Babát szeretnél?

Nincs rendszeres ovulációd?

PCOS-d van?

Menstruációs zavaraid vannak?

Túl gyakoriak a vérzéseid vagy elmaradt a menstruációd?

Túl hosszan tart a menstruációs vérzésed?

PMS tüneteid vannak, aknéktól szenvedsz?

Magas a prolaktin szinted vagy hipofízis adenómát állapítottak meg nálad?

Ha bármelyikre igen a válaszod, akkor a barátcserje lehet az egyik segítőd.

A menstruációs zavarok oka

A menstruációs gondok legnagyobb százaléka 2 okra vezethető vissza:

Nincs ovulációt követő kielégítő progeszterontermelődés – A ciklus közepén az ovulációt követően a sárgatest nem termel elegendő hormont. Ezt sárgatest elégtelenségnek hívjuk, majd az ebből kialakuló állapot luteális fázis elégtelenségének.

Ha tehát a luteális fázisban nem termelsz elegendő progeszteront, előbb-utóbb ki fog alakulni az ösztrogén-dominancia nevű állapot (progeszteron hiány= ösztrogén-dominancia), ami pedig ciklusod lerövidüléséhez fog vezetni, illetve különböző ösztrogén-dominanciás tünetcsoportok jelenhetnek meg, mint pl. a PMS, a petefészek ciszták vagy a meddőség.

Nincs ovuláció, azaz tüszőrepedés – ezt nevezzük anovulációnak. – Az anovuláció azt jelenti, hogy adott ciklusban vagy ciklusokban nincsen ovuláció, azaz peteérést követő tüszőrepedés. Ez két problémát vet fel:

Nem lesz petesejt – Ha nincs ovulációd, nem áll a rendelkezésre olyan petesejt sem, melyet a hímivarsejt meg tudna termékenyíteni. Tehát terméketlen az adott hónap (vagy hónapok). Ovulációkor egy beérett, domináns tüsző kibocsát magából egy érett petesejtet, ami ezután kiszabadul a petevezetőbe, ahol vár a megtermékenyülésre, ez 24 órán belül történhet meg (a petesejt eddig életképes csupán). Ha a petesejt egészséges és egy szintén életképes spermium megtermékenyíti, majd be is ágyazódik a méh falába, létrejön a terhesség. Ha a petesejt mégsem termékenyülne meg, egyszerűen szétesésnek indul és a menstruáció meg fog jönni.

Nem lesz (elég) progeszteron – Az ovuláció megléte akkor is fontos minden hónapban, ha éppen nem tervezünk gyermeket. Ugyanis miután a megérett tüszőből miután a petesejt kiszabadul, a tüszőburok átalakul sárgatestté és megkezdi a sárgatest hormon, azaz a progeszteron termelését. Ha nincs ovulációd, az azzal a következménnyel jár, hogy nem fog termelődni progeszteron, hiszen annak feltétele maga az ovuláció. Egy anovulációs ciklussal járó progeszteron kiesést még képes a szervezet ellensúlyozni, ám ha ez egy termékeny korú nőnél rendszeresen történik, az hosszabb vagy rövidebb időn belül ösztrogén-dominanciában fog megtestesülni. Progeszteron híján lerövidül a luteális fázis (a luteális fázis a ciklus második felét öleli fel: az ovuláció és a menstruáció közötti szakaszt) és az egész ciklusod (tehát hamarabb fog megérkezni a menstruációd).

Az ösztrogén-dominancia pedig nagyon sok nőgyógyászati tünetet vagy betegséget okozhat, mint menstruációs gondok, PMS, magas prolaktinszint, endometriózis és meddőség. A progeszteron-hiánynál természetesen a vetélés veszélye is fennállhat vagy maga beágyazódás is kétséges, lévén hogy a progeszteron a terhesség megtartó hormon és mindez tőle függ.

 Anovuláció a meddőség hátterében

Talán már benned is felmerült a gyanú, hogy amit idáig olvastál, az lehet az oka a terméketlenségnek is. Igen. Meddőség esetén a nő részéről a leggyakoribb ok az ovuláció elmaradása és a progeszteronhiány, valamint minden olyan ok is meddőséget idézhet elő, ami a hormonok optimális arányának felborulásához vezet, a méh és a méhnyak kóros elváltozásain túl. Az anatómiai okok viszonylag ritkák. A stresszhelyzetek okozta idegrendszeri és lelki egyensúlyzavarok annál gyakoribbak, melyek közvetlenül befolyásolják a progeszteron hasznosulását. A genetikai okok szintén ritkák, bár az epigenetikai mechanizmuson keresztül jelentősek és akár kivédhetők: ide tartoznak a környezetünkből és az életmódunkból adódó károsodások vagy pozitív hatások.

A teherbeeséshez és a magzat megtartásához összetett és kifinomult biológiai és biokémiai folyamatok szükségesek. A teherbeesés alapvető feltétele a petesejt találkozása a hímivarsejttel, tehát az első lépés a siker felé az ovuláció vagy más néven tüszőrepedés. A második lépés a terhesség megtartása. Mind az ovulációt, mind a teherbeesést, majd a magzat megtartását finom hormonális folyamatok vezérlik, melyben a fő szerepet a progeszteron játssza.

 

Többségünk azt gondolná, hogy az ovuláció egy magától értetődő jelenség, ám Dr. Lee, a progeszteron kutatások elindítója (1990) idézte Dr. Peter Ellison harvardi professzor egyik kis létszám, de nagyon elgondolkodtató kutatását, miszerint 18 egészséges nőből akiknek átlagéletkora 29 év volt, 3 cikluson át napi szinten nyálból nézték a hormonszintjeiket és az derült ki, hogy 7 nő egyáltalán nem ovulált. Ez azt jelenti, hogy 38%-uk nem ovulált! Az is kérdéses és megért volna egy többéves megfigyelést, hogy a 62%-uknál rendszeres ovuláció volt-e?

Ha ez az eredmény általánosítható, akkor az iparosodott országokban a termékeny korú nők kb. 40%-ának nincsen rendszeres ovulációja?!

 

Az anovuláció lehetséges okai

Az ovuláció elmaradása lehet természetes velejárója élettani folyamatainknak, lehet saját döntésből fakadóan annak mesterséges legátlása és vannak abnormális okok, melyek kezelendők és természetes módszerekkel kezelhetők:

 • Terhesség és szoptatás – Természetes okból nincs ovuláció a terhesség alatt és a szoptatás első hónapjaiban.
 • Hormonális fogamzásgátló használata – Te magad döntesz az ovuláció kiiktatásáról, amikor hormonális fogamzásgátló módszert alkalmazol (tabletta, injekció, tapasz, gyűrű használata alatt) alkalmazása alatt.
 • Hormonrendszer egyensúlyának zavara – Az ovuláció elmaradása mögött sajnos többféle abnormális ok állhat. A hormon egyensúly terápiás szakember feladata mindig felderíteni, hogy melyik állhat fenn nálad a következőkből: magas ösztrogén-, androgén-, prolaktin-, inzulin- és kortizolszint (stressz hormon), vagy alacsony pajzsmirigy hormonszint. Ezek adódhatnak táplálkozási hibákból, tartós stressz hatásból, xeno-ösztrogén ek károsító hatásából és egyéb életmódbeli és környezeti ártalmakból. A hormonrendszer egyensúlyának megbomlása lehet az oka az anovulációnak. Ugyanakkor magának az anovulációnak a következménye is a hormonrendszer egyensúlyának megbomlása.

 

Az anovuláció lehetséges megoldása

A segítség három pilléren nyugszik, melyek a következők: az ok feltárása és kezelése, az ovuláció serkentése, melyben kitűnő segítség a barátcserje, és a kialakult hormon egyensúly zavar megszüntetése természetes progeszteron pótlásával

Sok félreértés övezi ezt a gyógynövényt, amit először tisztázzunk: a barátcserje nem fito-ösztrogén, és nem is fito-progeszteron! Hanem az agyalapi mirigyre ható páratlan gyógynövény, mely a hipotalamusz-agyalapi mirigy-petefészek tengelyre hat annak érdekében, hogy az adott hölgyet ovulációhoz segítse! Röviden: ez egy természetes ovuláció-serkentő. Az ovulációt stimulálva pedig hozzásegíti a női szervezetet a progeszterontermelődéshez, így az ösztrogén-progeszteron egyensúly helyreállásához.

 

A barátcserje előnyei

Anovuláció esetén a legnagyobb segítség! Stimulálja az ovulációt – növeli az agyalapi mirigy LH hormon kibocsátását, miközben, fiziológiailag (azaz csak akkor és csak amennyire szükséges) csökkenti az FSH kibocsátását.

Ezzel a képességével hozzásegíti a nőt az ovulációhoz, ami pedig azt jelenti, hogy lesz progeszterontermelődés és ezáltal az ösztrogén-progeszteron egyensúly javulhat a progeszteron javára!

Tudtad? Az ovuláció hiánya okozhat több napig tartó középidős vérzést!

Az ábrán sárgaszínnel jelölve az LH luteinizáló hormon, aminek a tetőzése kiváltja az ovulációt.

Képes csökkenteni a prolaktin hormon kiválasztódását – Mivel az agyalapi mirigy optimális működését segíti elő, beállítja a proalktint a fiziológiailag megfelelő szintre. Sokszor ez a hormon megemelkedik olyankor is, amikor nem kellene, ami azért probléma, mert az emelkedett prolaktin képes gátolni az ovulációt! A női szervezetben akkor normális a magas prolaktin szint, amikor egy nő szoptat (ezért az első hónapokban képes fogamzásgátlásként működni az intenzív szoptatás), ellenkező esetben abnormális és ovuláció gátló hatású! Jellemzően egyébként pajzsmirigy-elégtelenség és stressz esetén emelkedhet meg a prolaktin.

Tulajdonképpen két különböző síkon is hozzásegít a barátcserje az ovuláció megtörténtéhez…!

Méh és petefészek támogató – Energetikai szempontból a barátcserje egy melegítő hatású gyógynövény, mely segít megbontani a stagnálást a méhben és a petefészkekben. Ezért nagyon hasznos a miómák, petefészek ciszták kezelésére, valamint a várandósságra készülés során is.

 

Mikor segít?

 • Ha babát szeretnél
 • Anovulációkor, azaz a tüszőrepedés hiányakor
 • Meddőségnél
 • Menstruáció hiányánál
 • Menstruációs zavaroknál
 • Túl hosszú vagy gyakori vérzésnél
 • PMS-nél (menstruácit megelőző tünetek)
 • PCOS-nál (Policisztás petefészek)
 • Aknéknál
 • Hyperprolaktinaemia esetén
 • Szoptatási nehézségek esetén

A barátcserje története

2500 éves gyógynövény, hivatalos neve Vitex Agnus Castus, az angolszász területeken pedig Chaste Berry-nek hívják.

A Verbena család tagja, eredetileg a Földközi-tenger vidékén honos, illetve megtalálható Közép-Ázsiában is. Ezen kívül még az Egyesült Államokban található meg több száz éve már, mint egy természetben előforduló cserje. Nyáron virágzik, majd hozza a sötétbarna vagy akár fekete színű bogyóit, amelyek bors méretűek. Ezeknek a bogyóknak borsszerű illata és íze van. A kiszárított bogyókat használják fel elsősorban gyógyászati célokra, de a szárított levelei és a szárak is felhasználhatóak.

Ujj-szerű levelei és szép lila színű virágai vannak

Már Hippocrates idején is alkalmazták, a Krisztus előtti 4. században születtek az első feljegyzések róla. Nőgyógyászati területen Európában és Amerikában az egyik legelterjedtebb gyógynövény, szelíd, ugyanakkor hatékony. Több tízmillió nő alkalmazta és alkalmazza napjainkban is kifejezetten ovulációs és menstruációs problémák esetén. Hatékonyságát mára már számos klinikai kísérlet is igazolja. A német, 1978 óta létező gyógynövényekkel foglalkozó bizottság, a Kommission E Európában a barátcserjét a menstruációs és ovulációs problémák és az azokból származó tünetek gyógymódjaként tartja számon és ismeri el

A nevét (barát=szerzetes + cserje) onnan kapta, hogy férfiakban (csak férfiakban!) képes csökkenteni a libidót, ezért a szerzetesek körében több ezer éve alkalmazzák.

Gazdag összetételű gyógynövény, mert tartalmaz illóolajakat, flavonoidokat és glikozidokat. Galactagóg – magyarul “tejhajtószer”, azaz segíti a szülés utáni tejelválasztást. Emmenagóg – elősegíti, beindítja és szabályozza a menstruációt.

A világ különböző pontjain különböző formában érhető el: leggyakoribb szárított őrlemény kapszulában vagy tablettában, de létezik tinktúra, és van, ahol a vadon termő barátcserjéből illóolajat is készítenek.

 

Klinikai (placebo-kontrollált) kísérletekben igazolt hatásai:

 • Prolaktinémiás (prolaktin hormon túltermelődés) nőknél csökkent prolaktin kibocsátás a kísérletben résztvevő nők 80%-ánál, napi 400 mg-os dózisnál, 1 hónapon keresztüli szedés mellett.
 • Kézzelfogható javulás a következő állapotoknál: anovuláció, menstruációs problémák, korai menopauzás vérzéselmaradás, petefészek ciszták, endometrium hyperplasia, sárgatest elégtelenség, metrorrhagia, polymenorrhea, oligomenorrhea.
 • Javulás sárgatest elégtelenség miatt kialakult állapotoknál, mint cikluszavar és PMS.
 • Csökkent TRH-indukált prolaktin kiválasztódás, luteális fázis sikeresen meghosszabbodott.
 • Csökkentek a PMS tünetek.
 • Emelkedett 21. ciklusnapi progeszteronszint annak köszönhetően, hogy volt ovuláció.
 • Csökkent az akné a páciensek 70%-ánál.

 

Gyakran feltett kérdések a barátcserjéről:

Hogyan szedjem a barátcserjét és mikor várhatok eredményt? Fontos figyelembe venni, hogy a barátcserje lassan, hosszútávon ható gyógynövény. Néhány hónapot vagy többet vehet igénybe az eredmények megtapasztalása. A legideálisabb az, ha reggel veszed magadhoz. PMS esetén 1-2 hónap alatt érezhető már javulás, de szükség lehet kb. 4-6 hónap szedésre a tünetek felszámolására, meddőség esetén 6 vagy akár több hónap is szükséges lehet az eredményhez.

A barátcserjét a természetes progeszteronnal együtt használjuk, így pótoljuk a hosszú ideje fennálló progeszteron hiányt, miközben gondoskodunk arról, hogy legyen megfelelő ovuláció.

Elhanyagolható mellékhatásai (1-2%-os előfordulás) lehetnek, ám ezt tünetfelerősödésnek tekintjük, melyek a szedést követő első pár hónapban jelentkezhetnek, de nagyon ritkán, és ha tapasztalod is őket, hamar elmúlnak: mint hányinger, erősebb lefolyású menstruáció, hasmenés, akné, viszketés. Nincs ismert kölcsönhatás más gyógyszerekkel, ugyanakkor csökkentheti a fogamzásgátlók és bizonyos dopamin-gátló antidepresszánsok hatását. Csak terhesség esetén ellenjavallt: amint tudomást szerzünk a terhességről, azonnal függesszük fel a szedését! (szülés után majd újra szedhető lesz) Biztonsággal alkalmazható szoptatás alatt; ha szükség van rá; mivel galaktagóg hatása van, szedése segíti az anyatej termelődését és biztonságos a gyermekre nézve is.

Miért lehet az, hogy neked hosszabb a cilusod, mint korábban? Ez az állapot is az ovuláció hiányából fakad. Amikor a meg nem repedt tüszőből ciszta lesz, a ciszta képes további ösztrogént termelni. Tehát nem elég, hogy nem termelődött progeszteron, de még a meglévő mellé további ösztrogén is termelődik, azaz nagyobb less az ösztrogén relative túlsúlya. Ilyenkor a luteális fázisban a túl sok ösztrogén túl sokáig tartja fenn a méhnyálkahártyát (emlékszel: mindig az ösztrogén építi fel a máhnyálkahártyát, a progeszteron pedig ezt ellensúlyozza, de most a két hormone arányai teljesen elcsúsztak), és az csak később válik le, így eredményezve egy hosszabb ciklust. Extrém esetben pedig a menstruáció el is maradhat (ez még visszafordítható állapot!).

Mikor lehet magas az FSH? Több esetben, van, amikor ez természetes állapot és van, amikor nem az:

 • premenopauzában, közeledve az 50-52 éves kor felé, vagy már menopauza alatt természetes módon magas az FSH
 • petefészek rezerv (benne lévő petesejt állomány) csökkenésénél (alacsony AMH – ez javítható, mivel nemcsak a petesejt-készlet mennyiségéről, de annak minőségéről is képet ad, a minőségért pedig sokat tehetsz)
 • lustuló petefészeknél (ez szintén visszafordítható)

Honnan tudom, hogy van ovulációm? Az ovulációról többféleképpen meg tudsz bizonyosodni. Erről itt volt szó.

Babát szeretnék. Úgy tudom, van ovulációm. Kell-e szednem a barátcserjét? Mindenképpen hasznos! Mivel kiegyensúlyozólag hat és mindig a fiziológiailag optimális hormonszinteket segíti elő az agyalapi mirigy munkájának támogatásán, optimalizálásán keresztül, semilyen mellékhatása nincs és bármilyen kiindulási hormonszintnél használható. Várandósságra készüve mi sem kézenfekvőbb, mint támogatni az ovulációt! Ha pozitív teszted van, akkor már hagyd el ezt a gyógynövényt.

Nem menstruálok. Hasznos lehet számomra a barátcserje? Mindenképpen! A menstruáció egy nem változó korban lévő hölgynél a súlyos progeszteron-hiány miatt áll le, ami mögött az ovuláció rendszeres hiánya áll, amit mindenképen érdemes helyrehozni a barátcserjével.

Menopauza vagy perimenopauza alatt peig segíti megszüntetni vagy megelőzni a hőhullámokat és az ebből fakadó izzadékonyságot is csökkenti, mivel az agyalapi mirigy kiegyensúlyozásával stabilizálja a fenti tüneteket okozó ugrándozó hormonszinteket.

Önmagában elég-e, ha szedem a barátcserjét? Ha azt a tényt nézzük, hogy az ovuláció elmaradása miatt van rá szükség, és hogy ez az anovuláció együtt jár a progeszteron termelődés hiányával, akkor a válasz NEM. A barátcserje hozzá fogja segíteni a testedet az ovulációhoz és ennek köszönhetően lesz progeszterontermelődésed, de a sárgatest mindig csak az adott hónapra szükséges mennyiséget termeli meg. A hónapok alatt felhalmozódott progeszteron-hiányt nem lesz képes ledolgozni. Ehhez természetes progeszteront kell pótolni, abból is a lehető legbiztonságosabb készítményt, és így lehet az anovuláció miatti hormon egyensúly zavart, az ösztrogén-dominanciát felszámolni.