, , ,

Barátcserje, az ovuláció segítője

Az ovuláció hiánya

A menstruációs gondok legnagyobb százaléka arra vezethető vissza, hogy nincs ovuláció, azaz tüszőrepedés (ezt nevezzük anovulációnak) vagy pedig nincs ovulációt követő kielégítő progeszterontermelődés a ciklus második felében (ezt pedig sárgatest elégtelenségnek hívjuk, majd az ebből kialakuló állapot pedig LPD-nek, azaz a Luteális Fázis Elégtelenségének (Luteal Phase Defect)).

Ha nincs ovulációnk, nincsen olyan petesejtünk sem, melyet a hímivarsejt meg tudna termékenyíteni…

Ha a ciklusunk második felében (luteális fázis) nem termelünk elegendő progeszteront, előbb-utóbb ki fog alakulni az ösztrogén dominancia nevű állapot, ami pedig ciklusunk lerövidüléséhez fog vezetni, illetve különböző ösztrogén dominanciás tünetcsoportok jelenhetnek meg, mint pl. a PMS, a petefészek ciszták vagy a meddőség.

Anovuláció esetén a Barátcserje a legnagyobb segítség!

Mikor segít?

 • Anovulációkor, azaz a tüszőrepedés hiányakor
 • Meddőségnél
 • Menstruáció hiányánál
 • Menstruációs zavaroknál
 • Túl hosszú vagy gyakori vérzésnél
 • PMS-nél (menstruácit megelőző tünetek)
 • PCOS-nál (Policisztás petefészek)
 • Aknéknál
 • Hyperprolaktinaemia esetén
 • Szoptatási nehézségek esetén

Hogyan segít?

Félreértések elkerülése végett, a barátcserje véletlenül SEM fito-ösztrogén, de még csak nem is fito-progeszteron!

A barátcserje egy az agyalapi mirigyre ható páratlan gyógynövény, amely egészen pontosan a hipotalamusz-agyalapi mirigy-petefészek tengelyre hat annak érdekében, hogy az adott hölgyet ovulációhoz segítse! Tulajdonképpen egy természetes ovuláció serkentő.

Egészen konkrétan két fontos hatásmechanizmusa van:

1.) Emeli az agyalapi mirigy LH hormon kibocsátását, miközben, ha szükséges fiziológiailag csökkenti az FSH kibocsátását. Ezzel a képességével hozzásegíti a nőt a tüszőrepedéshez (ovulációhoz), ami pedig azt jelenti, hogy lesz progeszterontermelődés és ezáltal az ösztrogén-progeszteron egyensúly javulhat a progeszteron javára!

2.) Képes csökkenteni a prolaktin szintet, ami azért fontos, mert az emelkedett prolaktin képes gátolni az ovulációt! A női szervezetben akkor normális a magas prolaktin szint, amikor egy nő szoptat, ellenkező esetben abnormális és ovuláció gátló hatású!

Azaz két különböző síkon is hozzásegít minket az ovuláció megtörténtéhez…!

Sárgatest-elégtelenség és/vagy anovuláció miatt kialakult ösztrogén dominanciás állapotoknál segít.

Rövid videó a barátcserje alkalmazásáról

Megnézem a videót.

Népgyógyászati története

A Barátcserje egy csodálatos 2500 éves gyógynövény. Hivatalos neve Vitex Agnus Castus, az angolszász területeken pedig Chaste Berry-nek hívják.

Nőgyógyászati területen Európában és Amerikában az egyik legelterjedtebb gyógynövény, szelíd, ugyanakkor hatékony.

Olyan tagadhatatlan a hatékonysága, hogy azt mára már számos klinikai kísérlet is igazolja.

A nevét (barát=szerzetes + cserje) onnan kapta, hogy férfiakban (csak férfiakban) képes csökkenteni a libidót, ezért a szerzetesek körében több ezer éve alkalmazzák.

Ugyanakkor hatásmechanizmusát tekintve egy ún. galactagóg vegyületről beszélünk, ami magyarul “tejhajtószer”, azaz segíti a szülés utáni tejelválasztást.

Illetve emmenagóg is, azaz elősegíti, beindítja és szabályozza a menstruációt.

Egy nem kielégítő ovulációt követő lerövidült luteális fázis ösztrogén túlsúly és így progeszteron hiány miatt nagyon sok nőgyógyászati tünetet vagy betegséget okozhat, mint:

A növényről

A Barátcserje a Verbena család tagja, eredetileg a Földközi-tenger vidékén honos, illetve megtalálható Közép-Ázsiában is. Ezen kívül még az Egyesült Államokban található meg több száz éve már, mint egy természetben előforduló cserje.

A Barátcserjét már Hippocrates idején is alkalmazták, a Krisztus előtti 4. században születtek az első feljegyzések róla. Azóta több tízmillió nő alkalmazta és alkalmazza napjainkban is kifejezetten ovulációs és menstruációs problémák esetén. A világ különböző pontjain különböző formában elérhető ez a csodás gyógynövény:

 • Por vagy szárított őrlemény kapszulában (gyümölcs+szár+levél)
 • Tinktúra (gyümölcs+szár+levél)
 • Esszenciális olaj (gyümölcs)

Európában a német Kommission E, ami egy 1978 óta létező gyógynövényekkel foglalkozó bizottság elismeri a barátcserjét, mint gyógymódot a menstruációs és ovulációs problémákra és az azokból származó tünetekre.

Hatásai összefoglalva

 • Növelve az LH szintet és fiziológiailag csökkentve az FSH szintet, ovulációt stimulálva hozzásegíti a női szervezetet az ovulációhoz és így az ösztrogén-progeszteron egyensúly helyreállásához.
 • Illetve csökkenti a prolaktin hormon kiválasztódását az agyalapi mirigyben.

Bevált gyakorlat:

A Barátcserjét a természetes progeszteronnal együtt használjuk, így pótoljuk a hosszú ideje fennálló progeszteron hiányt, miközben gondoskodunk arról, hogy legyen megfelelő ovuláció.

Klinikailag bizonyított hatások:

A következő hatásai bizonyítottak klinikai (placebo-kontrollált) kísérletekben:

 • Csökkent prolaktin kibocsátás a kísérletben résztvevő nők 80%-ánál, akiknél a kiinduló állapot a hyperprolaktinaemia volt. Napi 400 mg-os dózisnál, 1 hónapon keresztüli szedés mellett.
 • Csökkent prolaktin kibocsátás férfiakban napi 480 mg-os dózisnál úgy, hogy az LH, FSH és tesztoszteron szintek a szérumban változatlanok maradtak.
 • Kézzelfogható javulás a következő állapotoknál: anovuláció, menstruációs problémák, korai menopauzás vérzéselmaradás, petefészek ciszták, endometrium hyperplasia, sárgatest elégtelenség, metrorrhagia, polymenorrhea, oligomenorrhea.
 • Javulás sárgatest elégtelenség miatt kialakult állapotoknál, mint cikluszavar és PMS
 • Csökkent TRH-indukált prolaktin kiválasztódás, luteális fázis sikeres kinyújtása, csökkent PMS tünetek.
 • Csökkent PMS tünetek
 • Emelkedett 21. ciklusnapi progeszteronszint annak köszönhetően, hogy volt ovuláció.
 • Csökkent akne a páciensek 70%-ánál (nők és férfiak egyaránt)

Hogyan alkalmazzuk?

Mivel lassan ható gyógynövény, javasolt a folyamatos szedés legalább az első hat hónapban, majd később elegendő lehet szedni menstruációtól ovulációig.

Nincs ellenjavallata a folyamatos szedésnek, sőt!

Hatás kialakulásának a sebessége:

 • PMS esetén már 1-2 hónap alatt érezhető javulás. Hogy ezek a tünetek teljesen elmúljanak, kell kb. 4-6 hónap szedés.
 • Meddőség esetén számoljunk 5-7 vagy akár több hónappal is!
 • Szekunder amenorrhea esetén akár 18 hónap is szükséges lehet.

Amire érdemes figyelni:

A szedést követő első pár hónapban jelentkezhet, mint egyfajta tünetfelerősödésű hányinger, erősebb lefolyású menstruáció, hasmenés, akné, viszketés. Ezek nagyon ritkán jelentkeznek, és ha tapasztaljuk is őket, hamar elmúlnak.

Nincs ismert kölcsönhatás gyógyszerekkel, ugyanakkor csökkentheti a fogamzásgátlók és bizonyos dopamin-gátló antidepresszánsok hatását.

Terhesség esetén ne alkalmazzuk: amint tudomást szerzünk a terhességről, AZONNAL függesszük fel a szedését! (szülés után majd újra szedhető lesz)

Mivel galaktagóg hatása van, szedése segíti az anyatej termelődését szoptatás alatt és biztonságos a gyermekre nézve is.