Honnan jutunk a női hormonokhoz?

A női testet és menstruációs ciklust az ösztrogén és a progeszteron szabályozza.

Ennek a kettőnek a kapcsolata és igen kényes egyensúly határozza meg nőgyógyászati egészségünket.

Az ösztrogén-dominancia az az állapot a női szervezetben, amikor relatíve túl sok az ösztrogén a progeszteronhoz képest. Mi áll ennek hátterében? Mitől alakulhat ki ez az állapot?

Ösztrogént több forrásból is be tudunk szerezni

  • Saját petefészkünk termelésének hála
  • Szintetikus ösztrogén tartalmú gyógyszerekből, mint pld. fogamzásgátló tabletta
  • Fito-és miko-ösztrogénekből (növényi ösztrogének, mint pl. szója)
  • Xeno-ösztrogénekből, melyek olyan mesterséges vegyszerek, amelyek az emberi szervezetbe jutva képesek az ösztrogént mimikálni (csapvízből, vegyszerekből, kozmetikumokból, hús- és tejtermékekből jutunk hozzá akaratlanul). Olvass róluk többet itt!

Progeszteronhoz egyetlen forrásból jutunk

Az ösztrogénnel ellentétben progeszteronhoz csak úgy jutunk, ha a petefészkünk azt megtermeli közvetlenül peteérést követően, és ha megfelelő mennyiséget meg tud termelni.

A progeszteront más hormon, a kortizol le tudja blokkolni, így még ha termelődött is belőle elég, nem jut el a sejtekig, hogy kifejthesse a hatását (A kortizol stresszválaszért felel, stressz esetén emelkedik meg a szintje.)

Az ösztrogén és progeszteron kapcsolata

Kettejük kapcsolatát legegyszerűbben egy kétkarú mérleggel lehetne szemléltetni:

A mérleg egyik serpenyőjében van az ösztrogén, a másikban a progeszteron. Tételezzük föl, hogy a mérleg serpenyőiben homokszemek vannak. Minden egyes nappal, amikor szintetikus vagy xeno-ösztrogén hatás ér minket, egy darab homokszemmel több kerül az ösztrogén serpenyőbe. Közben pedig a progeszteron igyekszik lépést tartani.

Tény, hogy ez a napi mennyiség nagyon kevés. De ha belegondolunk, hogy embrió korunktól addig a napig, mígnem egy nőgyógyászati betegségünk alakul ki – sok-sok nap telik el és sok-sok homokszem kerül a serpenyőbe… és az ösztrogén kezdi átvenni az irányítást.

Így elég könnyű egyensúlytalanságra szert tennünk.

Amikor ez a rendkívül fontos egyensúly valamiért felborul, a testünk tünetekkel jelzi, hogy baj van. Ezek azok a bizonyos nőgyógyászati problémák, amelyekkel a nők igen nagy többsége megküzd napról napra és hónapról hónapra minden korosztályban… Ezek a problémák a sokak által már-már természetesnek vett menstruációs görcsöktől, vagy a ciklus rendszertelenségétől (mely egy nagyon komoly, intő jel) a krónikus nőgyógyászati betegségekig terjedhetnek.