, ,

Glutation, az antioxidánsok „anyja” és a hormonok kapcsolata

A glutation az egyik legfontosabb antioxidánsunk, rengeteg feladattal. Hiánya hormonális problémákat okoz. Részt vesz az elhasználódott hormonok, az idegen hormonok (xeno-ösztrogének) és a nehézfémek kiválasztásában.

A glutation antioxidáns védelmi rendszerünk központi kulcseleme, hívják az antioxidánsok „anyjának” is.

Elsődleges funkciója a sejtek és mitokondriumok védelme az belső oxidációs folyamatok káros, romboló hatásától. Megvédi sejtjeink, szöveteink, szerveink épségét, ezáltal fontos szerepet tölt be az öregedéssel együtt járó krónikus betegségek elleni védekezésben.

A glutation feladatai a szervezetben

  • Kulcsfontosságú a méregtelenítéshez (így az ösztrogén megfelelő bontásához),
  • erős antioxidánsként a petesejt fiatalon tartásához járul hozzá (alacsony AMH esetén vagy 40 év felett gyermeket vállalóknak javasolt).
  • semlegesíti a szervezetben található toxinokat,
  • védelmet nyújt a sugárzás, a vegyi anyagok és a környezeti szennyezők káros hatásaival szemben,
  • javítja az immunrendszer működését (Hashimotos pajzsmirigy betegség esetén, autoimmun állapotoknál javasolt),
  • idegrendszervédő hatású,
  • fokozza a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben,
  • felgyorsíthatja a betegségekből való felgyógyulást,
  • növeli a szervezet energiaszintjét, a vitalitást,
  • és daganatellenes hatású.

Az optimális egészség és hosszú életkor elérése érdekében a szervezet glutation szintjét magas szinten kellene tartanunk.

Miért van szükség a glutationra?

A glutation szint jelentősen csökken betegségek, fertőzések, stressz, helytelen táplálkozás, környezeti szennyezés, mérgezés, és az öregedés hatására.

A glutation-hiány igazoltan összefüggésbe hozható számos betegséggel: immunrendszer zavarokkal, idegrendszeri problémákkal, autoimmun folyamatokkal, energiahiánnyal, elégtelen méregtelenítési funkcióval, izomgyengeséggel, gyulladásos állapotokkal, valamint a sejtek rosszindulatú elváltozásaival.

A hormonrendszer egyensúlyához a következő 3 okból kapcsolódik:

  1. A glutation egy antioxidáns, amely a máj méregtelenítő folyamataihoz is szükséges.

Mivel a tested minden áldott nap méregtelenít, fontos, hogy naponta vegyél magadhoz glutationban gazdag élelmiszereket. Mindez azért jelentős a hormonális egészség szempontjából, mert a máj az, ami a feladatukat elvégzett vagy felesleges hormonokat ártalmatlanítja; ezeket a zsírban oldódó anyagokat vízoldékonnyá teszi, majd: a glutation segítségével továbbítja a kiválasztó utak felé, hogy a testből az kiürüljön. Ha ez nem történik meg, akkor a ki nem ürült ösztrogén ismét a véráramba kerülhet és hozzájárul az ösztrogén-dominanciához és kellemetlen tüneteket okoz.

  1. Antioxidánsként a glutation hozzájárul a petesejtek és spermiumok szabad gyököktől való védelméhez.

Mivel a glutation a sejtek antioxidáns anyja, azaz elsődleges antioxidánsa, így a petesejteké is, amik azok a sejtek, melyeket az öregedési folyamat a leginkább érint (hiszen magzatkorunk óta velünk van és öregszik, nem újul meg, mint más sejtjeink).

  1. A glutation hatással lehet az autoimmun problémákra, mely szorosan kapcsolódik a terméketlenséghez.

Részt vesz olyan gének metilációjában, azaz azok aktivizálódási folyamatában, amelyek krónikus gyulladást okozhatnak. Tehát más szavakkal elnyomhatja a „rossz” géneket, melyek autoimmun problémákat váltanak ki. Ez hasznos lehet azoknak, akik autoimmun betegséggel küzdenek (pl. Hashimoto), vagy már átestek vetélésen immunológiai okokból kifolyólag, vagy ha összeférhetetlenségre derül fény a párod spermájával.

Növeld az antioxidáns szintedet a glutationnal!

A legjobb az, ha a napi turmixomban szerepel valamelyik élelmiszer, amelyik tartalmazza: sárgarépa, brokkoli, avokádó, spenót, alma (rövidke szezonjukban pedig görögdinnye és spárga).

Hogyan jutsz a glutationhoz

Ételekből

A glutation három aminosavból (cisztein, glutaminsav, glicin) felépülő vízoldékony molekula, amelyet szervezetünk is előállít kis mennyiségben.

Mi szükséges a szervezetnek a glutation előállításához (azaz mik a co-faktorai)?

  1. szelénre, ami a glutation újrafelhasználását segíti elő, így nem a májnak kell újra előállítani: paradió tartalmazza a legbőségeseben
  2. magnéziumra: tengeri hínár, nyers kakaó, hajdina, korianderlevél, mák, szárított tökmag, rizskorpa + kiegészítőben is érdemes pótolni, mert a stressz nagyon lemeríti a Mg-készleteket és rengeteg feladatban van szükség rá a szervezetben, nőknek fokozottabban)
  3. B3, B6, B9 (folát), B12 vitaminokra van szükség nagy mennyiségben (ezek jó szintje a bélrendszertől és a jó bélflórától függ)
  • B3: élesztőpehely, koriander, maca, rizskorpa
  • B6: lágy tojás, rizskorpa, zöldfűszerek (mint snidling, turbolya, koriander, oregánó, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem), cayenne-bors, kurkuma, curry, őrölt paprika
  • B9 (folát, vagy ahogy inkább ismerheted: folsav): nyers, zöld levélzöldségek, zöldfűszerek, agar-agar, élesztőpehely, cékla, szezámmag, napon szárított paradicsom
  • B12: bio húsok, halak, tojás

Sok esetben szervezetünknek pótlásra van szüksége, mert táplálkozással nem feltétlenül tudunk elegendő mennyiséget magunkhoz venni.

Glutation tartalmú élelmiszerek -Természetes állapotában néhány gyümölcsben és zöldségben, továbbá növényi és állati szövetekben fordul elő, nagyobb mennyiségben pedig a fehérje tartalmú ételekben található meg. Ezek az élelmiszerek a következők: sárgarépa, brokkoli, avokádó, spenót, alma, spárga, görögdinnye és petrezselyem – ezekből fogyassz bőségesen és naponta, hogy a napi méregtelenítéshez elegendő glutationhoz juss. Elsősorban pedig ne feledd a jó minőségű fehérjéket és a glutation előállításához szükséges co-faktorokat se, melyekről fentebb olvashattál!

Bár a cél érdekében (máj méregtelenítése, petesejtek antioxidáns védelme) minden nap érdemes glutation tartalmú ételt magadhoz venni, a ciklusod első felében mindenképp tartsd szem előtt! A Ciklusharmonizáló módszerben a ciklus szerinti étrendnél úgy étkezünk, hogy a hormonális folyamatokat az ételekkel támogatjuk. A módszer étrendi alapelvei szerint az ovulációs szakasz felé közelítve fektetünk nagyobb hangsúlyt a nagyobb arányú nyers zöldség és gyümölcsbevitelre, többek között azok glutation tartalma miatt.

Ebédelj glutationt – A máj napi méregtelenítését például az ebédeddel tudod megoldani a legkönnyebben, hiszen ennek kellene lennie a napod legkiadósabb étkezésének. Kezdj egy hosszan főtt húslevessel, amiben az állt minden részét belefőzted (ez a gyógyító csontleves). Majd a második fogásban legyen olyan összetett szénhidrát, mint a fekete bab, legyen benne jó zsír, mint például az avokádó vagy a napraforgómag, valamint támogasd a májadat a glutation tartalmú zöldségekkel, mint például egy olívaolajjal meglocsolt salátával reszelt sárgarépával, brokkolival, spenóttal vagy spárgával.

Turmix – Antioxidáns és petesejt és spermiumvédő célból tedd a napi turmixodba a spenótot, az almát, és az avokádót!

Kiegészítőből – Alapvetően azt tudtuk, hogy a normál technológiával előállított glutation étrend-kiegészítők szájon át történő bevitele során a gyomor savas közegében a glutation lebomlik, így nem szívódik fel a béltraktusból a véráramba, és nem jut el a sejtekig. Így tehát a hasznosulás igen gyenge.

A megfelelő technológiával előállított redukált glutation viszont átjut a gyomor savas közegén, nem bomlik ott le, így felszívódik a béltraktusból a véráramba, és eljut a sejtekig. Az ún. L-glutationról vagy redukált glutationról (Setria Glutathione) klinikai tanulmányok igazolják a hatékonyságot.

Ez a redukált formája egy szabad SH csoporttal rendelkezik, mely nehéz fémterhelés esetén fémionokat köt, oxidatív stressz esetén könnyebben oxidálódik, mint a sejt fehérjéi, így a stressz-hatások elleni védekező reakciók egyik fontos komponense.

Tanulmányok ezzel kapcsolatban:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24791752
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4472409/

Vásárold meg itt a Redukált L-glutation készítményt , vagy a még hatékonyabb felszívódású folyékony glutationt.

Összefoglaló – Glutation a gyakorlatban

A glutationt tekintik a természet fő antioxidánsának és méregtelenítőjének. Ez a sejtek elsődleges antioxidánsa. Általánosságban az alacsony glutationszintet vehetjük a betegségek (és a korai halálozás) markerének. Fontos szerepet játszik a toxikus anyagok méregtelenítésében, a máj munkájának segítségével. A sejt immunrendszerének egyik legfontosabb védelmezője.

A glutation hatással lehet az autoimmun problémákra, mely szorosan kapcsolódik a terméketlenséghez. Részt vesz olyan gének metilációjában, azaz azok aktivizálódási folyamatában, amelyek krónikus gyulladást okozhatnak. Tehát más szavakkal elnyomhatja a „rossz” géneket, melyek autoimmun problémákat váltanak ki. Ez hasznos lehet azoknak, akik már átestek vetélésen immunológiai okokból kifolyólag, vagy ha összeférhetetlenségre derül fény.

Nem humán tanulmányokban kimutatták, hogy a glutation antioxidánsként öregedésgátló.). Ezekből a tanulmányokból izgalmas arra gondolni, hogy ez milyen hatással lehet a petesejtünk egészségére, az egyik olyan sejtre, amelyet az öregedési folyamat a leginkább érint (hiszen magzatkorunk óta velünk van és öregszik, nem újul meg, mint más sejtjeink).

Kiegészítőben javasolt napi használat: Étrend-kiegészítőként egyszerű formája az emésztőrendszerünkben lebomlik, mielőtt a sejtjeinkhez eljutna.

A glutationszint növelésének egyik módja az is lehet, ha alfa-liponsavat fogyasztasz (min. napi 100 mg-ot).

A glutationt redukált formában vagy folyékony formában tartalmazó kiegészítőt pedig használd akkor, ha nagy mennyiségben van rá szükséged (például Hashimoto, más autoimmun vagy daganatos betegség esetén, petesejt egészségének támogatására, az AMH érték javítása céljából). A

A linkekre katintva be is tudod szerezni őket.

Élelmiszer forrásai: Rengeteg friss gyümölcsben, zöldségben megtalálható úgy, mint sárgarépa, brokkoli, kelbimbó, avokádó, spenót, alma, spárga, görögdinnye, főtt csirke (húsleves), tojás, füge, lencsecsíra. Valamint a frissen főtt húsban is van.

Minden nap legyen valamelyik az étrendedben! Ne feledd, hogy a kiegészítők csak az étrended kiegészítésére szolgálnak, de nem helyettesíthetik a megfelelő étrendet.