,

A menstruáció hiánya

Számtalan oka lehet annak, hogy a ciklusod rendszertelen, és a vérzésed elmarad. Például stressz, tápanyaghiány, alacsony testtömeg, a fogamzásgátló tabletta következménye, hormonális egyensúlyhiány, perimenopauza vagy egyéb. A cikkből a legfontosabbakat megtudod!

Amíg a méh nyálkahártyája nem válik le, amíg a hormonszintek nem csökkennek le, addig a méh nem tud kitisztulni és az új ciklus felépítő folyamatai nem tudnak normális módon beindulni.

A ciklus visszaállítása, a menstruáció meghozatala természetes módon és igen hatékonyan támogatható gyógynövényekkel és megfelelő étrenddel, életmóddal.

Sok olyan ügyfelem van, akiknek fogamzásgátlót (azaz szintetikus ösztrogént és szintetikus progesztint) kínáltak, hogy újra legyen a menstruációjuk … ez olyan, mintha a szőnyeg alá söpörnénk a szemetet (se a hormonszintek nem fognak rendeződni, se menstruáció nem lesz – csak egy megvonásos vérzés). Nem is beszélve arról, hogy ez semmiképpen sem megoldás azoknak, akik babát szeretnének és épp a menstruáció hiányával küszködnek…

A menstruáció hiánya

A menstruáció hiányát amenorrheának nevezik. Két fajtája lehet: elsődleges amenorrhea és másodlagos amenorrhoea. A leggyakoribb a másodlagos amenorrhoea.

Megjegyzés: A perimenopauza és a menopauza miatti menstruáció hiányát nem tekintjük amenorrheának.

Elsődleges amenorrhea

Ha 14 éves korig egy serdülő lánynál a másodlagos nemi jegyek még nem fejlődtek ki és menstruációja sincs, azt elsődleges amenorrheának nevezzük. Szintén ennek számít, ha 16 éves korig nem jelentkezik a menstruáció, a másodlagos nemi jegyek kifejlődése ellenére.

A nők másodlagos nemi jegyei a mell megnagyobbodása, a csípő kiszélesedése, a hónalj, a szemérem és a lábszőr megjelenése és a megváltozott testszag. Az elsődleges amenorrhea nem gyakori, a nőknek csupán 0,3% -ánál fordul elő.

Gyakran a természetes terápiák nem működnek olyan jól az elsődleges amenorrheában szenvedő nőknél, mert ezeknél a nőknél általában mögöttes fejlődési probléma áll fenn.

Ilyenkor a legcélszerűbb endokrinológushoz fordulni. Nem azt mondjuk, hogy a természetes gyógymódok és a gyógynövények nem működnek az elsődleges amenorrhea esetén, csak ez az állapot nehezebben kezelhető.

Másodlagos amenorrhoea

Akkor mondható ki, ha a menstruáció hiánya legalább 3 ciklus óta fennáll a reproduktív éveiben lévő hölgynél. A reproduktív éveket menarche-nak nevezzük, ez akkor kezdődik, amikor egy fiatal lány pubertás korában elkezd menstruálni és egészen a menopauza idejéig tart, amely Európában jellemzően 50 éves kor körül következik be. A másodlagos amenorrhoea gyakoribb, mint az elsődleges amenorrhoea.

A menstruáció hiányának okai

A leállt menstruációs ciklus nem betegség, hanem annak jele, hogy a testben egyensúlyhiány áll fenn. A rendszeres menstruációs ciklust az endokrin rendszer által szervezett üzenetek és cselekvések komplex rendszere szabályozza. Az endokrin mirigyek egymással együttműködve üzennek az üzenetvivő postásokkal, azaz a hormonokkal. Ezt nevezzük visszacsatolási huroknak.

Nagyon egyszerű fogalmakkal leírva a folyamatot (bővebben itt olvashatsz erről): a hipotalamusz GnRH-t (gonadotropin-felszabadító hormonokat) termel, amely jelzi az agyalapi mirigy számára az LH (luteinizáló hormon) és az FSH (tüszőstimuláló hormon) termelését, hogy jelezze a petefészkeknek, hogy ideje van az ösztrogén és a progeszteron hormonok felszabadítására.

Egyszerűnek tűnik, de mégsem az. Az egészséges ciklus attól függ, hogy a visszacsatolási hurok minden része megfelelően működik-e. Akár egy zenekarnál… ha a ciklusnak csak egy része kikapcsol valamilyen oknál fogva, az az egész ciklust felborítja, ami hormon egyensúlyhiányt okozhat, ez pedig befolyásolhatja a menstruáció rendszerességét is.

Táplálkozási hiányosságok

Számos nagyon fontos tápanyag van, amelyre a testnek szüksége van az egészséges menstruációs ciklus fenntartásához. Ha táplálkozási hiányosságok miatt a test nem kap belőlük elég mennyiséget, az a menstruációs ciklus rendellenességeit okozhatja, és végül az egész ciklust leállíthatja.

Amit naponta megeszel, abból épül fel a tested minden sejtje. Az vagy, amit megeszel!

Tanuld meg, hogyan kell egészségesen táplálkozni (Termékenységfokozó étrendről itt). A Harvard Egyetem egy tanulmánya szerint, ami a Termékenységfokozó étrendre való áttérés következtében bekövetkezett életmódbeli változásokat vizsgálta, 80% -os csökkenést talált a meddőségi kockázati mutatókban.

Az egészséges menstruációs ciklushoz elengedhetetlen a különféle ételek széles választékának fogyasztása. A test azokra az ételekre támaszkodik, amelyeket naponta fogyasztunk, hogy a legjobban működhessenek. Vannak kulcsfontosságú tápanyagok és ételek, amelyek támogatják az egészséges menstruációs ciklust; ha ezek bármelyike ​​hiányzik, hiányosságok lehetnek, amelyek hozzájárulhatnak a hiányzó időszakhoz.

Fontos mikrotápanyagok: vas, C-vitamin, B-vitaminok, esszenciális zsírsavak, koleszterin, cink és a rost.

A teljes tápanyag multivitamin bevitele nagyszerű módja annak, hogy a szervezet minden szükséges tápanyaghoz naponta hozzájusson. A teljes étel multivitamin bevitele a termékenységi étrend mellé az egyik első lépés a menstruáció helyreállításában!

Túlsúly

Közvetlen kapcsolat van az anovuláció és az elhízás között. Az adipocitáknak nevezett testzsírsejtek ösztrogént termelnek, így az elhízott nőknél túl sok lesz az ösztrogén a túl sok testzsír miatt.

Ugyanakkor azoknak a nőknek, akik túl soványak, anovulációjuk (az ovuláció hiánya az első lépés a hormonális egyensúlyhiány és a menstruáció hiánya felé) is lehet a testzsír hiánya miatt. Nem biztos, hogy elegendő ösztrogén vagy megfelelő koleszterinszint biztosított ezeknél a nőknél a menstruációs ciklus támogatásához (lásd anorexia).

A Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem és az Észak-Karolinai Egyetem tanulmányai kimutatták, hogy a szélsőséges testmozgási szokásokkal rendelkező nőknél az ösztradiol szintje lényegesen alacsonyabb az alacsony testzsírszint miatt a test kulcsfontosságú területein, ami anovulációhoz vezet.

Az ösztrogén nemcsak az egészséges menstruációs ciklushoz létfontosságú, hanem elengedhetetlen az egészséges csontképződéshez, az egészséges génexpresszióhoz, az egészséges koleszterinszint fenntartásához.

Így mind a túl sok ösztrogén, mind a túl kevés a visszacsatolási hurkon keresztül a menstruációs ciklus megszűnéséhez vezethet. Tehát ha testzsír: se nem túl sok és se nem túl kevés!

PCOS

A policisztás petefészek-szindróma a reproduktív korú nőknél a leggyakoribb hormonális rendellenesség. A PCOS-nak két különálló és következetes jellemzője van: a menstruáció elmarad vagy igen rendszertelen menstruációs ciklusok lesznek és fennáll a hiperandrogenizmus (a szervezet túl sok androgént termel, a leggyakoribb a tesztoszteron, ami az ösztrogén ellenpárjaként lenyomja annak szintjét és így borítja az egyensúlyt).

Stressz

Akut stressz esetén a test leállíthatja a menstruációs ciklust. A stressz hatására a test olyan stresszhormonokat bocsát ki, mint a kortizol és az adrenalin, melyek megakadályozzák a termékenységet fenntartó hormonok felszabadulását a menstruációs ciklus megfelelő időpontjában.

A krónikus stressznél a mellékvesék terheltsége megzavarhatja a menstruációs ciklust. A stressz csökkentése és a mellékvesék egészségének támogatása elengedhetetlen az egészséges menstruációs ciklushoz. A mellékvesék közvetlenül befolyásolják a pajzsmirigy egészségét is.

Pajzsmirigy problémák

A pajzsmirigy rossz működése leállíthatja a menstruációs ciklust. Pajzsmirigy túlműködésnél a pajzsmirigy túl sok hormont termel, alulműködésnél pedig túl keveset. A menstruáció hiánya a pajzsmirigy túlműködésének jele lehet, míg a szabálytalan ciklusok az alulműködés (vagy a pajzsmirigy gyulladás) jelei lehetnek inkább.

Az agyalapi mirigy elégtelensége

Az agyalapi mirigy jóindulatú daganata megzavarhatja bizonyos hormonok (hiperprolaktinémia) felszabadulását és termelését, ami a menstruációs ciklus leállását okozhatja.

Korai petefészek-kimerülés

Így nevezzük a normális petefészek működésének elvesztését 40 éves kor előtt. Ez azt is jelenti, hogy a menopauza a szokásosnál hamarabb következhet be.

Perimenopauza és menopauza

A perimenopauza a menopauza előtti időszakot jelöli. A  perimenopauza során a menstruációs ciklusok szabálytalanná válhatnak, a hormonszintek ingadozhatnak. A menstruáció több ciklusra kimaradhat, majd hirtelen visszatérhet néhány ciklus erejéig és ez a kiszámíthatatlanság akár éveken át is fennállhat. Amint a petefészkek tartaléka csökken, azaz a petesejtek száma csökken, az FSH szint emelkedik, és a menstruációs ciklus egyre szabálytalanabbá válik, míg végül leáll.

A menopauzát akkor mondhatjuk ki, ha legalább egy éve nem menstruál a nő. A diagnózist megerősítheti az FSH szintjének emelkedése és az igen alacsony ösztradiol-szint. A természetes gyógymódok nem képesek visszafordítani az öregedési folyamatot, és nem hozhatják vissza a menstruációs ciklust egy olyan nőnél, aki már a menopauzában van.

A perimenopauza során viszont még javítható a hormonális állapot.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha 3 egymást követő vagy annál hosszabb ciklusban nem volt menstruációd, érdemes időpontot egyeztetned az orvosoddal. Segíthet abban, hogy meghatározzák az okokat. A legtöbb orvos gyakran fogamzásgátló tablettát ír fel a menstruációs ciklus szabályozásának érdekében.

Ám fontos felismerni azt, hogy ez a módszer a testet már egyfajta (ál)ciklusra kényszeríti és megakadályozza a terhességet, a problémát NEM oldják meg, a háttérben meghúzódó okát a menstruáció hiányának NEM kezelik.

Szerencsére vannak olyan természetes terápiák, mint a gyógynövények, speciális masszázs technikák, étrendkiegészítők, stresszcsökkentő technikák és étrendi változások, melyek a legtöbb esetben segíthetik a testet a menstruációs ciklus szabályozásában és a menstruáció visszatértében.

Gyógynövények a menstruáció elősegítésére

Először mindig azt fontos felderíteni, hogy mi okozza a menstruáció elmaradását. Ha már ezt tudod, akkor már tudsz akár gyógynövényt is választani. Például vannak olyan gyógynövények, amelyek az endokrin rendszer támogatásával támogatják a hormonális egyensúlyt, egyesek segítik a testet a stressz kezelésében, mások pedig közvetlenül a méhre hatnak.

Az emmenagóg gyógynövények stimulálják és normalizálják a menstruációs ciklust, míg más gyógynövények a menstruációs ciklus rendszerességét támogatják.

Fontos! Rendkívül fontos kizárni a terhességet, még mielőtt bármilyen kezelésbe belefognál, különösen a menstruációs ciklus visszaállítására használt gyógynövények esetében. A legtöbb gyógynövény, amely segít a menstruációs ciklus szabályozásában, nem feltétlen biztonságos a terhesség alatt.

Ha a menstruációs ciklus hiányát tápanyaghiányok okozzák, akkor előfordulhat, hogy ezek a gyógynövények nem lesznek elég hatékonyak. Nagyon fontos, hogy a menstruációs ciklus visszaállítása érdekében a gyógynövények megkezdése előtt a megfelelő étrendi változásokat is bevezesd.

Fitoösztrogének, mint a Dong Quai gyökér vagy a lóhere, a vércukorszabályozó Kecskeruta, a pajzsmirigyet támogató Tejoltó galaj, az ovuláció serkentő Barátcserje (Vitex agnus-castus) vagy maca, a stressz válaszért felelős mellékvese stimuláns édesgyökér vagy az indiai Shatavari és a szintén gyógynövényből (vad yamból) kinyert Természetes progeszteron.

A fenti gyógynövények jó része megtalálható egy gyógynövény komplexben (Gynex), a barátcserje és a progeszteron mellett ez a hármas az egész hormonális folyamatban segítséget nyújt a ciklusod ritmusának megtalálásában és a menstruációd meghozásában. A nevekre kattintva megtalálod őket a Harmóniaboltban, de kérlek, hogy a használat előtt mindenképpen kérd ki a tanácsomat a szakszerű alkalmazással és adagolással kapcsolatban.

Ha két vagy több hónapja nem volt menstruációs ciklus, érdemes megfontolni a termékenységi tisztítókúra elvégzését. Ez segít megtisztítani a méhet a régi méhnyálkahártyától/vértől és szövetektől, miközben segíti a májat abban, hogy megszabaduljon a felesleges hormonoktól az egészséges menstruációs ciklus beindítása érdekében.

Ha a termékenységi tisztítókúra után a menstruációd még mindig nem tér vissza, és tápanyagokban igen gazdag Termékenységfokozó étrend mellett sem, akkor a menstruációs ciklus visszaállításához a fenti gyógynövényeket használd.

Összegzés

Összességében rendkívül fontos, hogy megfelelő táplálékkal tápláld a tested. Erről készítettem egy e-bookot, amit erre a linkre kattintva megrendelhetsz. Táplálkozási szokásaid az egészséged alapjait adják, ennek hiányában a test nem fog reagálni az említett gyógynövényekre sem.

Másodszor feltétlenül válassz egy jó, természetes formájú multivitamint, csökkentsd a stresszt és rendszeresen mozogj.

Harmadszor alkalmazd a gyógynövényeket (itt és itt éred el őket), és alkalmazd a természet-azonos progeszteront a menstruációs ciklusod helyreállításához. Ne felejts el segítséget kérni a helyes adagolásukról, hiszen a ciklusod visszaállításához egy bizonyos ritmust kell velük követned.

Légy türelmes, a testnek időre van szüksége a ciklusod visszaállításához. Légy kedves magaddal, alkalmaz szelíd gyógymódokat, kérj további segítséget tőlem és így minden esélyed megvan rá, hogy a tested újra egyensúlyba kerül!