, ,

Aranytej, avagy kurkuma latte, a nők elixírje

A kurkuma az indiai sáfrány, az élet fűszere, gyógyító táplálék

A kurkumát nálunk elsősorban fűszernövényként használják, a keleti konyhának azonban nemcsak az íze miatt, hanem gyógyhatása miatt is fontos alkotóeleme. A hormonrendszerre olyan jó hatású, hogy magam is rendszeresen fogyasztom és most megosztom veletek, miért és hogyan lehet beépíteni a mindennapokba. Őszintén, én kötelezővé tenném azoknak, akik szeretnék a termékenységüket fokozni, és akik gyulladásos nőgyógyászati problémával közdenek.

A kurkuma előnyei a hormonjaidra

Ideálisan környezetben tartja a kismedence szerveit – A kurkuma egy melegítő fűszer. A hagyományos kínai gyógyászat szerint – ahol évszázadok óta használják – a melegítő fűszerek segítenek kiűzni a szervekből a felesleges nedvességet. A szárazabb és melegebb belső környezet nemcsak a fogantatás szempontjából ideális és szükséges, hanem energetikailag támogató a szaporítószervek számára minden korosztálynak.

A hagyományos kínai gyógyászatban úgy gondolják, hogy a „yang” hiánya káros a reproduktív szervekre, a méhre és a petefészekre, amelyek ennek eredményeként „hidegek” és „tompultak” lehetnek. Alapvetően ez az életadó véráramlás keringéséről szól. Bizonyos fűszerek, például a kurkuma, javítják az összes szerv keringését – ideértve a méh és a petefészkek vérellátását is. Minél jobban folyik a vér, annál több oxigén van jelen, és annál jobban tudnak ezek a szervek működni – természetesen így fokozva a termékenységet is.

Segíti az idegen hormonok és hormonmaradékok csökkentését – Kevesen tudják ezen túl a kurkumáról, hogy blokkolja az ösztrogénhez hasonló vegyi anyagok (pl.: nitrozamin, széntetraklorid) képződését, így gátolja egyes ráksejtek (férfiaknális pl. a prosztatarák) sokszorozódását és így megelőzi a további ösztrogénbevitel, sőt az erősebb hatásaú idegen, azaz xeno-ösztrogének miatti ösztrogén-dominancia kialakulását.

A fent említett vegyi anyagok a hirtelen sült ételekben lelhetők fel (tipikusan pl. a gyorséttermi ételekben, még egy érv, hogy miért ajánlatos elkerülni ezeket a helyeket).

Intenzív gyulladáscsökkentő – A legújabb táplálkozástudományi álláspontok is mind egyetértenek abban, hogy a kurkuma számos krónikus állapot tünetein javíthat, köszönhetően az intenzív gyulladáscsökkentő hatásának. Bármilyen gyulladásos jellegű panasz esetén fordulj hozzá!

A kurkumát az “élet fűszereként” tartják számon Indiában, hiszen az egyik legerősebb gyógynövény a világon. A curry fűszerkeverékek egyik alapanyaga, ő is ettől olyan sárga. Sárga gyökérnek is nevezik.

Bors hozzáadásával a hatása intenzívebbé válik (és a zsírégetést is elősegítik így együtt).

Hatóanyaga a kurkumin. Ennek jellemzőit itt sorolom fel:

  • erős antioxidáns,
  • intenzív gyulladáscsökkentő,
  • erős antioxidáns, antibakteriális, vírusellenes,
  • daganatellenes (antikarcinogén),
  • jót tesz a májnak: növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet (a szervezet legerősebb antioxidánsa, részt vesz a máj méregtelenítési munkájában),
  • kiváló epe elixír, növeli az epe oldhatóságát és fokozza az áramlását – ez meggátolja az epekő kialakulását, és segíti a már meglevő kövek kiürülését is,
  • csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét,
  • jótékonyan hat a vércukor háztartásra,
  • csökkenti az ízületi gyulladásokat ,
  • szabályozza a zsíranyagcserét,
  • csökkenti a puffadás érzeteket,

Hogyan fogyaszd a kurkumát? 

  • Teaként szokták alkalmazni, főleg tisztítókúrák alatt.
  • Főzni lehet vele. Egy currys ételbe 2 g kurkuma (napi javasolt adag) bele is csempészhető, ami a javasolt napi adag.
  • Viszont mivel ezen túl nem könnyű napi szinten megfelelő mennyiséget fogyasztani belőle, a kurkuma paszta és az aranytej receptjének segítségével kreatív módokon tudod bevinni, akár napi szinten az étkezéseidbe.

Kurkuma teakúra

Hozzávalók:

  • őrölt kurkuma
  • kevés bors vagy őrölt chili, vagy cayenne bors

Elkészítése:

  • Öntsd le fél teáskanál (1,3 g) őrölt kurkumát 1 csésze forralt vízzel, hagyd állni 5 percig, majd szűrd le.
  • Ízesítsd egy csipet borssal vagy chilivel, ami a kurkuma felszívódását segíti elő.
  • Kis mézzel is édesítheted.
  • Gyomorkeserűvel, vagy borsmentával is keverhető, vagy más májat vagy epét támogató gyógynövénnyel. Önmagában is jó, de csapatban még hatékonyabb.

Minden étkezés előtt igyál meg ebből egy csészével.

„Arany paszta”

 Hozzávalók:

  • 1/2 csésze bio kurkuma por
  • 1 csésze víz
  • 1,5 teáskanál fekete bors
  • 5 evőkanál szűz kókuszolaj

Elkészítés:

Egy rozsdamentes acél edényben a vizet, a kurkumát és a fekete borsot addig főzd kevergetve, amíg vastag pasztát képez, ez kb. 7-10 perc.

Vedd le az edényt a tűzhelyről, és adj hozzá szűz kókuszolajat, egy habverővel dolgozd át, hogy a kókuszolaj teljesen elkeveredjen.

Tedd át az aranypasztát egy zárható tetejű üvegedénybe, és tárold a hűtőszekrényben, de legfeljebb 2 hétig.

Használd ezt a pasztát az Aranytej elkészítéséhez! A hűtőszekrényben mindig érdemes tartanod belőle egy adagot, hogy egyszerűen és könnyen felhasználhasd a napi italodhoz.

Aranytej (Kurkuma latte)

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál arany paszta
  • 2 csésze kókusztej
  • 1/8 teáskanál vanília (opcionális)
  • Nyers méz (vagy stevia) ízlés szerint (opcionális)
  • Fahéj (opcionális)

Elkészítése:

Egy rozsdamentes acél edényben óvatosan melegíts, de még ne forralj 2 csésze tejet 1 teáskanál aranypasztával.

Csomómentesen egy habverő segítségével tudod a pasztát a kókusztejhez keverni.

Adj hozzá opcionálisan vaníliát, mézet (vagy steviát) és fahéjat.

 

A nők kényeztetéséért szeretettel!

Eperjesi Kati