Mik azok a hormonok?

hormonharmoniaA hormonok létfontosságú kémiai hírvivő molekulák az emberi szervezetben, melyek befolyásolni képesek és hivatottak a sejtjeink működését, ezáltal életfolyamatainkat szabályozzák.

A sejtek között postásokként üzeneteket és feladatokat kézbesítenek, a szervezet kommunikációjában vesznek részt a szervezetre jellegzetes biológiai hatást gyakorolva.

Mindez azt jelenti, hogy hormonok nélkül nincs élő szervezet, a hormonok egyensúlytalansága pedig a szervezet elégtelen működéséhez vezet!

A hormonok tehát üzeneteket visznek és adnak át a sejteknek. A hormonérzékeny sejteken mindig van egy kötőhely, egy ún. receptor. Minden egyes hormonnak külön receptora van. A hormon a sejten meg fogja találni a saját kötőhelyét. Egy hasonlattal ezt úgy szemléltethetjük, hogy van egy zár és az adott hormonnak megvan hozzá a megfelelő kulcsa. Tehát a receptorra rá tud kapcsolódni és ezáltal bejutni a sejtbe, majd a sejtmagnak átadni a hordozott üzenetet. Ez a hormonok munkája.

Természetes vagy szintetikus hormonok

Nagyon fontos kiemelni a különbséget természetes és szintetikus hormon között. Az én saját hormonom vagy egy másik élő szervezet által előállított hormon és a szintetikus hormonkészítmény között a különbség ugyanis óriási!

A természetes hormonokat a természet adta nekünk, hogy vigyék az üzeneteket a sejtek között. A szintetikus hormonkészítmények – melyek egyáltalán nem egyeznek meg a saját illetve természetes hormonommal – egészen más üzeneteket fognak közvetíteni a sejtek között, így logikusan nem érik el ugyanazt a hatást és mellékhatásokat okozhatnak.

Amikor például xeno-ösztrogénekkel, azaz idegen, szintetikus ösztrogénekkel (vagy szintetikus progesztogénekkel, progesztinekkel) terheljük szervezetünket, azok képesek lefoglalni a receptorokat más hormonok elől, hiszen nagyon erőszakosak, így tulajdonképpen az adott hormon nem fog tudni rákapcsolódni a receptorára, mivel a zárban belülről egy másik kulcs lefoglalja a helyét.

Így a szintetikus hormonok nem engedik érvényesülni saját illetve a természetes hormonokat.