, ,

Glutation, az antioxidánsok „anyja” és a hormonok kapcsolata

A glutation az egyik legfontosabb antioxidánsunk, rengeteg feladattal. Hiánya hormonális problémákat okoz. Részt vesz az elhasználódott hormonok, az idegen hormonok (xeno-ösztrogének) és a nehézfémek kiválasztásában.

A glutation antioxidáns védelmi rendszerünk központi kulcseleme, hívják az antioxidánsok „anyjának” is.

Elsődleges funkciója a sejtek és mitokondriumok védelme az belső oxidációs folyamatok káros, romboló hatásától. Megvédi sejtjeink, szöveteink, szerveink épségét, ezáltal fontos szerepet tölt be az öregedéssel együtt járó krónikus betegségek elleni védekezésben.

A glutation feladatai a szervezetben

  • Kulcsfontosságú a méregtelenítéshez (így az ösztrogén megfelelő bontásához),
  • erős antioxidánsként a petesejt fiatalon tartásához járul hozzá (alacsony AMH esetén vagy 40 év felett gyermeket vállalóknak javasolt).
  • semlegesíti a szervezetben található toxinokat,
  • védelmet nyújt a sugárzás, a vegyi anyagok és a környezeti szennyezők káros hatásaival szemben,
  • javítja az immunrendszer működését (Hashimotos pajzsmirigy betegség esetén, autoimmun állapotoknál javasolt),
  • idegrendszervédő hatású,
  • fokozza a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben,
  • felgyorsíthatja a betegségekből való felgyógyulást,
  • növeli a szervezet energiaszintjét, a vitalitást,
  • és daganatellenes hatású.

Az optimális egészség és hosszú életkor elérése érdekében a szervezet glutation szintjét magas szinten kellene tartanunk.

Miért van szükség a glutationra?

A glutation szint jelentősen csökken betegségek, fertőzések, stressz, helytelen táplálkozás, környezeti szennyezés, mérgezés, és az öregedés hatására.

A glutation-hiány igazoltan összefüggésbe hozható számos betegséggel: immunrendszer zavarokkal, idegrendszeri problémákkal, autoimmun folyamatokkal, energiahiánnyal, elégtelen méregtelenítési funkcióval, izomgyengeséggel, gyulladásos állapotokkal, valamint a sejtek rosszindulatú elváltozásaival.

A hormonrendszer egyensúlyához a következő 3 okból kapcsolódik:

  1. A glutation egy antioxidáns, amely a máj méregtelenítő folyamataihoz is szükséges.

Mivel a tested minden áldott nap méregtelenít, fontos, hogy naponta vegyél magadhoz glutationban gazdag élelmiszereket. Mindez azért jelentős a hormonális egészség szempontjából, mert a máj az, ami a feladatukat elvégzett vagy felesleges hormonokat ártalmatlanítja; ezeket a zsírban oldódó anyagokat vízoldékonnyá teszi, majd: a glutation segítségével továbbítja a kiválasztó utak felé, hogy a testből az kiürüljön. Ha ez nem történik meg, akkor a ki nem ürült ösztrogén ismét a véráramba kerülhet és hozzájárul az ösztrogén-dominanciához és kellemetlen tüneteket okoz.

  1. Antioxidánsként a glutation hozzájárul a petesejtek és spermiumok szabad gyököktől való védelméhez.

Mivel a glutation a sejtek antioxidáns anyja, azaz elsődleges antioxidánsa, így a petesejteké is, amik azok a sejtek, melyeket az öregedési folyamat a leginkább érint (hiszen magzatkorunk óta velünk van és öregszik, nem újul meg, mint más sejtjeink).

  1. A glutation hatással lehet az autoimmun problémákra, mely szorosan kapcsolódik a terméketlenséghez.

Részt vesz olyan gének metilációjában, azaz azok aktivizálódási folyamatában, amelyek krónikus gyulladást okozhatnak. Tehát más szavakkal elnyomhatja a „rossz” géneket, melyek autoimmun problémákat váltanak ki. Ez hasznos lehet azoknak, akik autoimmun betegséggel küzdenek (pl. Hashimoto), vagy már átestek vetélésen immunológiai okokból kifolyólag, vagy ha összeférhetetlenségre derül fény a párod spermájával.

Növeld az antioxidáns szintedet a glutationnal!

A legjobb az, ha a napi turmixomban szerepel valamelyik élelmiszer, amelyik tartalmazza: sárgarépa, brokkoli, avokádó, spenót, alma (rövidke szezonjukban pedig görögdinnye és spárga).

Hogyan jutsz a glutationhoz

Ételekből

A glutation három aminosavból (cisztein, glutaminsav, glicin) felépülő vízoldékony molekula, amelyet szervezetünk is előállít kis mennyiségben.

Mi szükséges a szervezetnek a glutation előállításához (azaz mik a co-faktorai)?

  1. szelénre, ami a glutation újrafelhasználását segíti elő, így nem a májnak kell újra előállítani: paradió tartalmazza a legbőségeseben
  2. magnéziumra: tengeri hínár, nyers kakaó, hajdina, korianderlevél, mák, szárított tökmag, rizskorpa + kiegészítőben is érdemes pótolni, mert a stressz nagyon lemeríti a Mg-készleteket és rengeteg feladatban van szükség rá a szervezetben, nőknek fokozottabban)
  3. B3, B6, B9 (folát), B12 vitaminokra van szükség nagy mennyiségben (ezek jó szintje a bélrendszertől és a jó bélflórától függ)
  • B3: élesztőpehely, koriander, maca, rizskorpa
  • B6: lágy tojás, rizskorpa, zöldfűszerek (mint snidling, turbolya, koriander, oregánó, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem), cayenne-bors, kurkuma, curry, őrölt paprika
  • B9 (folát, vagy ahogy inkább ismerheted: folsav): nyers, zöld levélzöldségek, zöldfűszerek, agar-agar, élesztőpehely, cékla, szezámmag, napon szárított paradicsom
  • B12: bio húsok, halak, tojás

Sok esetben szervezetünknek pótlásra van szüksége, mert táplálkozással nem feltétlenül tudunk elegendő mennyiséget magunkhoz venni.

Glutation tartalmú élelmiszerek -Természetes állapotában néhány gyümölcsben és zöldségben, továbbá növényi és állati szövetekben fordul elő, nagyobb mennyiségben pedig a fehérje tartalmú ételekben található meg. Ezek az élelmiszerek a következők: sárgarépa, brokkoli, avokádó, spenót, alma, spárga, görögdinnye és petrezselyem – ezekből fogyassz bőségesen és naponta, hogy a napi méregtelenítéshez elegendő glutationhoz juss. Elsősorban pedig ne feledd a jó minőségű fehérjéket és a glutation előállításához szükséges co-faktorokat se, melyekről fentebb olvashattál!

Bár a cél érdekében (máj méregtelenítése, petesejtek antioxidáns védelme) minden nap érdemes glutation tartalmú ételt magadhoz venni, a ciklusod első felében mindenképp tartsd szem előtt! A Ciklusharmonizáló módszerben a ciklus szerinti étrendnél úgy étkezünk, hogy a hormonális folyamatokat az ételekkel támogatjuk. A módszer étrendi alapelvei szerint az ovulációs szakasz felé közelítve fektetünk nagyobb hangsúlyt a nagyobb arányú nyers zöldség és gyümölcsbevitelre, többek között azok glutation tartalma miatt.

Ebédelj glutationt – A máj napi méregtelenítését például az ebédeddel tudod megoldani a legkönnyebben, hiszen ennek kellene lennie a napod legkiadósabb étkezésének. Kezdj egy hosszan főtt húslevessel, amiben az állt minden részét belefőzted (ez a gyógyító csontleves). Majd a második fogásban legyen olyan összetett szénhidrát, mint a fekete bab, legyen benne jó zsír, mint például az avokádó vagy a napraforgómag, valamint támogasd a májadat a glutation tartalmú zöldségekkel, mint például egy olívaolajjal meglocsolt salátával reszelt sárgarépával, brokkolival, spenóttal vagy spárgával.

Turmix – Antioxidáns és petesejt és spermiumvédő célból tedd a napi turmixodba a spenótot, az almát, és az avokádót!

Kiegészítőből – Alapvetően azt tudtuk, hogy a normál technológiával előállított glutation étrend-kiegészítők szájon át történő bevitele során a gyomor savas közegében a glutation lebomlik, így nem szívódik fel a béltraktusból a véráramba, és nem jut el a sejtekig. Így tehát a hasznosulás igen gyenge.

A megfelelő technológiával előállított redukált glutation viszont átjut a gyomor savas közegén, nem bomlik ott le, így felszívódik a béltraktusból a véráramba, és eljut a sejtekig. Az ún. L-glutationról vagy redukált glutationról (Setria Glutathione) klinikai tanulmányok igazolják a hatékonyságot.

Ez a redukált formája egy szabad SH csoporttal rendelkezik, mely nehéz fémterhelés esetén fémionokat köt, oxidatív stressz esetén könnyebben oxidálódik, mint a sejt fehérjéi, így a stressz-hatások elleni védekező reakciók egyik fontos komponense.

Tanulmányok ezzel kapcsolatban:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24791752
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4472409/

Vásárold meg itt a Redukált L-glutation készítményt

Összefoglaló – Glutation a gyakorlatban

A glutationt tekintik a természet fő antioxidánsának és méregtelenítőjének. Ez a sejtek elsődleges antioxidánsa. Általánosságban az alacsony glutationszintet vehetjük a betegségek (és a korai halálozás) markerének. Fontos szerepet játszik a toxikus anyagok méregtelenítésében, a máj munkájának segítségével. A sejt immunrendszerének egyik legfontosabb védelmezője.

A glutation hatással lehet az autoimmun problémákra, mely szorosan kapcsolódik a terméketlenséghez. Részt vesz olyan gének metilációjában, azaz azok aktivizálódási folyamatában, amelyek krónikus gyulladást okozhatnak. Tehát más szavakkal elnyomhatja a „rossz” géneket, melyek autoimmun problémákat váltanak ki. Ez hasznos lehet azoknak, akik már átestek vetélésen immunológiai okokból kifolyólag, vagy ha összeférhetetlenségre derül fény.

Nem humán tanulmányokban kimutatták, hogy a glutation antioxidánsként öregedésgátló.). Ezekből a tanulmányokból izgalmas arra gondolni, hogy ez milyen hatással lehet a petesejtünk egészségére, az egyik olyan sejtre, amelyet az öregedési folyamat a leginkább érint (hiszen magzatkorunk óta velünk van és öregszik, nem újul meg, mint más sejtjeink).

Kiegészítőben javasolt napi használat: Étrend-kiegészítőként egyszerű formája az emésztőrendszerünkben lebomlik, mielőtt a sejtjeinkhez eljutna.

A glutationszint növelésének egyik módja az is lehet, ha alfa-liponsavat fogyasztasz (min. napi 100 mg-ot).

A glutationt redukált formában tartalmazó kiegészítőt pedig használd akkor, ha nagy mennyiségben van rá szükséged (például Hashimoto, más autoimmun vagy daganatos betegség esetén, petesejt egészségének támogatására, az AMH érték javítása céljából).

A linkekre katintva be is tudod szerezni őket.

Élelmiszer forrásai: Rengeteg friss gyümölcsben, zöldségben megtalálható úgy, mint sárgarépa, brokkoli, kelbimbó, avokádó, spenót, alma, spárga, görögdinnye, főtt csirke (húsleves), tojás, füge, lencsecsíra. Valamint a frissen főtt húsban is van.

Minden nap legyen valamelyik az étrendedben! Ne feledd, hogy a kiegészítők csak az étrended kiegészítésére szolgálnak, de nem helyettesíthetik a megfelelő étrendet.