a laktofermentálás során készült finom ételekkel a gyomorfunkciüt is támogatjuk (ha étkezés előtt fogysaztunk belőle 1-2 evőkanállal, valamint a laktobacilus családokat erősítjük, és a probiotikus törzsek táplálékául szolgáló prebiotikus rostokat is tartalmazzák, így a baktériumok képesek lesznek meg is telepedni a bélrendszerben (nem csupán áthaladnak rajta – bár úgy is hasznosak persze).

4. Tartsd alacsonyan a gyulladást a testedben – ezt az életmódoddal tudod befolyásolni! A gyulladás káros a bélre (és az általános egészségre). Egyél alacsony glikémiás terhelésű ételeket, kerüld a toxinoknak való kitettségedet, gondoskodj az elegendő alvásról és testmozgásról, valamint alkalmazd a ciklus szerinti étrendet és életmódot (Amit az előzőekkel együtt a Ciklusharmonizáló módszer ölel fel) a gyulladások visszaszorítására és ennek a gyulladásmentes állapotnak a fenntartására.

5. Vegyél egy megbízható probiotikus kiegészítőt! A legtöbb probiotikum nem éli túl a gyomor savas közegét (a gyomorban levő erős sav elpusztítja az élő kultúrákat, mielőtt azok eljutnának a belünkhöz és mágia felhasználnák). Keress megbízható márkákat, például azt a probiotikumot, amit gyógynövények természetes fermentációjával készítettek, és amit a Harmóniaboltba is behoztam neked.

Az emberi szervezet emésztőrendszerének kialakulása során a baktériumokat mindig is a környezetünkből pótoltuk. A természetes vizekben – források, patakok, tavak, folyók – , növények levelein, a gyökereken és a magokon ugyanúgy, ahogy az állatokon, állatokban élő mikrobákat is folyamatosan fogyasztottuk, így a táplálékkal pótolhattuk az egyensúlyi mikrobiomot.

Ma azonban, amikor a növényeket termesztjük, gondoskodunk róluk, a talajt műtrágyával termékennyé tesszük, a betegségektől vegyszeres technológiák – permetezések – rendszerével védjük őket, majd betakarítás után a hosszú tárolhatóságot biztosítva tartósítjuk és ezekkel etetjük az állatokat is, ezek az élelmiszerek vajmi kevés természetes, élő, egyensúlyi mikrobákat tartalmaznak.

A legtöbben nem tudunk gondoskodni a diszbiózist helyreállító étrendről, és a bio alapanyagokról a mikrobiom szimbiózisának egyensúlyáról. Ennek az összefüggésnek a felismerése vezette a kutatókat egy természetes és hatékony kiegészítő kifejlesztéséhez:

A Herbaferm cseppek gyógynövényei hatóanyagaikkal támogatják a zaklatott szervezet megnyugtatását, hogy a gyógyulás, regeneráció el tudjon kezdődni. A fermentációt végző természetes mikrobaközösség pedig természetes módon, fokozatosan segíti a bélflóra helyreállítását. A mikroközösség sokszínűsége és megfelelően beállított csíraszáma (5-15 csepp reggel és este egy-egy pohár ivóvízben) gondoskodik arról, hogy a regeneráció jó helyen és a megfelelő időben történjen.

A probiotikumok ezzel szemben vajmi kevés féle baktériumtörzset tartalmaznak és pótolnak vissza – hiába ezek jóféle törzsek – , ezzel bizonyos immunrendszeri ágakat erősítve, a többihez képest. Ezt a jó baktériumok közötti egyensúly megborulását a cseppekkel nem lehet előidézni.

A fermentált/erjesztett prebiotikus ételekkel csupán a laktobacilus családokat erősítjük, így – bár rendkívül fontosak, mert ezen felül még a törzsek táplálékául szolgáló prebiotikus rostokat is tartalmazzák a savanyított zöldségek – önmagában ez nem elegendő és kiegyensúlyozó.

6. Korlátozd az antibiotikumok használatát! Az antibiotikumoknak komolya nem kívánatos hatásai vannak a bélre, mert az ÖSSZES baktériumcsaládban képesek pusztítást végezni, nemcsak a károsakban. Ezért feltétlenül csak akkor szedj antibiotikumokat, ha feltétlenül szükséges (mindig beszéld meg ezt az orvosoddal), és kerüld a nagyipari állattartásból származó állatokból származó húsokat és termékeket, amelyeket antibiotikumokkal neveltek fel.

7. Kétszer is gondold meg, hogy szedsz-e fogamzásgátló tablettát! Az antibiotikumokhoz hasonlóan a hormonális fogamzásgátlás is rontja a jó és a rossz mikroorganizmusok egyensúlyát a bélben. A tanulmányok azt sugallják, hogy a tabletta használata növeli a gyulladásos bélbetegségek, beleértve a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás kockázatát.

Ha még szeded a tablettát, de le akarod tenni, akkor szisztematikus megközelítést alkalmazz azért, hogy tünetek nélkül jöhess le róla. (Mindig fordulj megbízható szakemberhez, aki segít ennek megvalósításában.)

8. Emeld meg a gyógyító mikrotápanyagok bevitelét! Egyre több bizonyíték van arra, hogy a megfelelő mikrotápanyag-bevitel fontos a bél egészségéhez, és hogy a mikrotápanyag-hiány negatív hatással lehet a bélflórára. Íme, amit a kutatások mondanak néhány konkrét tápanyagra vonatkozóan:

 • A kutatások szerint a B12-vitamin fontos szerepet játszik a bél mikrobiális közösségeinek kialakításában (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25440056?dopt=Abstract).
 • A tanulmányok azt mutatják, hogy a magnéziumhiány megváltoztatja a bifidobaktériumok mennyiségét a bélben (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20089787?dopt=Abstract).
 • A kutatások szerint a D-vitamin hiánya megváltoztatja a mikrobiomot, csökkentve a bélben a B-vitamin-termelést. Az így kialakuló pantoténsav (B5) hiánya hátrányosan befolyásolja az immunrendszert, és gyulladást válthat ki (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27515213), valamint kapcsolódhat az autoimmunitáshoz.
 • A szakértők szerint a cinkhiány kevésbé változatos mikrobiomot eredményez és kevesebb baktérium aktivitással jár (https://news.cornell.edu/stories/2015/12/zinc-deficiency-alters-gut-bacteria-makeup-and-function), valamint a tanulmányok azt mutatják, hogy az elegendő szelénszint összefüggésbe hozható a bifidobaktériumok növekedésével a bélben (https://www.fasebj.org/doi/abs/10.1096/fasebj.29.1_supplement.759.2).

Fontos megjegyezni, hogy még akkor is, ha egészségesen táplálkozol, lehet, hogy ezekből a kulcsfontosságú mikrotápanyagokból hiányt szenved a tested.

Bizonyos általunk nem befolyásolható környezeti tényezők….mint az ásványi anyagoktól megfosztott, kimerült talajok, melyben az élelmezésünk nagy részét kitevő növények cseperednek, az olyan gyakorlatok egyre gyakoribb elterjedéséhez vezetnek, melyek csökkentik a különféle ételekben a vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét.

Ilyenkor hiány is étkezünk tökéletesen és változatosan, még mindig mikrotápanyag hiányosak lehetünk. Fontos ezért (főleg, ha nem teheted meg, hogy bio ételeket fogyassz), hogy a napi rutinod része legyen egy magas minőségű étrend-kiegészítő.

Összefoglalásul:

NE: 

 • fehér ételek (cukor, glutén, tejtermékek)
 • antibiotikum
 • fogamzásgátló

IGEN:

Mindig emlékezz arra, hogy amint a megfelelő információkkal rendelkezel arról, hogy a tested valójában hogyan is működik, képes leszel olyan egészségügyi döntések meghozatalára, amelyek végre valóban a Te javadra kezdenek dolgozni!

Meg tudod csinálni – a biológia a szolgálatodban áll!

A nők harmóniájáért!

Eperjesi Kati