,

Diéták, amik nem működnek

A diétázás problématikája

A legtöbb diétás étrend egyes főbb élelmiszer-csoportok kiszűrését vagy drámai csökkentését, valamint a kalóriák korlátozását jelenti, ugyanakkor szigorú edzéstervet is tartalmaz. A helyzet az, hogy mindkét stratégia rendkívül problematikus lehet az egészségedre, mert nagyon nehéz fenntartani őket, és egyenesen szörnyű következményekkel járhat a hormonjaidra nézve!

A szokásos étrendi irányzatok, mint a paleolit, a nyers, sőt még a makrobiotikus étrend is könnyen olyan hormonális egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például a PCOS, a PMS, a meddőség, az endometriózis, a görcsök és az erős vérzések.

Amit a tested akar, amire szüksége van és amire kétségbeesetten törekszik, az a homeosztázis, nem pedig a frusztráció!

A homeosztázis a belső környezet (milieu intérieur) dinamikus állandóságát jelenti, mely az élő szervezetek egyik legfontosabb jellemzője, az élettan legfontosabb alapfogalma. A tested egyensúlyra vágyik, és utálja a szélsőségeket!

Ez azt jelenti, hogy minden olyan étrend, amely magában foglalja az étkezési szokások korlátozását vagy teljes elvetését, vagy szélsőségesen ingadozó táplálkozási mintákat javasol, csak stresszt fog okozni – ami a tested vércukorszint stabilizálódására irányuló törekvéseiből is fakad, és a mellékveséidet meríti -, ami valóban megnehezíti a testednek a túlsúlytól való megszabadulást , majd az egészséged megromlásának jeleit fogja előidézni…mindenféle tünetekkel.

A nők számára nem megfelelő étrendek

Végigvesszük azokat a diétákat vagy étrendeket, amelyekkel te is bizonyára találkoztál már.

Ezeknek az étrendeknek egyike sem foglalkozik a nők biológiájával! Legtöbbjük csak a férfi biológiát tartja szem előtt. Mindegyikük a kalóriák be és ki egyenletére összpontosít, ami a legtöbb ember számára hosszú távona nem tarthatók a kutatások szerint sem (erre ékes példa az is, hogy később a kilók is elkerülhetetlenül visszakúsznak).

Paleolit étrend

Ez egy magas állati zsírtartalmú étrend, ami a legrosszabb választás az ösztrogén-domináns alapú hormonális problémák esetén, például egyenesen katasztrofális endometriózisnál. A bacon egyszerűen nem jó a petefészkeknek. Sajnálom! Igen, szükségünk van zsírra és fehérjére, de a túl sok és a rossz fajta zsír a szervezet számára nehezen bontható (és hasznosítható) ott, ahol az ösztrogén dominál. A nőknek zsírt kell enniük, hogy elveszítsék a zsírt, de az állati zsírok fogyasztása nem a megfelelő eszköz a cél eléréséhez. A Harvard kutatóinak egy tanulmánya kimutatta, hogy a nők 39%-kal nagyobb valószínűséggel élnek meg ovuláció nélküli ciklusokat (ami az ösztrogén-dominancia oka, mivel a test ovuláció híján nem termel  egyensúlyozó progeszteront), ha sok állati fehérjét fogyasztanak. Azonban a legmagasabb növényi fehérje bevitelű nőknél sokkal kevésbé valószínűsítették az anovulációt (azaz az ovuláció hiányát, elmaradását, és ezáltal az ösztrogén-dominanciát), mint azoknál a nőknél, akik alig fogyasztottak növényi fehérjéket.

Gabonamentes étrend

A gluténként ismert búzafehérje az elmúlt években rendkívül rossz hírnevet szerzett, és jó okból kifolyólag: nem jó a hormonális egészségre, ezért javaslom, hogy a Ciklusharmonizáló módszert követve távolítsuk el, de legalábbis minimalizáljuk az étrendünkben. Több étrend támogatja az összes gabona kizárását a kilók csökkentésének céljából.

Előnye: Vannak, akik úgy vélik, hogy a gabonák kizárása az étrendből enyhítheti az ún. ködös agyat, míg mások a teljes gabonamentességet a kilók gyors leadásáért követik.

Hormonális hátránya: Ha túlzó sóvárgással vagy falásrohamokkal küzdesz, és kizárod a gabonaféléket, könnyen csalódás lehet a vége, mert még nagyobb lesz a sóvárgásod és sebezhetővé válsz a szabálytalan inzulinszintek előtörő pillanatai miatt, ami megakadályozhatja az ovulációt és az anyagcserédre pusztító hatással lesz, zsírveszteséget is okozva.

Ketogén étrend

Magas fehérjetartalmú, alacsonyabb zsírtartalmú, szintén szénhidrát-mentes étrend. Miközben rengeteg nagyszerű kutatás van a böjtölés hosszú távú egészségre gyakorolt előnyeiről, amikor egy hormonális egyensúlytalanság közepette vagyunk, ez nagyon kemény és akár veszélyessé válhat (mellékvese fáradtságnál egyenesen tilos!). Bár eleinte egy ilyen étrendtől az ember megkönnyebbülhet és nagyszerűen érezheti magát – részben azért, mert úgy érzed, hogy a tökéletesen „megfelelő” diétát csinálod-, amikor a ciklus közepén a hormonjaid szintje megváltozik, közel lehetetlen harcolni a közelgő szénhidrát iránti sóvárgással. Kifogy az üzemanyagod és szénhidrátra lesz szükséged. Bármilyen étrend, amely nagyon alacsony az omega-3 zsírsavban, növelheti a menstruációs görcsöket és erőteljesebb vérzéshez vezethet. Bár bizonyára az olyan szénhidrátokat el akarod kerülni, mint a cukor és a búza, dönthetsz úgy is, hogy kis mennyiségű áztatott és megfelelően elkészített teljes kiőrlésű gabonát, például quinoát, hajdinát és barna rizst fogyasztunk, amelyek hormonális egyensúlyunk szempontjából fontosak, ha a vércukor ingadozással küzdünk (a legtöbb nő küzd vele) vagy mellékvese fáradtságnál (ami szintén nagyon gyakori).

Ennek az alacsony szénhidrát-tartalmú étrendnek a célja, hogy a szervezetet ketózisba tegye. A ketózis egy természetes folyamat, ami akkor következik be, amikor a glükózt korlátozzuk, s ennek híján a szervezet tüzelőanyag-forrásként zsírt éget. Az ilyen típusú étrendben általában kevesebb, mint 50 gramm szénhidrát fogyasztás van csupán, naponta. Gondolj bele, még a paleolit étrendnél vagy az Atkins-diétánál is korlátozóbb a szénhidrát bevitel tekintetében és megengedő a zsírbevitel tekintetében, pedig e kettő is dicsőiti mind a fehérjét, mind a zsírt, míg a szénhidrátokat kiszűri.

Előnye: kevésbé valószínű, hogy feldolgozott „szemét” ételt fogyasztasz, amikor friss, teljes ételekre törekszel a diéta javaslatai alapján, és valószínűleg elégedett leszel a bőséges fehérje és zsír miatt, még akkor is, ha az addig megszokott szénhidrátokból aligha lesz a tányérodon valamicske.

Hormonális hátránya: Ennek az étrendnek a pajzsmirigy egészségére gyakorolt hatásaira vonatkozóan ellentmondó információk állnak rendelkezésre, de nagy része megállapítja, hogy gátolja a T3 hormon termelését. Mivel elég sok nőnek van pajzsmirigy elégtelensége, fontos tudnod arról, hogy ez káros hatással lehet rád is. A low carb (alacsony szénhidrátbevitel) étrendek a cukorháztartás zavarához vezethetnek (sokan épp inzulinrezisztencia miatt fognak bele, de arra van MÁS megoldás), stresszt okoznak a szervezet számára és így felborítják a mellékvese működést, ami katasztrofális hatású a női hormonális egyensúlyra és a ciklusodra nézve.

Vegán / makrobiotikus étrend

Ez az étrend sok gabona bevitellel jár, magasabb szójafehérje bevitellel jár, mérsékelt zsírfogyasztással. Ha úgy döntesz, hogy etikus okokból vegán leszel, ezt teljesen megértem! Mindazonáltal magas tudást és körültekintő munkát igényel az étel elkészítésénél, valamint elegendő áztatott gabonát és hüvelyest kell tartalmaznia ahhoz, hogy megfelelő mennyiségben juss fehérjéhez, valamint oda kell figyelmi a fehérje komplettálásra (teljes aminosav elérése érdekében, ami növényi forrásból csak többféle fehérje kombinálásával érhető el – teljes értékű fehérjét a szervezetünk nem tud előállítani, be kell vinni). Ez egy nagyszerű táplálkozás a szervezet belső tisztítására, mert csökkenti a gyulladást. De a glikémiás hatás és az aminosavak hiánya jó hormon egyensúly esetén is problémás lehet. A fehérjékből származó aminosavakra szükségünk van a hormonok előállításához. A túl sok gabona viszont diszbiózist okozhat a belekben (azaz felborítja a megfelelő bélflórát), és csökkentheti a hormonális egyensúlyhoz szükséges összes fontos tápanyag felszívódását. Ráadásul az előzőekből következik, hogy ha inzulinrezisztenciád van, vagy ha PCOS-es vagy, ez a diéta fokozhatja a tüneteidet.

Nyers vegán étrend

Mindenkinek rendszeresen kellene fogyasztania nyers gyümölcsöket és zöldségeket, de a valódi nyers vegán étrend azt jelenti, hogy egyetlen növényi táplálék sem melegíthető 38-40 Celsius-fok felett, és semmi sem pasztőrözhető, semmi nem lehet finomított tisztított, növényvédő szerekkel és rovarírtókkal (peszticidek) kezelt vagy feldolgozott. A nyers veganizmus támogatói úgy vélik, hogy a főzéshez használt étel elpusztítja a fontos enzimeket és csökkenti az ételek táplálkozási értékét.

Előnye: Az organikus (bio) rostos gyümölcsök és zöldségek fogyasztása mindig jó ötlet! Ezek sokasága javíthatja az emésztést és javíthatja a szív egészségét, csökkentheti a koleszterinszintet és a gyulladást. Az antioxidánsok bevitele megtisztítja a bőrt, és egyes kutatások szerint hozzájárul a rák megelőzéséhez.

Hormonális hátránya: Tanulmányokban nyert bizonyítást az összefüggés a szigorú nyers étrend és az amenorrhea (vérzés elmaradása) között. Diszbiózis esetén (pl. ha valamilyen szintetikus fogamzásgátlót használsz, akkor a beleid mikrobiomja is károsodott), nem fogod tudni hatékonyan felszívni a tápanyagokat a nyers élelmiszerekből, ami mikrotápanyag-hiányhoz vezethet a szivárgó bél miatt. Ez a teljes hormonrendszered veszélyeztetheti, és táptalaja lehet különféle tünetek egész sorával a kimaradozó menzesztől a súlygyarapodásig, illetve hangulati problémák is megjelenhetnek. Továbbá, a kínai orvoslás szerint ez a fajta étrend túlságosan hűtő hatású, ami lassabbá teszi a reproduktív rendszert. Ez azt jelenti, hogy a menstruációd rendszertelenné válhat, késhet és ez egyre romolhat, késleltetheti az ovulációt, vagy akár súlyosabb vérzést eredményezhet.

Léböjt

Ez egy olyan kúra, ami extra mértékű kalóriabevitel korlátozást jelent, komoly problémákat fog okozni a vércukor stabilizálásában. Ha a vércukorszinted hol extrán fent van, hol leesik, a tested nem megfelelően alakítja át a cukrokat (és ne feledd, hogy sok gyümölcslé gyümölcscukorban igen gazdag). A gyümölcslé, amit megvásárolsz vagy otthon készítesz magadnak egy léfacsaró segítségével, nem tartalmazza a rostos részt, mivel a facsarás során szétválasztódik a gyümölcs leve a rostjától, ami nem kerül bele az italodba (pedig ez a rost szükséges ahhoz, hogy a tested jobban fel tudja dolgozni a gyümölcscukrot). Amit ilyenkor iszol, amennyiben az tisztán gyümölcsből készült lé, csak tiszta cukor, és nem sokban különbözik a tested számára a Coca Colától. Amikor ezt iszod, a tested nem kap olyan táplálékot- fehérjét és jó zsírt-, amelyre valóban szüksége van a hormonok előállítására vagy lebontására. Lehet, hogy fogyni fogsz, de aztán az vissza fog jönni, és ez a jojózás stresszt okoz a szervezetednek, ami gyulladásos válasszal felelhet. Ez nem azt jelenti, hogy sose élvezz egy jó kis zöld levet! Csak szinkronizáld a tested igényeivel, hogy mikor és hogyan látod el őt ilyen levekkel, figyelembe véve a tested igényeit, és soha ne igyál önmagában csak gyümölcslevet.

Időszakos böjtölés (Intermittent Fasting)

Az időszakos böjtölés olyan időszakonkénti ciklusokat jelent, amikor az étkezés követi egy étkezési nélküli időszak. Ennek számos módja van (például, ha a nap folyamán egy 8 órás ablakot hagyunk az étkezésnek, azaz ezalatt az idő alatt lehet enni, és a többi 16 órában nem), és ennek az étkezésnek a hívei azt állítják, hogy segíthet a vércukor szabályozásában és a zsírégetésben.

Előnye: Azok az emberek, akik az időszakos böjtölés hívei, valószínűleg olvasták azokat a klinikai kutatásokat, melyek a különböző betegségek kockázatának csökkentéséről szólnak és az új sejtnövekedés elősegítését támogató előnyét írják le.

Hormonális hátrányai: ha ezt rosszul csináljuk és egyszerűen kihagyunk étkezéseket, az nem lesz jó a hormonjainknak. A hosszabb időszakig tartó tápláléktól való megfosztása a szervezetnek negatívan befolyásolhatja a hormonokat, úgy mint a kortizol, az inzulin, az ösztrogén és a progeszteron szintjeit, melyek természetesen teljesen felboríthatják a ciklust.

Ciklusharmonizáló étrend

Ez az egyetlen olyan táplálkozási terv, amely hosszú távon működik a nők számára – a súlyleadást támogatja, és segít meg is tartani az elért súlyodat, miközben nem veszélyezteti az egészségedet, a hangulatodat vagy az általános jólétedet.

A fenti étrendek mind a hormonok egyensúlyának elcsúszásához és nem megfelelő vércukorszintekhez vezetnek, a szélsőséges étkezési mintázatukból fakadóan – mikrotápanyagokat rabolnak a testedtől és az agyadtól, amire azért volna szüksége, hogy kiegyensúlyozott étvágyat kontrolláló neurotranszmittereket (idegi ingerület átvivő anyagokat) állítson elő, és kiegyensúlyozott anyagcserét segítő hormonokat termeljen.

A Ciklusharmonizáló étrend támogatja az étvágyszabályozást és szabályozza az anyagcserét, mert alapvető mikrotápanyagokkal látja el a szervezetet és kiegyensúlyozza a hormonjaidat.

Mindezeken túl a fent említett diéták nem kellemesek és nem adnak elég élvezetet az étkezésekhez. Márpedig az étkezésnek élvezetesnek kell lennie (ezt gondolom, nem szükséges kifejtenem), örömforrásnak, nem pedig egy rémálomnak. Ilyetén módon abban sem támogatnak, hogy pozitív kapcsolat alakulhasson ki a testeddel, amikoris úgy eszel, hogy hallgatsz és reagálsz arra, amit a tested jelez a belé került ételek hatására Ezek az étrendek nem foglalkoznak a te egyedülálló női biokémiáddal, hanem olyan kíséreteken alapulnak, amelyek nem veszik figyelembe a hangulatra, az energiaszintedre, vitalitásodra és az étvágyra gyakorolt hatásokat a menstruációs ciklus során. Végül pedig ezek az étrendek nehezen kivitelezhetők kitartóan, ami végül ahhoz vezet, hogy nem leszel kibékülve az akaraterőddel, sem a saját testeddel.

Ami sok az sok! Biztosíthatlak arról, hogy az általad keresett megoldás az, ha a menstruációs ciklus egyes fázisaihoz igazítod a testednek szükséges tápanyagokat. Így optimalizálhatod a tested tápanyag ellátottságát, amelyekkel a szervezeted egyensúlyban képes tartani a hormonjaidat, hogy az anyagcserédet hatékonyan működtesse. Tulajdonképpen meg fogod újítani az anyagcserédet, és ezzel fogod elérni és/vagy megőrizni a karcsúságodat. Ha szinkronban eszel a hormonjaiddal, akkor elégedettnek fogod érezni magad, kevésbé csábulsz el olyan ételek felé, melyeket el kell kerülnöd, és örülni fogsz, ha folytathatod ezt az „étrendet” (vagy életmódváltást) az elkövetkező években is. Le akarsz fogyni, jól szeretnéd érezni magad és kezedbe akarod venni az egészséged irányítását, igaz? A Ciklusharmonizáló étrend az egyetlen diéta, amely valóban a nők számára készült.

Arról már írtam, hogy a dietetika és a fitneszipar jó értelemben vett ún. komplex megoldásokat kínál, de ezek a megoldások nem alkalmazhatók általánosan. Az ajánlások mögött végzett kutatások nagy része férfiakra irányul, és a nők egyedülálló biokémiai szükségleteivel ezek a férfiközpontú kutatások nem foglalkoznak.

A Ciklusharmonizáló módszer pro és kontráit is:

Bizonyos ételeket fogyasztva a menstruációs ciklus egyes szakaszaiban, és hozzáigazítva az ételválasztásunkat a ciklus változásaihoz, a hormon egyensúly optimális támogatását teremthetjük meg, beleértve az anyagcsere egyensúlyát is.

Előnye: biztosítja a különféle mikrotápanyagok bevitelét az egész hormonális rendszer egyensúlyát támogatandó. Kulcsfontosságú ételeket javasol a kritikus időpontokban, hogy segítsen lebontani az ösztrogén felesleget, ami pattanásokat és PMS-t okozhat. Javítja a menstruációs vérzés minőségét. Javítja a termékenységet, a szexuális vágyat, a vitalitást és a hangulatot.

Hormonális hátránya: Az a felismerés lesz, hogy mennyi időt elvesztegettél, mialatt kövérnek, puffadtnak, fáradtnak érezted magad, milyen sok hangulatingadozásod vagy görcsös menzeszed volt, amikor ezeket soha nem kellett volna érezned.

Egy csomó konyhaművészeti ág, étrend és diéta elemeit élvezheted együttvéve – makrobiotikus, nyers, ketogén, mediterrán, időszakos böjt -, csak sosem ragadsz majd le egyiknél sem napokra tudományos okokból. Az Ciklusharmonizáló protokoll igazi megkülönböztetője – melynek ötödik lépése a ciklus szerinti étrend – az, hogy te és a szervezeted szükségleteit integráljuk magába a módszerbe; a hormonális egészség helyreállítása és visszanyerése érdekében. Minden, ami az étrenddel és az életmóddal kapcsolatos, a női biokémiához igazodónak és relevánsnak kell lennie.

A legfontosabb az, hogy az ételek, amelyeket fogyasztasz, szakaszról szakaszra változnak – ez azt jelenti, hogy hozzáférést kapsz a különböző étrendek legkedvezőbb szempontjaihoz, és elkerülöd, hogy a testedet folyton egyféle dologra vagy működésre kényszerítsd minden nap ugyanolyan módon. Mivel a fenti egyoldalú és monoton étrendek nem tükrözik a női testben zajló fiziológiai változásokat, soha nem fogják a várva várt sikert meghozni, ám a nőkre szabott, ciklust támogató étrend és életvezetés előnyeit a saját bőrödön is hamar megtapasztalhatod…Úgy, hogy közben NAGYON FINOMAKAT eszel!

Információ és jelentkezés a következő Ciklusharmonizáló workshopra