,

Pajzsmirigy kisokos

A pajzsmirigy első, de nem utolsó sorban az anyagcserére van hatással és a sejtjeinkben található erőművek trillióit, a mitokondriumokat stimulálja. Ezért a pajzsmirigy problémák vezető tünete a lelassultság, ami fáradtságban és lassú anyagcsere miatti súlygyarapodásban nyilvánul meg a legtöbb érintett számára.

A tünetek ezen túl igen szerteágazóak (mindjárt lesz róla szó) és nagyon sok nőt is érintenek. Nemcsak a változókor alatt, de már előtte is a nők mintegy negyede érintett a pajzsmirigy alulműködésben. Sok várandósságot tervező fiatal hölgy keres fel ilyen problémákkal, sokszor egy vetélést követő alaposabb oknyomozás után derül fény az elégtelen pajzsmirigy funkcióra – nos, mivel egy lelassult anyagcsere mellett a tápanyag és oxigén utánpótlás nem jut kielégítő ütemben a magzathoz, ez valóban nem elhanyagolható faktor (a lombikkezelések előtt ezért szokták ellenőrizni a pajzsmirigy funkciót).

Gyakran nehéz az alulműködést labor vizsgálatokkal tisztán kimutatni, mert sokszor nem is készül teljes pajzsmirigy labor. Mégis a tünetek magukért beszélhetnek, mert igen jellegzetesek. Sokszor a kezelések eredményessége sem kielégítő. Ennek sok esetben az az oka, hogy a probléma gyökere nem a pajzsmirigynél keresendő, hanem az ösztrogén-dominanciánál vagy a mellékvese funkciónál, a gyulladásos pajzsmirigybetegségekről nem is beszélve (amit még mindig nem mindenkinél szűrnek egyáltalán…).

A pajzsmirigy hormonok működését felboríthatják a hormonrendszert megzavaró anyagok (endokrin diszruptorok), melyek nem csak alulműködést, de túlműködést vagy gyulladást is okozhatnak. A pajzsmirigy a védelmünkben is lelassulhat, akkor, amikor a mellékvesénk (testünk energiaszabályzó és stressz-válaszért felelős központja) kimerülőben van, hiszen egy csökkent energiafelhasználással a testünket megvédi a túlerőltetéstől, ami végzetes lenne akkor, amikor a túlélés érdekében takaréklángon pislákol a szervezetünk.

Az autoimmun pajzsmirigy gyulladás hátterében pedig az áteresztő bél (azaz károsodott bélfal, bélrendszeri intolerancia, ételérzékenységek) miatti immunrendszeri reakciók is állnak.

Ez a cikk szeretné az alapokat rendbetenni a pajzsmirigy működéssel kapcsolatban. Felvázolom a tüneteket, a lehetséges okokat és ez alapján ki fog rajzolódni a megoldás is. Az mindig nagyon fontos, hogy a te konkrét eseted feltárásához vedd igénybe a szaksegítséget, ebben szívesen állok rendelkezésedre.

Van pár dolog azonban, amit már ma megtehetsz a pajzsmirigyedért, bármi is a háttérben meghúzódó ok az esetedben! Mindjárt erről is szó lesz. Lássuk előbb, érintett vagy-e egyáltalán.

Érintett vagy-e a pajzsmirigy elégtelenségben?

A diagnózis a laborleletek és a tünetek értékelésének segítségével állítható fel.

Labor – A teljes pajzsmirigy labor adhat csak pontos képet. Ez a következő: TSH, fT3, fT4, anti-TPO (és antiTG), reverzT3.

Nagyon félrevezető az, ha csak a TSH-ból következtetünk – ami napjainkban még mindig nagyon gyakori, hiszen a háziorvos csak ezt jogosult megnézetni -, mivel bizonyos esetekben annak értéke még a normál tartományba eshet, míg a többi marker már jelzi a problémát, a tünetekről nem is beszélve.

A pajzsmirigy alulműködés tünetei a következők lehetnek – nem fordul elő minden tünet egyszerre feltétlenül (és szerencsére…), de ha több tünetben magadra ismersz, akkor érdemes a laborral alátámasztani).

A tünetek lehetnek alacsony ébredési testhőmérséklet (36,2 fok alatt), megmagyarázhatatlan testsúlygyarapodás, illetve súlymegtartási problémák, székrekedés/szorulás, hízás, túlsúly, krónikus fáradtság, gyengeség, emlékezőtehetség csökkenése, lassú beszéd, koncentrációzavar, motivációszegénység, pánikrohamok, ingerlékenység, depresszió, erős hangulatváltozások, félelemérzet, étvágytalanság, vízlerakódások, gyakori krákogás, köhécselés, magas hang (hangszálödéma), állandó fázás, hidegérzékenység, állandó gyulladás,megfázás, száraz bőr és haj, hajhullás, törékeny körmök, száraz, sápadt bőr, viszketés, alig tudsz izzadni mozgás ellenére is, gumó a torokban” érzés, nyomásérzés a nyakban vagy nyakon, izomgyengeség, izomgörcsök, izomfájdalmak, ízületi fájdalmak, száraz nyálkahártya, magas koleszterinszint, szívdobogás, libidócsökkenés, ciklus- és menstruációs problémák (fájdalmas vagy erős mensruáció, sárgatest elégtelenség, PCO, PMS, túl rövid vagy túl hosszú ciklus, pecsételő vérzések, tüszőrepedés kimaradása, endometriózis, ciszták, megnövekedett prolaktin szint, erős vagy fájdalmas menstruációs vérzés), ösztrogénhiány, korán fellépő változókor.

Ha megfigyelted, a tünetek nagy részében fellelhető, hogy MINDEN TÉREN A LELASSULTSÁG van jelen!

A pajzsmirigy-túlműködés tünetei: nagyon magas alaphőmérséklet (cover line 36,8 fok felett), szívdobogás, idegesség, reszketés, félelemérzet, érzelmi labilitás (hangulatváltozások, sírós hangulat), megmagyarázhatatlan súlycsökkenés jó étvágy mellett, gyakori éhségérzet, hasmenés, gyengeség, remegés, meleg intolerancia, meleg és nedves bőr és izzadás, gyenge koncentrációs képesség, nyughatatlanság, szívritmus gyorsulása vagy magas vérnyomás, kialvatlanság, alvási zavarok, ciklusproblémák (PMS, ciszták, hosszú ciklus, kimaradó tüszőrepedés magas ösztrogénszint mellett, gyenge vérzés), hasmenés, megnövekedett libidó. MINDEN FELGYORSUL….Természetes úton is kezelhető, ez a cikk most csak a tüneteket hivatott ismertetni.

Pajzsmirigy gyulladás tünetei: Sokszor csak a csökkent pajzsmirigyműködés irányítja rá a figyelmet, ezért laborban fontos szűrni (antiTPO, antiTG). Gyakran teljesen tünetmentes, máskor átmeneti pajzsmirigy-érzékenység, hőemelkedés, pajzsmirigy megnagyobbodás jelentkezhet. Szülés utáni gyulladás esetén gyakran a szülést követően észlelt idegesség, fáradékonyság, szapora szívverés, szülés utáni depresszió irányítja rá a figyelmet. Gyulladás esetén az alul- és a túlműködés tünetei váltakozhatnak. Megkülönböztetünk enyhe gyulladást és autoimmun gyulladást (Hashimoto). A KEZELÉS KOMPLEX, és ez is egy visszafordítható állapot! Ebben a cikkben csak pár fontos kapaszkodót szeretnék róla adni a kezedbe, ami segíthet az indulásban az egészséged felé.

Mik lehetnek a pajzsmirigy elégtelenséget kiváltó okok?

A kiváltó ok több lehet; mint a legtöbb krónikus betegségnél, a pajzsmirigy diszfunkciónál is multifaktoriális a háttér, azaz több faktor, több tényező lehet felelős a kialakult állapotért.

 • Tápanyaghiányok (szelén, jód, cink + vas, B-vitaminok, D3), ami fakadhat táplálkozási hibákból (minőségi éhezés), bélrendszeri gyengeségből, inzulin rezisztenciából (sejt szintű éhezést okoz)
 • Étel-intoleranciák (glutén!, tej, szója, hisztamin)
 • Genetikai faktor
 • Jód hiány vagy többlet, szelén-hiány (vas, cink)
 • Endokrin diszruptorok és környezetei toxinok, mint nehézfém terheltség (higany-amalgámtömések, nikkel, flourid-fogkrém, szervetlen jód, arzén), sugárzás (röntgen), elektroszmog
 • Fertőzések (Lyme-kór, Herpesz, Streptococus, Helicobacter Pyori, Epstein-Bar, Citomegalo vírus, Blastocostis Huminis, paraziták)
 • Krónikus D-vitamin hiány
 • Érzelmi vagy fizikai stressz (azaz mellékvese kifáradás) – előidézhet indirekt pajzsmirigy alulműködést annak ellenére, hogy tulajdonképpen maga a pajzsmirigy problémamentesen működik (sőt, a mellékvese fáradtság az immunrendszer túlreagálását előidézve pajzsmirigy gyulladást okozhat) + a mellékvese kifáradás miatt progeszteron-hiány lép fel (= ösztrogén-dominancia). Tipikus stressz faktorok az inzulin-rezisztencia és az alvás tartós hiánya.
 • Hormonális shift (azaz nagyobb hormonális változás) előidézhet pajzsmirigy diszfunkciót terhesség után (szoptatás után), a menopauza korai szakaszában vagy előmenopauza szakaszban, vagy akár serdülőkorban. Ennek következménye az ösztrogén-dominancia lesz, ami rontja a pajzsmirigy funkciót – lásd a következő pontban.
 • Ösztrogén-dominancia! – Ez az állapot (olvashatsz róla bővebben itt) gyakran idéz elő indirekt pajzsmirigy alulműködést annak ellenére, hogy tulajdonképpen maga a pajzsmirigy problémamentesen működik. A dominánsan ható ösztrogén megakadályozza ugyanis, hogy a pajzsmirigy hormonok (t3 és t4) a szervezetben igazán hatni tudjanak. Azaz a sejtek nem tudják a pajzsmirigy hormonokat megfelelően értékelni, ha ösztrogén dominancia áll fenn. A szervezet nem tudja megítélni, hogy a pajzsmirigyhormon-hiányt a sejtekben nem egy valódi hormonhiány okozza, hanem az, hogy a sejtek a rendelkezésre álló hormonokat nem tudják megfelelően értékelni. (Ezt a jelenség úgy kell elképzelni, mint az inzulinrezisztenciát).

Mi segít?

 • Bizonyos tápanyagok, mint szerves jód (alga), szelén pótlása, plusz más mikrotápanyagok (pl. cink), B-vitaminok. (minden együtt a Thyroid Essentialsban)
 • Megfelelő ösztrogén-progeszteron egyensúly (elsősorban természetazonos progeszteronnal: Women’s Cream)- Pajzsmirigy alulműködéskor a túltengő ösztrogén egyszerűen blokkolja a pajzsmirigy hormonok hatását. Ahogy a progeszteron megszünteti az ösztrogéndominanciát, ami nyomja le a pajzsmirigy hormontermelést, úgy fog felszabadulni a pajzsmirigy termelődés fokozatosan.
 • Mellékvese működés támogatása – amikor a mellékvese funkció le van gyengülve, a pajzsmirigy beteg helyzete tovább romolhat, mert a szintetikus pajzsmirigy hormonnal kívülről, mesterségesen felgyorsított anyagcsere komoly megterhelést (energiaigényt, azaz stresszt) jelent a szervezetnek, ami tovább gyengítheti a mellékvese funkcióját.
 • Megfelelő D3-vitamin szint (gyulladáscsökkentő!) biztosítása
 • Gondoskodj a szervezetedben gyulladást okozó tényezők felderítéséről
 • Kerüld a pajzsmirigy működést megzavaró ún. pajzsmirigy diszruptorokat: a klórt, a xeno-ösztrogén tartalmú rovarirtókkal, permetszerekkel, gombaölőkkel kezelt élelmiszereket, ftalát és BPA tartalmú műanyagokat (meleg hatására a benne tárolt ételbe, italba oldódik a toxikus anyag), fluoridot (fogkrémek) és a glutént.
 • A méregtelenítés kulcsfontosságú elem a gyógyulás felé, hiszen az előbbiekben felsorolt endokrin és pajzsmirigy diszruptorok terhelhetik a szervezeted. Fontos azt látni, hogy egy beindult fogyásnál (amit pl. a pajzsmirigy gyógyszer indukál) ezek a zsírsejtekben tárolt méreganyagok a véráramba szabadulnak, úgy pedig még kártékonyabbak, mert passzív állapotból aktív állapotba kerülnek, így a megfelelő, szakszerű méregtelenítés nagyon fontos.
 • Pajzsmirigy gyulladásnál (autoimmun Hashimotonál) nagyon fontos a kiváltó okok feltérképezése és kiiktatása, a bélrendszeri regeneráció, az oxidatív stressz (és gyulladások) elleni védelem antioxidánsokkal: szelénnel és glutationnal, a mellékvese támogatás, a D3-pótlás szintén a gyulladás ellen, a természetazonos progeszteron pótlás és sokat segít a t4 pótlás (gyógyszer – szakorvosi kompetencia)

Amit máris megtehetsz a pajzsmirigyed egészségéért:

 1. Amennyiben ösztrogén-dominanciád van (teszteld magad), használj természetazonos progeszteront: az eredeti norvég Women’s Creamet

Az ösztrogén dominancia gyakran idéz elő indirekt pajzsmirigy alulműködést annak ellenére, hogy tulajdonképpen maga a pajzsmirigy problémamentesen működik. A dominánsan ható ösztrogén megakadályozza ugyanis, hogy a pajzsmirigy hormonok (t3 és t4) a szervezetben igazán hatni tudjanak. Azaz a sejtek nem tudják a pajzsmirigy hormonokat megfelelően értékelni, ha ösztrogén dominancia áll fenn.

A tünetek alapján úgy tűnik, hogy pajzsmirigy alulműködés van, holott a pajzsmirigy elegendő hormont termel. Ilyenkor a laborértékek sem a klasszikus képet mutatják: a TSH (a pajzsmirigyet hormontermelésre buzdító agyalapi mirigy által termelt hormon) magas lesz, de a t3 és t4 rendben lesz. Vagyis a szervezet pajzsmirigy hormon-hiányt érzékel, ezért több TSH-t termel, hogy a pajzsmirigyet intenzívebb hormontermelésre ösztönözze.

A szervezet nem tudja megítélni, hogy a pajzsmirigyhormon-hiányt a sejtekben nem egy valódi hormonhiány okozza, hanem az, hogy a sejtek a rendelkezésre álló hormonokat nem tudják megfelelően értékelni. Éppen ezért a megoldás az ösztrogén-dominancia kezelése természetazonos progeszteronnal.

 1. Biztosítsd a pajzsmirigy működéshez szükséges mikrotápanyagokat

A Thyroid Essentials egy olyan kiegészítő, ami kifejezetten a pajzsmirigy működéshez szükséges tápanyagokat tartalmazza, beleértve a szerves jódot, cinket, B-vitaminokat (utóbbiak a mellékvesét is támogatják), stb.

 1. Kerüld a pajzsmirigy diszruptorokat! Íme a lista:

A krónikus, alattomos, lassú, mégis folyamatosan veszélyt jelentő endokrin diszruptorok (azaz hormonműködést megzavaró anyagok) a környezetünkben stresszorként hatnak szervezetünkre. Bizonyított tényekre alapozva tudjuk, hogy folyamatos endokrin diszruptor hatás alatt az emberi szervezet védekező mechanizmusa az, ha lelassítja az anyagcserét, hogy a sejtek minél kevesebb méreganyagot vegyenek fel külső vagy már belső forrásokból.

 • Kerüld a klórt: Csak tisztított vizet igyál. Kerüld a klóros medencékben való fürdőzést, inkább fürödj élő vizekben. Kerüld a hipó és más klórtartalmú vegyszerek használatát, használj környezetbarát tisztítószereket!
 • Kerüld a xeno-ösztrogén vegyszereket: rovarirtókat, permetszereket, gombaölőket, a  ftalát és BPA tartalmú műanyagok használatát! Az organikus, azaz a bio-termékeket részesítsd előnyben! Egyél rostban gazdag zöldséget, húst, halat, gyümölcsöket.
 • Kerüld a fluoridos fogkrémek használatát!
 • Kerüld a glutént (Hashimotonál kötelező)!
 • Élelmiszerek közül az izoflavon tartalom miatt kerüld a szója fehérjét és a glutént (gliadinokat), mely forrása: búza, rozs, árpa, tönköly – Hashimotonál kötelező ezek teljes kiiktatása és a bélrendszeri regeneráció!
 • Étrendkiegészítők közül a hosszú távon fogyasztott koncentrált mennyiségű jódkötő goitrogéneket kell kerülni. Ezek forrása a keresztesvirágú zöldségek, mint a káposzta, brokkoli, kel, karfiol, retek, stb. Az étkezésből nem kell és nem is szabad ezeket az élelmiszereket kizárni, mert számos előnyük van, csak a koncentrátumokat (étrendkiegészítőket) kell kerülni!
 • Gyógyszerek, melyek a pajzsmirigy funkciót rontják: szulfonamidok, acetazolamidum, szulfonilureák, lítium, szintetikus ösztrogén (fogamzásgátlók), androgének (szintetikus tesztoszteronpótlás, anabolikus szteroidok).

Minden más is elérhető a számodra is, amiről a Mi segít? rovat alatt szó volt. Nők százainak segítettem már útjukon pajzsmirigy problémáik megoldásában. Csatlakozz te is!

 

Szeretettel a nők harmóniájáért,

Eperjesi Kati

fitoterapeuta, hormon egyensúly és perinatális tanácsadó