, , ,

A mellékvese fáradtság következményei…

A mellékvese fáradtság következményei szerteágazóak és egyénenként nagyon különbözőek lehetnek…

Mivel a kortizolnak számos létfontosságú feladata van az emberi szervezetben – többek között, de nem kizárólagosan!!! akkor, amikor stresszhatás alatt állunk, a mellékvese funkció csökkenése több élettani funkciót érint. A kortizol ugyanis

  • szabályozza a vérnyomást és a kardiovaszkuláris funkciókat,
  • szabályozza az inzulint és a glükózt, így a vércukor háztartást,
  • szabályozza az immun funkciókat,
  • választ ad a gyulladásokra,
  • szabályozza az anyagcserét.

Miért nem ismerik fel időben a mellékvese fáradtságot?

Emberek milliói szenvednek tőle, mégsem kapnak időben segítséget… miért? Azért, mert a jól bevált, tradicionális módszerekkel, mint a labor… ez egy igen nehezen felismerhető állapot. Amikorra már a labor is mutatja az eltérést, valójában már sokszor az Addison-kór előrehaladott állapotában van a beteg.

A hangsúlyt arra kellene helyezni, hogy még egy olyan stádiumban kerüljön diagnosztizálásra az állapot, amikor az visszafordítható és ez a mellékvese-fáradtság. Ehhez viszont egyéb, alternatív diagnosztikai módszerekre is szükség lesz a labor mellett!

A laborhoz elengedhetetlenül fontos tudni, hogy a mellékvese-fáradt ember értékei ugyan kicsit alacsonyak lehetnek, de még abszolút bele fognak férni a referencia tartományba. Ezért, mint általában más hormonoknál is, NEM elegendő csupán azt nézni, hogy tartományon belül vagy kívül van a kapott érték! Ezért fordul elő számtalan esetben, hogy a beteg produkálja a mellékvese alulműködés tüneteit, de a laborja szerint mégis negatív.

Az állapot felméréséhez és a megoldás kereséséhez ezért érdemes szakemberhez  fordulni.

Nők és a mellékveséjük

A petefészek, a mellékvese és a pajzsmirigy (OAT axis) tengely ezen három létfontosságú rendszer közötti nagyon komoly egymástól függő viszonyt bizonyítja. Ez a tengely biztosítja azt,, hogy a női szervezet megfelelően működjön!

Ha a három közül az egyiknél változás áll be, az elkerülhetetlenül érinti a másik kettőt, még akkor is, ha az nem kerül felismerésre. Például, ha egy nőnél pajzsmirigy alulműködés alakul ki vagy arra gyógyszert kap, az azonnal érinteni fogja a petefészek működését és ugyanez visszafelé is. Vagy ha krónikus stressz alá kerül a nő, mindjárt jelentkezik is a menstruációs zavar.

Csak néhány olyan hormon van a női szervezetben, amely képes optimális szinten dolgozni és feladatát ellátni a mellékvese fáradtság állapotban. A legtöbb hormon ugyanakkor képtelen ennél az állapotnál az optimális feladatvégzésre!

Például az, hogy a kortizol blokkolja a progeszteron sejtbe jutását, ami egyenes út az ösztrogén dominanciához.

Amikor felismerjük a mellékvese problémát, az első feladat megállapítanunk, hogy mi váltja/váltotta ki ezt az állapotot és azokat a felismert stresszorokat fel kell számolni. Ezek a stresszorok származhatnak az életstílusunkból, táplálkozásunkból, mentális hozzáállásunkból vagy akár krónikus gyulladásokból.

Mit tehetünk még? Erősítsük mellékvesénket, aludjunk eleget, táplálkozzunk helyesen és ha kell bizonyos vitamin, ásványi anyag és gyógynövény komplexekkel stimuláljuk mellékvesénk megfelelő működését! A szintetikus kortikoszteroidok pótlása legyen a végső terápiás megoldás, semmi esetre sem az első! Az állapotod javítása érdekében mindig kérd ki szakértő segítségét! Van megoldás! Segítünk!

Katt a képre a megoldásért:)