, ,

Természetes progeszteron vagy szintetikus progesztin?

Nagyon fontos tudni, hogy a szintetikus progesztinek (más néven progesztogének vagy gesztagének) semmiképpen sem egyeznek meg a természetes progeszteronnal. Lássuk, miért!

A szintetikus hormonok kiszorítják a természetes hormonokat a sejtekből!:(

A progesztinek szervezetünkbe jutva  – a progesztinek megtalálhatók a hormonpótló terápiában (HRT) és a fogamzásgátló tablettákban – versengeni kezdenek a receptor- ill. kötőhelyekért, melyek eredetileg a progeszteron számára vannak fenntartva. Rákapcsolódnak a valódi progeszteronnak fenntartott receptorokra, aminek hatására progeszteron-szerű (azaz nem pogeszteronnal megegyező)  hatást érnek el. Azonban a progeszteron, a saját szervezetünk által megtermelt kulcsfontosságú hormon nem fogja tudni kifejteni hatását, ha ezek a szintetikus hormonok is jelen vannak a szervezetünkben.

A szintetikus progesztinek hatásmechanizmusa

Mivel szintetikus progesztin esetében a progeszteron molekulát átalakítják, bizonyos módosításon viszik keresztül, így az többé már nem progeszteron és már nem ugyanúgy fogja stimulálni a receptor-helyet, mint ahogy a természetes progeszteron.

Ez a szintetikus utánzat igyekszik a progeszteronhoz nagyon hasonló hatást elérni, ami viszont nem nagyon sikerül… valamennyire képes mimikálni a progeszteron hatásait, de általában túlzásokba esik és mellékhatások kíséretében dolgozik.

Pl. elérik, hogy leálljon az ovuláció és míg a valódi, természetes progeszteron szabályozza a nyálkahártyát, a szintetikus ezt túlzásba viszi és olyan szinten elvékonyítja a méhnyálkahártyát, hogy a nő aligha menstruál!

Az egyik fő mellékhatása a progesztineknek az androgén hatás (aknék, szőrösödés, hajhullás). Miért? Azért, mert bizonyos progesztineket tesztoszteronból módosítanak.

term progi - provera - megestrol

Progeszteron (valódi) – Provera (mesterséges) – Megestrol (mesterséges)

A progeszteron az, amit a szervezetünk termel. A Provera és a Megestrol szabadalmazott mesterséges hormonok, melyeknek komoly mellékhatásai vannak.

Az ábrán látható molekulák ne ijesszenek meg minket. Gondoljunk rájuk úgy, mint egy gyerek, aki azt játssza, hogy össze kell hasonlítania a képeket és megkeresnie a különbségeket.

Csak hogy el tudjuk képzelni, hogy milyen apró molekuláris különbségekből milyen jelentős különbségek kerekedhetnek, amikor már az emberekre és az állatokra tett hatásukat vizsgáljuk, nézzünk két hormont

Ösztradiol (nő) – Tesztoszteron (férfi)
Az egyik a tesztoszteron, a “férfi” hormon. A másik, az ösztradiol, a döntő jelentőségű “női” hormon. Bár a molekulák közti különbségek elenyészőek és a hormonok nagyon hasonlítanak egymásra, a tesztoszteron azt az üzenetet közvetíti a testnek, hogy az, nemét tekintve férfi, az ösztradiol pedig azt, hogy a test, nemét tekintve nő.

Tehát ha a molekulák szerkezetének apró eltérései felelősek a nő és a férfi közti különbségért, gondoljunk csak a mesterséges hormonokra és a nyomukban járó mellékhatásokra.

Az ösztradiol és a tesztoszteron nagyon hasonló molekulaszerkezetek. Mégis ezektől függ az állatok és az emberek nemisége, a férfiasság és a nőiesség.

A szintetikus progesztinek mellékhatásai

A molekulán végzett módosítások következményeképpen az immár mesterséges hormonoknak gyakran veszélyes és kellemetlen mellékhatásaik vannak, melyek akár olyan komoly betegségehez vezethetnek, mint például a rák.

Az alábbiakban közölt felsorolás egy 1993-as amerikai orvosi kézikönyvben (PDR=Physician’s Desk Reference) jelent meg és a teljesség igénye nélkül feltár a Provera (medroxiprogeszteron-acetát) mellékhatásai közül néhányat:

„FIGYEMEZTETÉS:

 • A terhesség első négy hónapjában történő szedése esetén, növekszik a születési rendellenességek (szív- és végtag-rendellenességek) kockázata.
 • Vadászkopókon végzett kísérletek során, a gyógyszer beadása következtében az állatokban rosszindulatú emlőcsomók (a rosszindulatú emlőcsomók megegyeznek a MELLRÁKkal) fejlődtek ki.
 • Hagyja abba a gyógyszer szedését, ha hirtelen vagy részleges látásvesztést tapasztal.
 • A gyógyszer kiválasztódik az anyatejbe, melynek következményei eddig ismeretlenek.
 • Közvetetten okozhat a felületi vénákban gyulladást, tüdőembóliát, és agyi trombózist.

LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK:

 • Okozhat folyadék-visszatartást, epilepsziát, asztmát, illetve kiválthatja a szív vagy vese rendellenes működését  További mellékhatásai lehetnek: puffadás,mellfeszülés, hangulatingadozás, fáradtság, depresszió, száraz bőr, hasmenés, szorulás, idegesség, izomfájdalom
 • Okozhat áttöréses vérzést vagy menstruációs zavarokat.
 • Közvetlenül vagy közvetetten okozhat depressziót.
 • A gyógyszer hosszan tartó használata nem tudni, hogy milyen hatással van az agyalapi mirigy, a petefészek, a mellékvese, a máj, ill. a méh működésére.
 • Csökkentheti a glükóz-toleranciát; a cukorbetegek gondos megfigyelése rendkívül fontos.
 • Növelheti az ösztrogénnel kapcsolatos trombózisos zavarokat.”

A Duphaston (dydrogesterone) mellékhatásairól a betegtájékoztató a következőt olvashatjuk:

„LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK:

Mint minden gyógyszernek a Duphaston 10 mg filmtablettának is lehetnek mellékhatásai. A kezelés kezdetén áttöréses vérzés jelentkezhet. Ritkán előfordulhat allergiás bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, a májfunkciós értékek megváltozása, néha gyengeségérzés vagy rossz közérzet, sárgaság és hasi fájdalom kíséretében, valamint fájdalom vagy érzékenység az emlőben. Nagyon ritkán illetve egyes esetekben jelentkezhet egyfajta vérszegénység (hemolitikus anémia), túlérzékenységi reakciók, vizenyő (ödéma), valamint a bőr alatti szövetek, illetve a nyálkahártyák – szemhéj, ajak, nyelv – duzzanata (angioödéma).

Ha bármilyen mellékhatás súlyossá válna, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.”

A természetes progeszteron mellett

Dr. John Lee úgy ajánlja, hogy ne éljünk szintetikus progesztinekkel, hiszen azok versenyezni kezdenek a progeszteron kötőhelyekért, így a progesztin további alkalmazása blokkolni fogja a saját és természetazonos progeszteron hatását.

Ha azt a tényt nézzük, hogy a hormon egy üzenet-vivő postás a szervezetben, akkor máris láthatjuk, hogy ha egy módosított molekula szerkezetű hormont viszünk be, az nem a megfelelő üzenetet fogja közvetíteni a sejtjeink között és ekkor tapasztaljuk a jól ismert mellékhatásokat.

Mint látjuk, a szintetikus progesztinek véletlenül sem progeszteronok, hanem nem veszélytelen szintetikus hormonok, melyek negatívan befolyásolhatják az emberi szervezet működését.