Az E-vitamin a legtöbb nőgyógyászati panasz esetén – PMS-nél, meddőség esetén, korai változókorban – segít.

Számos betegség megelőzésében fontos, mivel a szabad gyökök „összeseprője”, tehát antioxidáns, fokozza a fogamzóképességet, gátolja a korai öregedést.

Fontos hatóanyag a krónikus fáradtság kezelésében, amit a stressz és a gyulladásos megbetegdések váltanak ki (ez az ún. mellékvese fáradtság).

Valójában az E-vitamint 1922-ben fedezték fel patkányokkal végzett takarmány-kísérletek során: az állatok étrendje E-vitaminban hiányos volt, és terméketlenek voltak, de miután búzacsírával táplálták őket, termékenységük helyreállt.

Így jött létre az E-vitaminra használt tudományos kifejezés; a tokoferol, mely görögül azt jelenti, hogy „fiatalon tartani”. Az E-vitamin hozzájárulhat a vérszegénység csökkentéséhez azáltal, hogy megakadályozza a vörösvértestek oxidatív károsodását.

 

Az E-vitamin, vagy más néven tokoferol, egy zsíroldékony vegyület, az egyik leghatásosabb antioxidáns. Köztudott, hogy aki E-vitamint szed, hosszabb ideig megőrzi fiatalságát, mert késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést.

Bár ezt tartják legfontosabb tulajdonságának, mégis több olyan egyéb fontos élettani folyamat része, mely kulcsszerepet játszik egészségünk megőrzésében, közérzetünk milyenségében: többek között elengedhetetlen a mellékvese kéreg, hormonrendszerünk egyik legfontosabb és központi szervének egészséges működéséhez.

Más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a szervezetben csak rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges.

A vitaminok „párban járnak”

A vitaminok, ásványanyagok és nyomelemek azok az alapvető tápanyagok, melyek nélkül szervezetünk, az egyes szervek egészséges működése elképzelhetetlen. Tanulmányok hosszú sora mutatta ki, hogy az alapvető betegségek többsége ezen elemek hiánya vagy megbomlott egyensúlya miatt alakul ki, és ezért pótlásuk a gyógyulás útját jelenti. Nem elég azonban, ha csupán egy-egy vitaminnal, ásványanyaggal vagy nyomelemmel jól ellátjuk szervezetünket, mert felszívódásuk és élettani hatásuk kifejtése más vitaminokkal, ásványanyagokkal és nyomelemekkel is kapcsolatban van. A szinergia, szinergizmus azt jelenti, hogy egyúttal más vitaminokra, ásványanyagokra is szükség van a teljes hatás kifejtéséhez.

Például, ha E-vitamin hiányában szenvedünk-, ha nem kíséri ez esetben A-, C-vitamin, szelén és cink, eredményesen fel nem szívódhat. Átlagban 4-5 vitamin hiányát nevezzük meg egy-egy kórnál, s majd minden vitamin felszívódásához további 5-7 társult alapelemre is szükség van.

TIPP: Éppen ezért javasoljuk minden esetben egy multivitamin és ásványi anyag komplex szedését még akkor is, ha éppen csak egyféle vitaminból van szükség nagyobb dózisra. Mivel a multivitamin készítményekben általában nincs nagy dózisú 1-1 vitaminból, ha nagyobb dózisra van szükség, vegyük azt magunkhoz külön, és szedjünk egy jó minőségű multivitamint is mellé a megfelelő felszívódás érdekében.

Az E-vitamin ellenségei a hő, az oxigén, a fagypont körüli hőmérséklet, ételkészítési eljárások, vas, klór, és ásványi olajok.

Tévhit, hogy az olyan növényi olajok, mint például a szója- vagy mogyoróolaj az E-vitamin jó étrendi forrásai. Ezekben az olajokban ugyanis leginkább az E-vitamin gamma-tokoferol, nem pedig a hatékonyabb, alfa-tokoferol formája található. A kutatók szerint az is elképzelhető, hogy a túl sok növényi olaj fogyasztása megakadályozza az alfa-tokoferol felhasználását szervezetünkben.

Az E-vitamin természetes forrásai

 • Elsősorban csírázó gabona magvak (főleg a búzacsíra),
 • Csírázó gabona olajok, hidegen sajtolt, első sajtolásból származó növényi olajok (búzacsíra-, napraforgó-, tökmag-, oliva-, kukoricaolaj),
 • Zöldség- és főzelékfélék, mint brokkoli, kelbimbó, spenót, avokádó,
 • Olajos magvak (dió, mogyoró, mandula),
 • Teljes (bio)gabonák, keményítős teljes kenyér, dúsított liszt, korpás búza,
 • Tengeri alga, tojás és máj.

Mikor segíthet az E-vitamin?

 • Nőgyógyászati panaszok esetén: PMS-nél, meddőség esetén, korai változókorban
 • Krónikus fáradtság és stressz esetén (mellékvese fáradtság)
 • Számos betegség megelőzésében fontos, mivel a szabad gyökök „összeseprője”, tehát antioxidáns
 • Korai öregedésnél
 • Aknék esetén, ekcémás bőrnél
 • Izomsorvadásnál
 • Dohányzásnál
 • Vérszegénységnél

Kinek javasolt E-vitamint pótolni?

 • Ha rendszeresen klórozott (xeno-ösztrogén!) ivóvizet fogyasztasz, több E-vitaminra van szükséged.
 • A terhes és szoptató nők, valamint azok, akik fogamzásgátló tablettát szednek vagy hormonkezelésben részesülnek, több E-vitamint igényelnek.
 • A menopauzában lévő nőknek ajánlott növelni az E-vitamin-felvételüket.
 • Férfiaknak terméketlenségi problémáknál és potenciazavaroknál javasolt a pótlás.
 • Krónikus fáradtság, azaz mellékvese fáradtság esetén alapvetően fontos a pótlása, mivel 6 különböző mellékvesében lezajló enzim folyamatban vesz (napi 400-800 NE szükséges).
 • Azoknak, akik légszennyeződésnek vannak kitéve, több E-vitaminra van szükségük, hogy az enyhítse a környezeti ártalmak okozta sejtkárosodást.
 • Ha sok többszörösen telítetlen olajat tartalmazó diétát tartasz, esetleg E-vitamin kiegészítésre szorulhatsz.

Kedvező tulajdonságai, avagy mit okoz az E-vitamin hiánya?

 • E-vitaminra testünk minden sejtjének szüksége van, ezért jótékony hatását szívünktől kezdve az agyunkig minden szervünk érzi. A gének működésében is fontos szerepet játszik, márpedig a gének hordozzák a legalapvetőbb biológiai információkat.
 • Az E-vitamin az egyik leghatásosabb antioxidáns vegyület, mert segít semlegesíteni a szervezetben felgyülemlett, káros hatású szabad gyököket. Az oxidációs folyamat lassításával a sejtek öregedését késlelteti. Ezért rendszeres szedése egészséges külsőt biztosít, fiatalosak maradhatunk. Segít többféle rákbetegség megelőzésében (antioxidáns hatása révén). Bizonyos daganatfajtáknál kimutatható a vér alacsony E-vitamin szintje.
 • Megelőzi a káros koleszterin oxidációját. Meggátolja a telítetlen zsírok, továbbá az A-vitamin, a szelén, a kát kéntartalmú aminosav, valamint a C-vitamin oxidációját a szervezetben. Fokozza az A-vitamin hatását.
 • Az E vitamin – szintén antioxidáns tulajdonsága miatt – fontos szerepet játszik a többszörösen telítetlen zsírsavak szabad gyökökkel szembeni védelmében, így a sejtek normál működésének megőrzésében. Különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában.
 • Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyeződés károsító hatásai ellen. Ezért több E-vitaminra van szükségük azoknak, akik légszennyeződésnek vagy dohányfüstnek vannak kitéve, mivel enyhíti a környezeti ártalmak okozta sejtkárosodást.
 • A számítógéppel dolgozók és diákok számára fontos, mivel védi és regenerálja a mindennapos számítógépezés miatt szenvedő szemeket, támogatja az oxigén agyban történő felhasználását.
 • Az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében is fontos szerepe van. Enyhítheti a lábikra – és lábizomgörcsöket. Erősíti a vérerek falát. Enyhe hashajtó és vizelethajtó hatása által a vérnyomást csökkentheti és megelőzi az érrendszeri betegségek kialakulását. Fontos az alvadás gátló hatása: megakadályozza a vérrögök (véralvadékok) kialakulását és elősegíti azok oldódását. Csökkenti a szívbetegségek és a szélütés kialakulásának kockázatát.
 • Megnöveli a vér oxigént szállító képességét. Mivel több oxigénnel látja el a szervezetet, fokozza az állóképességet és gyorsítja a regenerálódást. Ezért rendszeres szedésével elkerülhetjük az izomgyulladást, sérülést és az érzékenységet.
 • Segít táplálékot szállítani a sejtekhez.
 • Mérsékli a fáradtságot. Enyhíti a kimerültség érzését (azaz hozzájárul mellékvese fáradtság kezeléséhez). Kulcsszerepet játszik a szervezet anyagcsere folyamatában az energiatermelés érdekében és a fehérje-anyagcserébe, illetve az egészséges idegrendszer biztosításában.
 • Támogatja a hormonok hatásának érvényesülését. A mellékvese kéreg kortizol termelésében kulcsfontosságú szerepe van). Hiánya férfiaknál terméketlenséget, a nemi aktivitás csökkenését okozhatja. Nőknél növeli a termékenységet, ezért is javasolt a bevitele már a tervezett terhesség előtt. Az E-vitamin hiány a magzat károsodását válthatja ki, megfelelő mennyisége segít az vetélés megelőzésében.
 • Szerepet játszik a szervezet védekező rendszerének működésében, tehát erősíti az immunrendszert, ezáltal csökken a fertőzések kialakulásának veszélye.
 • Agyunk számára is jótékony hatású, mert az idegsejteket védő sejtek sok zsírsavat tartalmaznak, melyek szintén ki vannak téve a szabad gyökök ártalmainak. Mivel segíti az optimális állapot fenntartását, így csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.
 • Fontos szerepe van a bőr egészségének és szépségének megőrzésében. Megakadályozza a durva hegesedéseket külsőleg és belsőleg egyaránt. Meggyorsítja az égési sebek gyógyulását. Helyileg alkalmazva jól felszívódhat a bőrön át. Csökkenti a bőr sérülékenységét. Bőrvédő hatását a kozmetikai iparban is hasznosítják, ugyanis antioxidánsként semlegesíti az UV sugárzás ártalmait, fokozza a bőr nedvességtartalmát, regenerálja, tonizálja a bőrsejteket, természetes konzerválószerként pedig növeli a krémek és egyéb ápolószerek eltarthatóságát.

Alkalmazása

Az E-vitamint a szervezet a májban, a zsírszövetekben, a szívben, az izomzatban, a herékben, a méhben, a vérben, a mellékvesében és az agyalapi mirigyben raktározza. Ebből látszik, hogy E-vitaminra testünk minden sejtjének szüksége lehet (méghozzá elsősorban a hormonokra érzékeny sejteknek). Ezért van az, hogy jótékony hatását szívünktől kezdve az agyunkig minden szervünk igényli és érzi.

A javasolt napi felvétel egészséges felnőttek számára 8-10 NE, ám különböző esetekben – ahogy azt felsoroltuk – az igény ennek többszöröse lehet. A szervezetbe naponta bekerülő E-vitamin 60-70%-a kiürül a széklettel. Ellentétben a többi zsíroldékony vitaminnal, az E-vitamin (akárcsak pl. a vízben oldódó B- és C-vitaminok) aránylag rövid ideig marad meg a szervezetben, ezért rendszeres pótlása szükséges.

A legjobb, ha olyan készítményt választunk, melyben nemcsak egyféle tokoferol található meg, hanem többféle.

A kevert tokoferolok legfontosabb hatásai a teljes­ség igénye nélkül, az eddigi kutatások tükrében:

 • Az étkezés után megemelkedett vércukor erekre kifejtett káros hatásait csökkenti már 5 nap használat után.
 • Csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, valamint a nitrogén-oxid fokozása révén javítja a véráramlást.
 • Javítja a máj funkcióit, májcirrózis, és egyéb májproblémák esetén jó hatású.
 • Fokozza az immunitást (elsősorban az idősebb korosztály körében).
 • Rákellenes, és gyulladáscsökkentő hatás.
 • Mérsékli a légúti allergiákat.
 • Erős antioxidáns.
 • Védi a DNS-t a sugárzásokkal szemben, beleértve a röntgensugárzást is.
 • Csökkenti az Alzheimer-kór tüneteit és kialakulásának kockázatát.
 • Csökkenti a felső-légúti fertőzések előfordulását.

Az antioxidánsokról pár szóban

Az antioxidánsokról bizonyára már hallottál, de abból a megvilágításból talán még ne, hogy ők az egészséges termékenység egyik legfontosabb alkotóelemei, így elégséges bevitelükre minden nőnek és férfinak egyaránt figyelnie kellene.

Az antioxidánsok megtalálhatóak az étrendünkben is, hiszen ezek olyan vitaminok, ásványi anyagok és egyéb tápanyagok, amelyek segítenek megvédeni a testet a szabad gyökök által okozott károktól, úgy, hogy képesek semlegesíteni a szabad gyököket.

A szabad gyökök instabil szabad elektronok, amelyek reakcióba lépnek a környező szövetekkel és sejtekkel és károsíthatják a sejtszerkezeteket. A normál mindennapi életben a szabad gyökök a testünkben zajló tevékenységekből származnak (például az energiatermelés során keletkeznek), de a minket körülvevő környezetből (szájon, bőrön, légutakon át) a testünkbe jutó vegyi anyagok is létrehozhatnak szabad gyököket. Azt mondják, hogy testünk minden egyes sejtjét naponta körülbelül 10.000 alkalommal támadják meg szabad gyökök, felgyorsítva az öregedési folyamatot. A szabad elektronok vagy gyökök otthont keresnek a sejtben, és gyakran végül károsítják az adott sejtben levő DNS-t. Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket, így megakadályozzák, hogy további károkat okozzanak és védik a sejt egészségét. Ha nem teszel valamit a sejteid védelme érdekében, ezek a károk összeadódhatnak.

A petesejt és a hímivarsejt is olyan sejtekből áll, amelyeket szabad gyökök károsíthatnak. De a reproduktív szervek és mirigyek is védelmet élveznek az antioxidánsoknak hála, így a termékenységhez és a szaporodáshoz elengedhetetlen hormonokat képesek kielégítőbben megtermelni.

Tudjuk, hogy a DNS károsodhat a szabad gyökök támadása miatt. Mindkét partner DNS-e tulajdonképpen a gyermek jövőbeli tervrajza. Az ismert tény, hogy egy sérült DNS vetélést vagy fejlődési problémákat, akár születési rendellenességeket okozhat a gyermeknél.

A tanulmányok összefüggést mutattak a szabad gyökök által okozott oxidatív stressz és a férfi meddőség között is. Tehát nagyon fontos, hogy mindkét szülő biológiailag aktív antioxidánshoz jusson, akár kiegészítés formájában.

E-vitamin és termékenység/meddőség

A tanulmányok kimutatták, hogy az E-vitamin növeli a hímivarsejtek egészségét és mozgékonyságát. Az egyik vizsgálatban kimutatták, hogy a hímivarsejtek motilitása, az élő hímivarsejtek százalékos aránya és a normál spermatozoidok százaléka megnövekedett az E-vitamin és a szelén pótlásának köszönhetően.

Egy másik vizsgálatban (ezt patkányokkal végezték) kimutatták, hogy az E-vitamin-hiányos patkányok terméketlenekké váltak, és a hímivarsejtek mozgékonysága is drasztikusan lecsökkent. Ezen kívül a nőstény patkányoknál nagyobb volt a vetélés is.

Humán vizsgálatokban kimutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akik E-vitamint szedtek az IVF-kezelést megelőzően, a megtermékenyítés aránya 19%-ról 29%-ra növekedett.

Az E-vitamint a CoQ10, a C-vitamin és az alfa-liponsav regenerálja.

Javasolt napi használat: Napi 500 mg vegyes tokoferolok és tokotrienolokból, az E-vitaminban gazdag étrend mellett.

Élelmiszer forrásai: Nyers növényi olajok, diófélék, dióvaj, búzacsíra(olaj), árpa és zöld leveles zöldségek.

A kép forrása: https://balintgazda.hu/

 

Irodalmi források: