,

Rákprevenció és ösztrogén lebontás tesztje

Ebben a cikkben bemutatok egy korai prevenciós eszközt, mely képes előrevetíteni az ösztrogénfüggő súlyos megbetegedéseket. Azaz ha rossz eredményt kapunk ÉS nem változtatunk életmódunkon, akkor jó eséllyel kell egy nőgyógyászati – ösztrogénfüggő – rákkal szembenéznünk…

A prevenció fogalma annyit jelent, hogy megelőzés.

Sokat halljuk, sokan ismerjük ezt a kifejezést, mégis hajlamosak vagyunk inkább beszélni róla, mint érdemben tenni érte. Sokan pedig összekeverik a prevenciót a diagnosztizálással.

Most ezt a definíciót orvosi/endokrinológiai értelemben kell, hogy vizsgáljuk:

A prevenció megelőzést jelent, azon lépések, melyek minimalizálják illetve kiküszöbölik azokat a feltételeket (mint pl. xeno-ösztrogének, helytelen táplálkozás, fogamzásgátlók szedése, krónikus stressz), melyek kóros állapotokat vagy betegségeket okoznak vagy hozzájárulnak ezek kialakulásához.

A prevenció 3 lépcsője

Elsődleges (primer) prevenció: itt az a célunk, hogy egy adott népességi körön belül (célcsoport: nők 14 és 65 év között) mérséklődjön az endokrin diszruptorok behatásának a mértéke. Oki megelőzés történik (pl. primer prevenció minél fiatalabb nőknek előadást tartani a fogamzásgátlók és xeno-ösztrogének veszélyeiről). Felvilágosításnak is nevezhetjük, mert akkor válnak képessé az endokrin rendszerüket megzavaró tényezőket kizárni, ha azokkal tisztában vannak.

Másodlagos (szekunder) prevenció: célunk a korai stádiumban lévő esetek gyors, hatékony felismerése, segítsége, gyógyítása, illetve lehetőség szerint megoldása. Ekkor még nem rögzült az állapot, kialakulóban van, szűréssel találjuk meg a problémát (szűrés lehet: egyéni, lakossági, célzott és összetett) egy korai stádiumában, mint pl. a proliferáció állapota. Ha ebben a stádiumban megtaláljuk a probléma gyökerét (lásd EMR 2/16 vizeletvizsgálat), akár 100%-osan is visszafordítható lehet az állapot.

Harmadlagos (tercier) prevenció: ekkorra már betegség van jelen, de ha a károsító, betegséget kiváltó hatásokat megszűntetjük, nem romlik tovább az állapot, illetve ellátásban részesül a beteg, a gyógyulás érdekében. Lábadozás alatt pedig további felvilágosítás szükséges, hogy egy egészségesebb életmóddal elkerüljük a kiújulást, illetve a beteg pozitív változásokat érjen el családtagjai körében is.

EMR 2-16 vizeletvizsgálat

Az EMR 2-16 vizeletvizsgálat egy szekunder, azaz korai prevenciós eszköz a kezünkben. Képes előrevetíteni, hogy ha nem változtatunk életmódunkon, akkor jó eséllyel kell egy nőgyógyászati rákkal szembenéznünk rövidesen!

Szemben a mellráknál használatos prevenciónak nevezett mammográfiával, amely már egy javában kialakult mellrákos daganatot fog diagnosztizálni (prevenció: állapot kialakulásának megelőzése, elkerülése, míg diagnosztizálás: már kialakult állapot felismerése és tudatosítása).

Hála Istennek egyre több prevenciós eszköz van a kezünkben a rák elleni harcunkban, kezdve a tudással. Ha tudom és tudni akarom, hogy mi okozza vagy okozhatja például a mellrákot, akkor azt is tudom, hogyan kerüljem el a legjobb tudásom szerint!

EMR (Estrogen-Metabolism-Ratio)

Az elmúlt évtizedek kutatásai ezerszer bebizonyították, hogy a mellráknak és egyéb nőgyógyászati rákfajtáknak (illetve a prosztataráknak) az ösztrogénhez van köze, méghozzá az ellensúlyozatlan, túltengő ösztrogénekhez.

Ezen rákfajták elleni harcunkban az elsőszámú feladatunk, hogy lehetőség szerint ne vigyünk be fölösleges ösztrogéneket a szervezetünkbe (lásd ösztrogén dominancia: szintetikus ösztrogének és xeno-ösztrogének).

De ezen túl, ha már megtörtént a baj, lássuk mi is történik ezekkel az erős ösztrogénekkel a szervezetünkben.

Az ösztrogénnek le kell(ene) bomlania és távoznia kell(ene) a szervezetünkből, miután elvégezte hormon mivoltából fakadó feladatát. Ahhoz, hogy az ösztrogén elhagyja a szervezetet, az ösztrogének egy ún. hidroxilációs folyamaton mennek keresztül, amelyért egy P-450 enzim felel.

A már hidroxilált ösztrogének, vagy ahogy hívjuk őket: ösztrogénmelléktermékek (ösztrogén maradékok) ezután könnyedén képesek utazni a véráramban és képesek kiürülni a vizeletünkkel.

Amikor ez az ösztrogén lebontás történik, 2-féle ösztrogén-mellékterméket kaphatunk:

 • 2-hidroxi-ösztrogén (jó ösztrogén-melléktermék)
 • 16-hidroxi-ösztron (rossz ösztrogén-melléktermék)

A két út aktivitásának aránya jelentős mértékben befolyásolja a hormonfüggő daganatok kialakulásának kockázatát (nőgyógyászati rák fajták).

Ugyanis a C-2-es hidroxiláció esetén a keletkezett metabolit ösztrogénellenes hatású, így az ösztrogénfüggő daganatok rizikóját csökkenti.

Ugyanakkor C-16-os hidroxiláció esetén az ösztrogén hatás fennmarad, így növekszik az nőgyógyászati daganatok kialakulásának esélye.

Minden nő szervezete másképpen bontja le az ösztrogéneket, éppen ezért a jó és rossz ösztrogén melléktermékek arányából meg tudjuk állapítani, hogy kinek mekkora esélye van adott esetben pl. a mellrák kialakulására. Logikusan azt szeretnénk elérni, hogy minél több 2-hidroxi-ösztrogén metabolit legyen a vizeletünkben.

Az ösztrogén lebontás tesztje (EMR 2/16)

Fontos tudnunk, hogy szervezetünk mit tesz a lebontásra váró ösztrogénjeinkkel…jó melléktermékké vagy rossz melléktermékké bontja le?

Az Ösztrogén Metabolizációs Teszt egy átlagos vizelet alapú labor csupán, amely meg fogja mutatni, hogy mennyi jó és mennyi rossz ösztrogén melléktermék van a vizeletünkben. Amikor ezeket aránypárba helyezzük, kapunk egy arányt (ratio).

Nézzünk egy példát:

Hormon                             Státusz                Eredmény         Határérték  Mértékegység   Korosztály

2-hidroxiösztrogén      határon belül       8.2                   1.0-60            ng/ml                  bármely

16-hidroxiösztrogén   határon belül       10                     1.0-60            ng/ml                  bármely

Ösztrogén Metabolizáció Ratio: 0.82

Minimum határérték: 2.00

Ideális érték: 2.00 fölött

Mit jelent, ha az eredmény 2.00 alatti (pro-rák állapot)?

Azt jelenti, hogy emelkedett az esélyem a mellrákra vagy más ösztrogén-függő (nőgyógyászati, illetve prosztata rákra) és azonnali életmód-váltás javasolt.

Mikor és kinek javasolt az ösztrogén-arány meghatározása?

 • Az egyedi relatív mellrákrizikó (és más nőgyógyászati rák rizikójának) feltárása érdekében
 • Amennyiben mellrák fordult elő az elsőfokú rokonoknál (anya, testvér)
 • Hosszabb időszakon keresztül orálisan bevett kontraceptívák, vagy hormonpótlási terápiák esetén
 • Túlsúly esetén

Amit tehetünk

Életmódunk, táplálkozásunk nagyban hozzájárul ahhoz, hogy szervezetünkben megfelelően bomlik-e az ösztrogén.

Hogyan és mivel tudjuk ezt támogatni?

 • Tejet csak megbízható forrásból fogyasszunk, amely nem tartalmaz sem xeno-ösztrogént, sem növekedési hormonokat (Európában 1989 óta tilos a növekedési hormon tartalmú tej előállítása)!
 • Organikusan (nem vegyszerekkel kezelt) termesztett zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk!
 • Sok ún. keresztesvirágú zöldséget fogyasszunk, mint pl. a brokkoli, karfiol, káposzta, retek, stb. (DIM: diindolylmetán) vagy/és vegyük magunkhoz koncentrált formában táplálékkiegészítőben (Indol3C)!
 • Organikusan / otthon nevelt állatok húsával táplálkozzunk!
 • Minden erőnkkel kerüljük a xeno-ösztrogéneket!
 • Gondoskodjunk egészséges progeszteron szintünkről (hogy ne is alakulhasson ki ösztrogén dominancia)!
 • Évente csináltassunk EMR 2/16 vizsgálatot vizeletből!
 • Biztosítsuk a megfelelő antioxidáns-bevitelt hallal vagy halolajjal, lenmaggal és/vagy lenmagolajjal!
 • Mozogjunk rendszeresen!
 • Túlsúly esetén gondoskodjunk a súlycsökkentésről táplálkozásunk átállításával és a túlsúly okát feltárva annak kezelésével!
 • Kerüljük az alkohol- és cukorfogyasztást!

Mi az a DIM és az Indol3C?

Teljes nevén: di-indolyl-methane vagy magyarul di-indol-metán, legtöbbször csak DIM-ként emlegetjük

A DIM egy fito (növényi) tápanyag és indol, amely csak keresztesvirágú növényekben található meg. Ilyenek a brokkoli, karfiol, káposzta-félék, kel, kelbimbó, stb. A DIM-nek van anti-androgén és daganatellenes hatása.
Az indol-3-karbinol dimerjeként jótékonyan befolyásolja az ösztrogén metabolizmusát: csökkentve a 16-hidroxi-ösztron metabolitokat és növelve a 2-hidroxi metabolitokat segíti az elő-daganatos és daganatos sejtek proliferációjának megakadályozását, és támogatja a szelektív apoptózist, a daganatos és humán papilloma vírussal módosult sejtek programozott elhalását.

Indol3C a webshopban

Az EMR 2/16 vizeletvizsgálat itt rendelhető meg.