,

Menstruációs ciklus – ciklikusság

Napjainkban a nő fizikai és mentális egészség modellje a linearitáson nyugszik: valamiféle állandó rendszerességben kell(ene) élnünk. Ezért a női szexualitás bizonyos fázisait és szakaszait a kívánatos viselkedés megváltozásával vádolnak, nem pedig úgy tekintenek rá, mint pozitív és egészséges minőségekre. Ahogy ugyanez történik a premenstruációs szakasz, a menstruáció, a gyermekágy, vagy a klimax megítélésével is.

Ez a tény egyrészt abból fakad, hogy figyelmen kívül hagyjuk a ciklikus természetünket, másrészt pedig abból a mélységes tudatlanságból fakad, ami a nő szexuális szakaszait és annak változó esszenciáját lengi körül.

Mert bizony mi nők egy állandó változásban élünk a termékeny életszakaszunkban elsősorban. Ebbe a szakaszba a pubertás hormonális robbanásával lépünk be, melyet a menstruációs ciklus egyes szakaszai, a reproduktív szakaszok, végül a menopauza szakasza követnek. És minden egyes változás mély, mind fizikai és mentális, mind érzelmi és energetikai szinten.

Az állandó küzdelem, hogy a hamis linearitásban maradjunk, rossz közérzetet okoz, és rengeteg energiapocsékolással jár, valamint nagyszerű adottságoktól fosztjuk meg ilyenkor magunkat. Kulturálisan egy olyan ideális nőképet alkottunk meg, ami irreális és egy 20 éves fiatal lány peteérési szakaszára jellemző egy tavaszi nap napsütéses déli óráiban.

De hát mi történik, ha beborul az ég és elered az eső? És ha este 11 óra van? És ha tél van? És ha 15 vagy 40, vagy 60 éves vagyok? És ha várandós vagyok vagy szoptatok? Vagyis mi is történik az életem túlnyomó többségében? Az történik, hogy rengeteg energiát fordítunk arra, hogy megpróbáljuk legyőzni ezt a hamis lineáris ideált ahelyett, hogy elfogadnánk és kihasználnánk azokat az állapotokat, melyekkel megajándékoznak bennünket a megélt/átélt ciklusok szakaszai.

Amikor együttműködsz a változó természettel, egy lehetőségekkel teli világ nyílik ki és az életed ellenőrzésének új érzését tapasztalod meg, mely önmagad felvállalásának szabadságával jár és azzal, hogy úgy szereted magad, ahogy vagy.

A Ciklusharmonizáló kurzus során arra tanítalak meg, hogyan élj együtt a ciklikus természeteddel. Megkapod azt a térképet, ami segíteni fog megérteni a ciklusodat, hogy megtanulj együttműködni vele és kihozni belőle a lehető legtöbbet. Ha pedig így teszel, a hormonrendszer egyensúlyához is sokkal közelebb érhetsz.