, , , ,

Omega3 jelentősége a női egészségre

Az Omega-3 esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy szervezetünk nem tudja előállítani, ezért kívülről kell beszereznünk. Lássuk, miért is olyan fontos számunkra!

Elégtelen keringést helyrehozza, hogy a hormonok így eljuthassanak a megfelelő sejtekhez.

Várandósoknak vagy várandósságra készülő nőknek, szoptatós anyáknak nagyon fontos, mivel magának a fejlődő magzatnak, majd a kisgyermeknek is hozzájárul az agyi és idegrendszeri fejlődéséért, szem és a látás egészségéhez. Fontos hatóanyag depresszió esetén. Egyedülálló gyulladáscsökkentő hatása miatt az autoimmun és gyulladásos alapú (pl. izületi) betegségek esetén elengedhetetlen hatóanyag.

Hozzájárul a nők – és a férfiak – termékenységéhez, segíti megőrizni a nőgyógyászati egészséget.

Az Omega-3 feladatai

  • Hatalmas szerepet játszik az agyi funkciók terén (hiánya hozzájárul a depressziós tünetekhez)
  • Elengedhetetlen a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez (a magzat és a csecsemő optimális fejlődését és növekedését biztosítja)
  • Stimulálja a megfelelő bőr és az egészséges haj növekedését (allergiás bőrbetegségek és a psoriasis, azaz pikkelysömör esetén első számú segítség)
  • Karban tartja a csontokat
  • Beállítja az anyagcserét (cukorbetegség megelőzésében nagy szerepe van)
  • Segít épségben tartani a női szaporodó szervek rendszerét

További legfontosabb szerepei:

  • Vese funkciók segítése
  • Mellékvese segítése
  • Immunrendszer erősítése

Az Omega-3 zsírsavak többek között az alábbi kedvező hatásokat gyakorolják az emberi szervezetre:

  • Elősegítik a jó vérkeringést
  • Hozzájárulnak az erek rugalmasságának megőrzéséhez
  • Csökkentik a szívbetegségek, valamint a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát
  • Természetes gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, mely enyhíti többek között az ízületi gyulladás tüneteit
  • A szem vérellátásának javításával hozzájárulnak a jó látáshoz
  • Javítják a koncentráló-, feladatmegoldó képességet

Fájdalmas görcsök és az Omega-3 hiánya

Az ösztrogén-érzékeny állapotoknál a fájdalmas menstruációs görcsökhöz hozzájárul a prosztaglandin szintézise a testben. A prosztaglandinok természetesen előforduló zsírsavak, melyek az étrendünkből származnak. A szervezet különböző típusú prosztaglandinokat állít elő. Vannak „jó” és „rossz” prosztaglandinok.

A diéta célja, hogy blokkolja a „rossz” prosztaglandinokat és növelje a „jókat”. A „rosszak” növelik a méhösszehúzódásokat, míg a „jók”–nak csillapító hatásuk van. A diétát követve az olajok megváltoztatásával a „jó” prosztaglandinok stimulációja eredményeképpen elérhető a méh ellazítása. Ezek az olajok az Omega-3 zsírsavak, melyek pozitív prosztaglandin termelését eredményezik.

Férfi meddőség és az Omega-3 hiánya

Az Illinoisi Egyetem munkatársainak tanulmánya szerint az Omega-3 zsírsavaknak a szív- és érbetegségek kialakulásának gátlásán kívül más egészségügyi hatása is van: javítja a férfiak nemzőképességét.

„Vizsgálatainkban speciális génkezelt egereket használtunk, akiknél hiányzott egy enzim, ami a dokozahexa-enoilsav (DHA) előállítása szempontjából alapvető. A dokozahexa-enoilsav hiányában a hím állatok meddők voltak, kevés, és bizarr alakú spermiumokat termeltek, melyek nemzésképtelenek” – mondja Manabu Nakamura, az Illinoisi Egyetem táplálkozáskutatója.

Azonban a DHA-tartalmú étrend a nemzőkészséget teljesen visszaállította. Az a vizsgálat az első, amely alátámasztja a DHA közvetlen fontosságát a férfiak nemzőképességéhez, annak ellenére, hogy néhány korábbi vizsgálat már felvetette, hogy a zsírsavak alacsony szintje kapcsolatba hozható az alacsony spermaszámmal, és azok csökkent mozgási képességével.

A DHA az Omega-3 zsírsavcsalád alapvető összetevője.

Női meddőség és az Omega-3 hiánya

Dr. Berry a Boston University School of Medicine korábbi kutatója szerint a hormonrendszer egyensúly az Omega-3 hiánnyal szorosan összefügg. Szerinte a terméketlenség fő oka a táplálkozásukban keresendő.

A nők manapság sokkal több szénhidrátot fogyasztanak, mint az 1960-as években, ami felborítja a zsírsavak egyensúlyát a szervezetükben. Ennek köszönhetően a hormonrendszer nem tudja tökéletesen ellátni a működését, amely akár termékenységi problémákhoz is vezethet.

Tom Saldeen professzor szerint is növelheti az Omega-3 pótlás a teherbeesés esélyét. Dr. Saldeen szerint a meddőségi problémákkal küzdő nőknél gyakran figyelhető meg a méhben csökkent véráramlás.

A megfelelő Omega-3 és Omega-6 aránynak köszönhetően azonban  megnövekszik az omega 3 alapú „értágító” prostacyclin szint, és az „érszűkítő” thomboxane szint. Így a méhben normálissá válik a véráramlás, és nő az esély a várandósságra, illetve a várandósság fennmaradására a szülésig.

Várandósság és az Omega-3

Várandósság előtt és alatt kiemelkedően fontos mind a magzatnak, mind pedig az anyának. Ha elegendő mennyiségben fogyasztja a várandós anya, ritkábban fordul elő alacsony születési súly, koraszülés és szülés utáni depresszió.

A megfelelő Omega-3 a várandósság alatt biztosítja a méhlepény és tejmirigyek fejlődését és csökkenti a koraszülés veszélyét.

A várandósság utolsó harmada alatt, majd a szoptatási időszakban az anyatejen keresztül az esszenciális zsírsavak (Omega-3-ból származó DHA és Omega6-ból származó ALA) beépülnek a magzat idegrendszerébe és a szemideghártya sejtjeibe, biztosítva a csecsemő optimális látás élességét és szellemi fejlődését.

Az Omega-3 zsírsavak már a várandósság kezdeti stádiumában szükségesek a kismamáknak, sőt már a baba tervezésekor ajánlott elkezdeni a fogyasztásukat. Kiemelten fontos a frissesség és a minőségi termék fogyasztása! A weboldalon csak ezeknek a követelményeknek megfelelő termékeket ajánlunk.

Miért szükséges Omega-3 zsírsavakat fogyasztani már a várandósság előtt és várandósság alatt?

A gyermekek fejlődéséhez az Omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek. A várandósság alatt kiemelkedően pozitív hatással vannak a magzat agyi és idegrendszeri folyamatainak a kialakulására, mivel a magzati korban, kiemelten az utolsó trimeszterben az Omega-3 esszenciális zsírsavak szerepe meghatározó az agyi fejlődésben és a retina kialakulásánál.

Kisgyermekkorban, a tízes évek elejéig alakul ki az agy és az idegrendszer, ez a fejlődés legintenzívebb szakasza.

Rendszeres fogyasztásukkal csökkenhet az allergiás reakciók kialakulásának esélye a megszületett gyerekeknél, jótékony hatással vannak a gyermekek bélfalának kialakulására, aminek létfontosságú szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében. Ha az anya nem fogyaszt elegendő Omega-3 zsírsavakban gazdag halat, akkor azt pótolnia keli jó minőségű halolaj formájában!

Milyen pozitív hatása van az Omega-3 zsírsavak fogyasztásának a csecsemőkre nézve?

  • segíti a szellemi fejlődést -/ segít az idegrendszer fejlődésében
  • közreműködik a látásélesség kifejlődésében
  • közreműködik a készségek kialakulásában, fejlődésében
  • közreműködik a koncentrálóképesség erősítésében
  • javítja az alvás minőségét

Kiknek javasolt az Omega-3 fogyasztása?

  • Elégtelen keringés esetén
  • Várandósoknak vagy várandósságra készülő nőknek
  • Szoptatós anyáknak
  • Férfiak nemzőképességének fokozására
  • Gyermekeknek
  • Agyi és idegrendszeri problémák, depresszió esetén
  • Szem problémák esetén
  • Krónikus fáradtság, mellékvese fáradtság enyhítésére
  • Depresszió esetén
  • Autoimmun és gyulladásos alapú (pl. izületi) betegségek esetén
  • Bőrbetegségek (ekcéma, pikkelysömör) esetén

Miért csak Omega-3?

Az Omega-6 és Omega-3 optimális aránya a szervezetben 3:1 vagy 2:1. Minél magasabb az omega 6 javára az arány, annál betegebbek vagyunk, ugyanis, ha az omega 6 (arachidonsav) aránya elkezd emelkedni, akkor valahol (ahol a szervezetünk gyenge láncszeme van) kialakul a gyulladás, amely szép lassan elkezdi rombolni a szervezetet. Az arachidonsav nem más, mint a gyulladás benzinje az emberi szervezetben.

Elég ha csak arra gondolunk, hogy az idegi sejtmembránban lévő zsírsavak főleg omega 6 zsírsavak. Az idegsejt felszíne olyan, mint a tenger – minél nagyobb az Omega-6 és Omega-3 arány, annál jobban „hullámzik” az idegsejt működése. Ennek következtében indulnak el bizonyos idegi eredetű betegségek is (hiperaktivitás, SM, Alzheimer, Parkinson, agyérelmeszesedés, stb.)

A cél nem az, hogy úgy juttassunk be omega zsírsavakat a szervezetbe, hogy a 3:1 arány visszaálljon, mert a szervezet zsírháztartását, és idegi munkáját nézve ez az egészség záloga.

Mivel egy átlagos nyugati táplálkozás mellett az Omega-6 és Omega-3 arány 20:1-ig is eltolódhat, ez kizárja, hogy további szükség legyen omega 6-ra. Egy kivétel a gamma, egy omega 6 frakció. Ez a zsírsav nélkülözhetetlen a nőknek menopauza vagy PMS problémák esetén.

A szervezet képes az Omega-3 és 6 Omega-7 és 9-é alakítására, így azok bevitelére sincs külön szükség. Kivételt képeznek azok az emberek, akik Sjogren’s szindrómában szenvednek, az ő esetükben előnyös lehet további omega 7 bevitele. Feltételezve, hogy a fogyasztó nem eszik zsíros halat hetente 3-szor, csak Omega-3 szükséges kiegészítésként, méghozzá lehetőleg tengeri származású Omega-3 zsírsav.

Ez az oka annak hogy a magas minőségű készítmények kizárólag tiszta tengeri Omega-3 zsírsavtartalma van egyéb összetevők ráhatása nélkül, és kizárólag az olajhoz kifejleszett antioxidáns keverék kerül hozzáadásra, mely biztosítja az optimális tartósítást és a fogyasztóknak jó és természetes antioxidánsokat biztosít.

Miért ajánlott a halból kinyert olaj használata, a növényi olajjal szemben?

Az ok, hogy a halolaj már tartalmaz színtiszta EPA-t a növényi olajjal szemben, ami csak az EPA elővegyületét egy alfa-linolén nevű zsírsavat foglal magában (röviden: ALA). A legtöbb megromlott egészségi állapotú ember 40 év fölött képtelen előállítani olyan enzimeket, amelyek átalakítják az ALA-t EPA-vá. A fiataloknál ezt a folyamatot bonyolult optimalizálni, mert ehhez nekik szükségük van arra, hogy a szervezetükben kellő mennyiségű ásványi anyag, vitamin (beleértve a magnéziumot, cinket, az E- és C-vitamint) legyen.

Ezért érdemes jó minőségű, tiszta tengerből származó Omega-3 olajra fordítani figyelmünket, hiszen nem kielégítő a szervezetnek a különféle növényi olajból származó variáció (amely gyakran tartalmaz omega 3-at, 6-ot és 9-et) vagy a bizonytalan forrásból származó halolaj.

Kiknek javasolt az Omega-3 fogyasztása?

  • Elégtelen keringés esetén (hideg kezek és lábak esetén, száraz bőr, száraz sarok esetén is nagyobb segítség, mint ha külsőleg kenjük, hiszen lehet az Omega-3-hiány a száraz bőrtünet mögött)
  • Várandósoknak vagy várandósságra készülő nőknek
  • Szoptatós anyáknak
  • Férfiak nemzőképességének fokozására
  • Gyermekeknek
  • Agyi és idegrendszeri problémák, depresszió esetén
  • Szem problémák esetén
  • Krónikus fáradtság, mellékvese fáradtság enyhítésére
  • Depresszió esetén
  • Autoimmun és gyulladásos alapú (pl. izületi) betegségek esetén
  • Bőrbetegségek (ekcéma, pikkelysömör) esetén

Halolaj a webáruházban:

Kapszulában

Citrommal ízesítve