A csontritkulás, azaz osteoporosis olyan betegség, amelynek következtében a csontszövet mennyisége csökken. Ennek következtében csökken a csontok teherbíró képessége is, amelyek így könnyebben is törnek. Az osteoporosis okozta törések leggyakoribb  helyei: a csukló, a csípőtájék és a csigolyák.

A csont szövet folyamatosan leépül, majd újra épül, megújul. Azokat a sejteket, melyek leépítik osteoclast, azaz csontfaló sejteknek nevezik. Ahol öreg csontszövetet találnak, beazonosítják és elbontják. Mikor ez megtörtént jönnek az osteoblastok, a csontépítő sejtek és újra építik a csontot. Amíg a régi, öreg szövetek nincsenek elbontva, addig újakat építeni sem lehet.

A progeszteron szerepe a csontritkulásnál

Dr. Lee kutatásai az évehormonharmoniak során bizonyítást nyertek, miszerint az ösztrogén csak lelassítja az öreg csontok lebontását, azáltal, hogy lassítja a csontfaló sejtek munkáját, de nem hoz létre új csontszövetet, azaz nem fordítja vissza a csontritkulást. A progeszteron feladata az, hogy megmondja a csontépítő sejteknek, hogy építsenek új csontszövetet ott ahol akár egy kicsi is hiányzik. tehát, amikor progeszteront kap az ember, akkor az új csontszövet építését serkenti.

Dr. Lee  éveken keresztül adott csontritkulásban szenvedő  betegeinek  természetes progeszteron tartalmú krémet és a kezelés 100%-ban hatásos volt, a csontritkulást minden esetben kimutathatóan visszafordította.

A D3-vitamin szerepe a csontritkulásnál

A D-vitamin részt vesz a szervezetünk kalcium és foszfor anyagcseréjében. A legismertebb hiánybetegség az angolkór (rickets), a csontok meglágyulása, ami Európa szegényei között főleg a XX. század elejéig volt gyakori, súlyos D-vitamin hiány esetén.

Korábban főként az idősek betegsége volt a csontritkulás, ami a csontok szerves állományának fokozott lecsökkenését jelenti. Ma érdekes módon egyre fiatalabb korban jelentkezik a betegség.

Mivel a kialakulásához a napfény és a megerőltető mozgás hiánya vezet (fenti hormonális tényezőkön túl), ez nem is csoda, ismerve napjaink átlag lakosságának mozgásszegény és a nap nagy részét a négy fal között töltő életmódját.

Mivel a D3-vitamin hiánya további problémákhoz vezethet, illetve a csontritkulást megelőzően már egyéb tüneteket okozhat, érdemes foglalkoznunk vele.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .