Mi történik akkor, ha stressz ér minket?

Amikor stressz ér minket, a mellékvese azonnal megemeli a kortizol szintet a vérünkben. Ez az ún. anti-stressz hormon védi ki a stresszt. Ha ez a mechanizmus nem működne, az végzetes volna!

Csakhogy ez azonnali következményekkel járhat, főleg, ha huzamosabb ideig vagyunk kitéve stresszhatás(ok)nak. Már egy rövidebb ideig tartó magas kortizol szint is okozhatja pl.  a menstruáció korábbi érkezését, ha egy vizsgaidőszakon vagyunk túl vagy ha a munkahelyünkön éppen határidős zárás van.

A mellékvese fáradtság kezdeti vagy azt megelőző stádiumában magas a kortizol szint, hiszen a szervezet így tudja ellensúlyozni a stressz negatív hatásait.

Viszont ha tartósan magas a kortizol szint a szervezetben, annak előbb-utóbb komoly nemkívánatos következményei lesznek. Például az, hogy a kortizol blokkolja a progeszteron sejtbe jutását, ami egyenes út az ösztrogén-dominanciához.

Mivel a kortizolt a szervezet progeszteronból állítja elő, ezért közös receptoruk van a sejteken. Ez pedig azt fogja jelenteni, hogy krónikus stressz alatt a rendelkezésre álló progeszteron mennyisége csökkent lesz és még az a mennyiség is, ami rendelkezésre áll, nem fog tudni bejutni a sejtekbe, mert azt a kortizol blokkolja.

Mi történik velünk, ha krónikus stressz alatt élünk?

Az iparosodott világban a számok azt mutatják, hogy mire egy nő eléri a harmincas évei végét, valamilyen fokú mellékvese fáradtsága van. Ez köszönhető az életmódunknak,  a folyamatos megfelelési kényszerben való élésünknek és sokszor az anyagi bizonytalanságnak.

Amikor a mellékvese hosszan tartó stressz következtében már nem képes elegendő kortizolt termelni, hiszen ebben a folyamatos pluszmunkában kezd kifáradni, a kortizol szintünk nem magas, hanem éppen ellenkezőleg túl alacsony lesz.

Azaz a mellékvese fáradtság nevű állapot arról szól, hogy a mellékvese mirigyei képtelenek a normális funkciójuk ellátására, nevén nevezve a legnagyobb problémakört: képtelen tovább elegendő mennyiségű kortizolt (anti-stressz hormont) termelni. A legjellemzőbb tünetei ennek a krónikus fáradtság, az érzékenység és a depresszió.

Mivel a szervezet mindenképpen törekszik a stressz kivédésére (mert ez életmentő, azaz ez az első! és ezt nem tudjuk befolyásolni), a progeszteronból állít elő kortizolt, hiszen előbbi a kortizol előanyaga. Így a női ciklus azonnal borul; ez lehet az egyik oka az ösztrogén dominanciás állapotnak vagy annak, ha ez az állapot a megfelelő kezelés ellenére sem javul.

Ugyanis mindjárt látni fogjuk, hogy mellékvese fáradtság esetén több élettani funkciónk helyes működése is akadályoztatva van, így átfogóbb segítségre van szükség.

Evolúciós szempontból vizsgálva, amikor egy női szervezet erőteljes stressz hatásoknak van kitéve, egyfajta önvédelmi mechanizmus az, ami ilyenkor meggátolja az ovulációt, hogy, ezáltal a szervezet meggátolja a teherbeesést. Krónikus stressz alatt álló nőnek az evolúció nem szán gyermeket, mert az így fogant gyermek életképtelen lehet vagy pedig az anya lesz képtelen a felnevelésére.

Mit okoz a stressz a szervezetünkben? 

Lássuk röviden a stresszre adott testi reakcióinkat!

Egy példán keresztül fogjuk szemléltetni, mi a stresszre adott válaszunk hormonális szemszögből vizsgálva:

A  munkahelyen a főnökünk ránk kiabál.

A hipotalamuszunk jelez a hipofízisnek, hogy termeljen ACTH-t! Az ACTH stimulálni fogja a mellékvese velőállományát, hogy állítson elő adrenalint (energia biztosítása érdekében) és a kéregállományát arra, hogy állítson elő kortizolt (anti-stressz)!

A kortizol szintünk ezáltal megemelkedik, aminek a hatására az elraktározódott glikogén cukorrá való átalakulása következik be (több cukor „üzemanyag” a sejteknek)!

Az adrenalin hatására a szívverés szaporodik!

A magas kortizol miatt izzadni kezdünk!

Izmaink befeszülnek, részben a kortizol, részben az adrenalin miatt!

Az emésztésünk lelassul, mivel gyomortájéknál csökken a vérellátás, egyéb fontosabb szövetek javára!

A húgyhólyagunk és a végbelünk izomzata elernyed!

Gondoljunk bele egy pillanat erejéig, hogy ha ez ritkán fordul elő és rövid ideig tart, akkor nem fog komoly gondot okozni! A kortizol szint hirtelen az égbe szökik, majd amint megszűnik a stressz-állapot, a főnök lecsillapodik és esetleg elnézést kér, a kortizol szintünk le is esik, és a fentebb írt folyamatok abbamaradnak.

De mi van akkor, ha a főnököm órákon át és napi rendszerességgel teszi mindezt velem? Nos, akkor van baj! Akkor bizony előbb-utóbb ki fog fáradni a mellékvesénk!