,

Ovulációs mikroszkóp

Az ovulációs mikroszkóp működése egy igen egyszerű, de annál értékesebb tényen vagy megfigyelésen alapszik. Ahogy egy nő a ciklusában halad előre, úgy fog emelkedni az ösztrogén (ösztradiol) szintje, aminek a hatására fog érésnek indulni a domináns tüsző a petefészkében. Az ösztrogén szint napról napra emelkedik egészen addig, amíg el nem ér egy tetőzési szintet (ösztrogén csúcs), amikor is a domináns tüsző teljesen megérett, készen áll az ovulációra.

Minél magasabb az ösztrogén szint a női szervezetben, annál magasabb lesz a nyál elektrolit koncentrációja (só tartalma) is. A magas só tartalomnak köszönhetően a nyál ki fog kristályosodni, azaz páfrányszerű képet fog mutatni.

MI AZ OVULÁCIÓS MIKROSZKÓP MŰKÖDÉSI ELVE?

Ezt a megfigyelést kihasználva fejlesztették ki az ovuláció mikroszkópos követését, majd ezt otthoni körülményekhez igazítva sikerült kifejleszteni az ún. ovulációs mini mikroszkópot, mellyel bárki otthon vagy bárhol tud önvizsgálatot végezni hamarosan.

„Amikor a cél a mihamarabbi gyermekáldás, az ovuláció pontos meghatározása kulcs fontosságú. A Fertile Focus ovulációs mikroszkóppal egy olyan eszközt tart a kezében, amellyel ez lehetővé válik elérhető áron.” Dr. Amos Grunebaum – szülész-nőgyógyász

A Fertile Focus ovulációs mikroszkóppal az ovuláció időben való meghatározása gyerekjáték! Nagy előnye, hogy csak egyszer kell megvásárolni és egy életen át használható! Még rendszertelen ciklusú hölgyek is használhatják, nekik is hatalmas segítséget nyújt az együttlétek időzítésében.

A Fertile Focus 100%-ig megbízható,természetes és pontos segítséget nyújt a teherbeeséshez. Mivel csak egyszer kell megvenni és akár több ezerszer is használható, illetve semmi más nem kell hozzá, mint a saját nyálunk, rendkívül gazdaságos is.

Teljesen természetes, higiénikus és könnyedén alkalmazható… ugyanakkor klinikai kísérletek igazolják hatékonyságát az ovuláció idejének meghatározásában, ami 98%-os.
Növelje teherbeesésének esélyét, határozza meg ovulációjának idejét ovulációs mikroszkóppal! Minőség, kényelem és gazdaságosság ötvöződik ebben a kis szerkezetben, amellyel bárki, bárhol, bármikor meg tudja határozni tüszőérésének stádiumát; Dr. Amos Grunebaum, szülész-nőgyógyász, meddőségi szakember ajánlásával.

 • Magas minőségű 50x fókuszálható lencse
 • Tartós fémház
 • Tiszta kép, könnyen értelmezhető eredmény
 • 98%-os pontosság, kutatásokra alapozva
 • Korlátlanul újrahasználható
 • Hosszú élettartamú cserélhető elem
 • Tiszta, vegyszer-mentes
 • Diszkrét: ajakrúzs megjelenés
 • Nem kell hozzá vér vagy vizelet, csupán nyál
 • A használata gyors és egyszerű
 • Teljesen természetes, higiénikus és biztonságos

A MÓDSZER ELŐNYEI

A Fertile Focus ovulációs mikroszkóp legnagyobb előnye kétségtelenül az, hogy egyszer kell megvásárolni és onnantól örökké használható! Orvosok által kifejlesztett eszközről van szó, melynek valós hatékonyságát klinikai tesztek bizonyítják.

Nem szükséges hozzá semmilyen kiegészítő, főleg nem eldobható, egyszer használatos tartozékok. nem szükséges hozzá vér vagy vizelet, csupán nyál, ami mindig, mindenhol könnyen kivitelezhetővé teszi az önvizsgálat elvégzését.

 • Minőség: erős alapanyagokból készült, fémborítással ellátott és rendkívül jó lencsével rendelkező mini-mikroszkóp.
 • Jól láthatóság: egy erős 50X-es nagyítású lencse gondoskodik a 98% -os pontosságról és a könnyen használhatóságról.
 • Diszkréció: a Fertile Focus ovulációs mikroszkóp egy női ajakrúzsnak van álcázva. Így bármikor, bárhová magával viheti teljes diszkréció mellett.
 • Kényelem:bárhol, bármikor el tudja végezni vele az önvizsgálatot. Az eredmény nem igényel többet, mint kb. 10 perc.
 • Megfizethetőség: más, a magyar piacon elérhető mikroszkópok lehet, hogy olcsóbbak, de olyan gyenge minőségű lencsével vannak ellátva, hogy használatukkal az ovuláció követése valódi kihívás.

HOGYAN MŰKÖDIK?

A sikeres teherbeeséshez szükséges az ovuláció követése, méghozzá egy olyan módszerrel, amellyel előre tudjuk az ovuláció várható idejét! Az ovulációt megelőző napok és órák a legértékesebbek, ezen időszakra kell időzíteni az együttléteket! A Fertile Focus mikroszkóppal mindez gyerekjáték!

Egész egyszerűen egy csepp nyálat kell a mikroszkópunk lencséjére helyezni és hagyni azt megszáradni! Egy 5-10 percen belül ez a nyál csepp megszárad és akkor kezdődhet az önvizsgálat a mikroszkópunkkal. A lencsét, rajta a száraz nyálcseppel visszahelyezzük a mikroszkópunk gerincébe és ezután belenézünk a mikroszkópba, miközben nyomjuk az alján található LED gombot.

Zöld fénnyel megvilágított képet kapunk, melyen akár élesíthetünk is, ha szükséges. Ha az ovuláció közelében vagyunk, a mikroszkópunk egy ún. páfrányos képet fog mutatni.

A Fertile Focus ilyen hatékony működésének alapja az a tény, hogy amikor a női szervezetben megnő az ösztrogén koncentráció, akkor a nyálunk kikristályosodik. Általánosságban elmondható, hogy 3 nappal ovulációt megelőzően már olyan magas szintű az ösztrogén a női szervezetben (ösztrogén csúcs), hogy a mikroszkóp ekkor már páfrányos képet fog mutatni.

Az ösztrogén csúcs az ovuláció előtti 72 órát jellemzi, azaz ha ezekkel a napokkal tisztában vagyunk a mikroszkópunk segítségével, akkor sikeresen tudjuk kontrollálni ciklusunk legtermékenyebb napjait.

A Fertile Focus ovulációs mikroszkóp használatának az elsajátítása nem vesz igénybe több időt, mint 5 perc. Vannak bizonyos alapszabályok, melyeknek a betartása elengedhetetlenül fontos a siker érdekében:

 • a legpontosabb eredmény érdekében közvetlen ébredés után teszteljünk és a tesztelés előtt nem szabad enni, inni, fogat mosni vagy dohányozni.
 • az eredményt mindig írjuk fel a ciklusvezetési naptárunkba
 • a mikroszkópot már a ciklus 6. napjától érdemes használni (közvetlen menstruáció utántól)
 • használat után vegyük ki a lencsét és azt mossuk meg szappanos vízzel, majd töröljük szárazra és másnap újra használhatjuk!
 • vigyázzunk, hogy a mikroszkópot ne ejtsük le, mert az egy törékeny eszköz!

 “A páfrányos kép mindig jelenti azt, hogy közeledik az ovuláció, azaz a legtermékenyebb időszakában vagyunk a ciklusunknak.”

Nézzünk meg egy átlagos női ciklust:

Természetesen minden nő más, ezért minden női ciklus is más. De a könnyebb átláthatóság kedvéért bemutatjuk, hogy hogyan szokott alakulni egy ciklus ösztrogén – ösztrogén csúcs – ovuláció tekintetében.

1.-6. ciklusnapok (terméketlen napok): jól látszik, hogy a menstruáció napjai alatt inkább amorf alakzatok, vonalak és buborékok jellemzőek, ami ugye azt jelenti, hogy az ösztrogén szint még nagyon alacsony. Ekkor a teherbeesésnek az esélye igen alacsony, szinte nulla.

7.-10. ciklusnapok (átmeneti napok): itt már kivehető némi páfrányosodás, ami azt jelenti, hogy már emelkedésbe kezdett az ösztrogén szint, útban vagyunk az ovuláció felé. Azért még nem teljesen páfrányos a kép, még félig amorf alakzatok és buborékok vannak jelen. Ekkor a teherbeesés esélye ugyan nem túl magas, de már lehetséges.

11.-14. ciklusnapok (termékeny napok): itt látható az ún. színtiszta páfrány képe. A teljes lencse páfrányos és jellemzően sok és nagy páfrány látható. Ekkor vagyunk az ovuláció közvetlen közelében vagy már zajlik is maga az ovuláció, ezek a legtermékenyebb napjaink, a teherbeesésnek most van a lehető legnagyobb esélye!

15.-28. ciklusnapok (terméketlen napok): ovulációt követően, a ciklusunk második felében amorf alakzatokat, vonalakat és buborékokat fogunk látni, hiszen itt már lecsökkent az ösztrogén szintünk, mivel itt a progeszteronnak kell dominálnia. Kósza ún. poszt-ovulációs páfrányok előfordulhatnak, de ezeknek nem kell jelentőséget tulajdonítani! Ekkor már a teherbeesés szinte fizikai képtelenség, az ovuláció már lezajlott.

A Fertile-Focus egy ovulációs mini-mikroszkóp, amely 98%-os hatékonysággal segít megállapítani az ovuláció idejét.

Amikor egy nő ovuláció előtt áll, a nyála ki fog kristályosodni a magas ösztrogén szintnek köszönhetően. Ez a kikristályosodás úgy néz ki a mikroszkópban, mintha páfrányokat látnánk. Ezt a páfrányos képet jellemzően 3-5 nappal ovuláció előtt kapjuk, azaz 3-5 nappal előre tudhatjuk, hogy ovulálni fogunk.

Ez a rendkívül értékes információ pedig hozzásegíthet egy nőt egy kívánt terhesség eléréséhez vagy egy nem kívánt terhesség elkerüléséhez.

HOGYAN KELL HASZNÁLNI?

FONTOS: a pontos eredmény érdekében mindig közvetlen ébredés után teszteljünk, mielőtt ennénk, innánk, fogat mosnánk vagy dohányoznánk!

1. lépés: óvatosan húzzuk ki a fekete lencsét a fehér mikroszkóp testből. Húzzuk, ne tekerjük, ne csavarjuk vagy feszegessük!

2. lépés: helyezzünk egy jó nagy csepp nyálat egyik ujjunk segítségével a lencsére. Ha lehet, ne legyenek benne buborékok!

3. lépés: hagyjuk a nyálat teljesen megszáradni, ami igénybe vehet akár 5-10 percet is. Ezután helyezzük vissza a lencsét rajta a megszáradt nyállal a mikroszkóp testébe!

4. lépés: nézzünk bele a mikroszkópunkba, miközben az alján található zöld fényt adó világítás gombot folyamatosan nyomjuk. Ha szükséges, fókuszálhatunk a lencse recés peremének az óvatos tekerésével.

Az eredmény értelmezése

3 különböző eredményt különböztetünk meg:

 • Nem termékeny (Not fertile): egyszerű gömb alakú, buborék jellegű alakzatokat, illetve vonalakat fogunk látni. Ezek azt jelentik, hogy ekkor nem vagyunk termékenyek.
 • Átmeneti (Transitional): a gömb és buborék alakú alakzatok között megjelennek kis páfrányok. Ekkor tudjuk, hogy az ösztrogén szintünk emelkedni kezdett, azaz úton vagyunk az ovuláció felé. Max. 3-5 napon belül meg fog történni az ovuláció! A teherbeesésre van esély, de azért ekkor még igen csekély.
 • Termékeny (Fertile): erőteljes páfrányosodás  vagy kristályosodás jellemző, a lencsénk színtiszta páfrány. Ezt azt jelenti, hogy közvetlen az ovuláció kapujában állunk vagy már esetleg zajlik is az ovuláció. A teherbeesés esélye ekkor a legnagyobb, azaz ez a legtermékenyebb időszaka az adott ciklusunknak. Ne feledjük, teherbe esni az ovulációt megelőző 5 napban és az ovulációt követő 24 órában lehet!

Fontos, hogy minden nap teszteljünk a mikroszkópunkkal, ha lehet, mindig közvetlen ébredés után, mielőtt bármit elfogyasztanánk! A kapott eredményt vezessük cikluskövetési táblázatunkban vagy naptárunkban! Ahogy megjelennek a páfrányok a mikroszkópon, elindultunk az ovuláció felé vezető úton, azaz beléptünk a ciklusunk termékeny időszakába!

A mikroszlóp megvásárolható a Harmóniabolt webshopban.

GY.I.K.

Hogyan működik a Fertile Focus ovulációs mikroszkóp?
A Fertile-Focus az ovuláció előtti és alatti hormonszint (ösztrogén szint) változásait mutatja ki. Ahogyan az ösztrogén szint emelkedik, úgy emelkedik a nyál sótartalma is és úgy jelennek meg páfrányos, kristályos alakzatok a mikroszkóp lencséjén, melyek azt hivatottak jelezni, hogy közelítünk az ovuláció felé.

Általánosságban beszélve, egy átlagos korú és állapotú fiatal nőnél az ún. „termékenységi ablak” (azon napok, amikor teherbe tud esni) 6 napot jelent. Az ovulációt megelőző 5 nap és az ovulációt követő 24 óra számít termékenynek. Természetesen ez a 6 nap nem egyformán termékeny, hanem minél közelebb van az ovuláció, azaz tüszőrepedés megtörténtéhez, annál termékenyebb.

A mikroszkóp használható a ciklus minden napján, így egészen biztosan nem fogunk lemaradni a termékeny napokról. Amint erőteljesen páfrányos képet ad a mikroszkópunk, onnantól 24-72 órán belül meg fog történni az ovuláció és ennek megfelelően kell időzíteni az együttléteket!

Mikor érdemes tesztelni?
Érdemes minden nap tesztelni, bár vannak időszakok a ciklusban, amikor nem muszáj:

 • menstruáció alatt nem kötelező, de a 6. ciklusnaptól már igen
 • a luteális fázisban, azaz ovuláció után, a ciklusunk második felében sem kötelező már

Mindig figyeljünk oda, hogy ez legyen az első dolgunk reggel, miután felkeltünk! Soha ne együnk, igyunk vagy mossunk fogat mielőtt tesztelnénk! Ha esetleg nem tudunk ébredés után tesztelni, csak napközben, akkor viszont arra kell odafigyelni, hogy tesztelés előtt legalább 2-3 órával ne fogyasszunk semmit!

Mennyire pontos a Fertile Focus?
Amennyiben a használója betartja az előírásokat, a módszer 98%-os pontossággal képes előre jelezni az ovulációt.

Hogyan tudom tisztán tartan a Fertile Focus mikroszkópomat?
Csupán a mikroszkóp lencséje (fekete rész) igényel tisztítást, a többi rész egyáltalán nem. A lencsét használat után elég áttörölni egy enyhén szappanos ronggyal vagy papírral, majd szárazra és foltmentesre kell törölni! Másnap reggel lehet megint tesztelni!

Mi az az ösztrogén csúcs?
Az ösztrogén ugyan jelen van a női ciklus minden napján, de cselekvő hormonként és számottevő koncentrációban csak a ciklus első felében. Szintje fokozatos emelkedésben van már a ciklus 6. napjától egészen az ovuláció bekövetkeztéig.

Közvetlen ovuláció előtt tetőzik, ezt az állapotot nevezzük ösztrogén-csúcsnak! Az ösztrogén csúcs mindenkinél más intenzitású és más lefolyású. Van akinél hosszabb, van akinél rövidebb és sajnos van akinél nem történik minden ciklusban ovuláció (lásd anovuláció).

Vegyünk most alapul egy egészséges 28 napos ciklust és nézzük meg, hogy milyen változásokon megy keresztül az ösztrogén szint. A kék vonal jelzi az ösztrogént (ösztradiol) az ábrán (lásd a mikroszkóp használati útmutatóján).

Jól látszik, hogy a kb. 8. ciklusnaptól fokozatos emelkedésbe kezd és eléri a csúcsot a 12. ciklusnapra. A Fertile Focus ovulációs mikroszkóppal pont ezeket a napokat tudjuk magunknak meghatározni. Jól látszik az is, hogy az ösztrogén csúcsot (12. ciklusnap) követi maga az ovuláció, ami szürke satírozással van jelölve.

A ciklusomban máskor is láthatok páfrányosodást?
Nagyon jó a kérdés, mert igen kevesen tudják, hogya menstruációt megelőző pár napban, amikor a progeszteron szint leesik, újra megfigyelhetünk páfrányokat a mikroszkópunk lencséjén! Ez egy teljesen természetes jelenség és ezt véletlenül sem szabad ovulációként értelmezni!

Hány páfrány, milyen páfrány, mekkora páfrány?
Nem csak, hogy minden nő más, de ugyanazon nő minden ciklusa is lehet más és más hormonális szempontból. Nincs két egyforma ciklus, ahogy nincs két egyforma páfrány sem! A páfrányok mérete, mennyisége és jelenlétük időtartama nagyon egyéni!

Használható a mikroszkóp teherbe esés elkerülésére is?
Az ovulációs mikroszkópok hivatalosan nem kaptak ilyen minősítést az FDA-tól, bár a gyártó ezért a mai napig mindent elkövet. Mivel a mikroszkóppal már az ovulációt 5 nappal megelőzően látjuk, hogy emelkedik az ösztrogén szintünk, ezért egy esetleges teherbeesés elkerülésére is van ezzel lehetőségünk.

Természetesen ez nem egy hivatalos fogamzásgátló módszer, így Pearl Index-e sincsen, azaz hivatalosan nem mondható ki, hogy erre a célra alkalmas volna.

Hogyan kell a nyál mintát a lencsére helyezni?
Az egyszerűség kedvéért azt szoktuk javasolni, hogy az egyik ujj segítségével végezzük el a feladatot. Arra természetesen figyeljünk oda, hogy tesztelés előtt mindig mossunk kezet!

Nagyon fontos: ha nem helyezünk elegendő mennyiségű nyálat a lencsére, akkor bizony nem lesz mit vizsgálni száradás után! Amint sikerült kellő mennyiségű nyálat engednünk a lencsére, tegyük azt félre és hagyjuk száradni 5-10 percen keresztül!

Ha Clostilbegyt-et szedek, a mikroszkóp által mutatott eredmény érvénytelen lesz?
Nem, mert a Clostilbegyt használata nem befolyásolja a mikroszkóp eredményességét. Természetesen azt nagyon is fogjuk tapasztalni, hogy a szedés alatti napokban nem lesz számottevő páfrányosodás, míg a szedés utáni napokban igen erőteljes páfrányosodást fogunk tapasztalni egészen az ovulációig.

Akkor is használhatom a mikroszkópot, ha rendszertelen a ciklusom?
Igen, a Fertile Focus ovulációs mikroszkópot a rendszeres és rendszertelen ciklusú nők egyaránt sikeresen használhatják.

Mit tehetek még azért, hogy a lehető legpontosabb végeredményt kapjam?
A legfontosabb, hogy tesztelés előtt legalább 2-3 órával semmiképpen sem szabad enni, inni, fogat mosni vagy dohányozni! Ha lehet, akkor ún. friss nyálat helyezzünk a lencsére, ami azt jelenti, hogy a nyelvünk alatti területről gyűjtsük össze a nyálat, amit ezután egyik ujjunk segítségével a lencsére tudunk engedni.

Mindig hagyjuk alaposan megszáradni a nyálat a lencsén! Ha szükséges, akkor fókuszáljunk a lencse külső recés peremének elforgatásával!

Mi tudja negatívan befolyásolni az eredményt?
Terhesség, menopauza, hormonális egyensúlytalanság, szintetikus ösztrogénpótlás, közelmúltban abbahagyott fogamzásgátló tabletta. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy soha nincs számottevő páfrányosodás, szakorvoshoz kell fordulni, mert tüszőérési gond lehet.

Mit jelenthet az, ha soha nem látok páfrányokat?
Ha soha nem látunk páfrányokat, az azt jelenti, hogy az ösztrogén szintünk nem éri el azt a koncentrációt, ami elegendő volna a kielégítő peteéréshez. Ebben az esetben nőgyógyászhoz kell fordulni, kivizsgálást kell kérni.

Mit jelent az, hogy folyamatosan páfrányt látok?
Ha a ciklus minden napján páfrányok vannak jelen, az ösztrogén dominanciát jelezhet. Ennek az lehet az oka, hogy nem történik ovuláció és emiatt a ciklus második felében is az ösztrogén dominál (lásd ösztrogén dominancia). Ebben az esetben is segítségért kell fordulni!

Késik a menstruációm és a mikroszkópom erősen páfrányos képet mutat. Mit jelenthet ez?
Ebben az esetben érdemes egy terhességi tesztet elvégezni, mert lehetséges, hogy terhességről van szó. Mivel beágyazódást követően megnő az ösztradiol szint a női szervezetben, a mikroszkóp ilyenkor erőteljesen páfrányos lehet.

Befolyásolhatja-e az eredményt, ha tesztelés előtt valami sósat eszem?
A nagyon sós táplálkozás valamennyire képes befolyásolni az eredményt. Persze, amennyiben éhgyomorra végezzük el a tesztelést, ahogy az javasolva is van, ez nem okozhat gondot.

Ez a módszer van-e olyan hatékony, mint a hőmérőzés?
Lényegi különbség van a 2 módszer között.
A hőmérőzés mindig utólag igazolja az ovuláció megtörténtét. Nagyon jó módszer, de mindig csak utólag válik igazolttá, hogy volt ovuláció. Ezért ez a módszer abban az esetben, ha valakinél a teherbeesés a cél már túl késő.

Az ovuláció megtörténte utáni szexuális együttlét nagyon kis eséllyel jár teherbeeséssel.
Mindeközben az ovulációs mikroszkóp jó előre (legalább 3 nappal előre) tudomásunkra hozza, hogy úton vagyunk az ovuláció felé, így már időben tudunk gondoskodni a szexuális együttlétek idejében való megtörténtéről.

A Fertile Focus ovulációs mikroszkóp a Harmóniabolt webshopban megvásárolható, vagy itt az oldalom.

<< Előző: Az ovuláció Folytatás: Ciklusfigyelő >>