Eperjesi Kati: Az én történetem

Ebben a bejegyzésben Rólam, Eperjesi Katiról, a Hormonharmónia oldal szerkesztőjéről olvashatsz. Megismerheted az utam, ami a hivatásomhoz vezetett. Ahogy látni fogod, hozzád hasonló nő nagyok, talán a tiédhez kísértetiesen hasonló problémákkal. Viszont valószínűleg pár lépéssel előtted járok a tudásomnak köszönhetően, amit szívesen átadok Neked is:)

Mi az én történetem?

Amikor először megjött a menstruációm 13 évesen, szívszorító érzés is társult az öröm mellé: tudtam, hogy ez valami végérvényes, amit nem lehet visszacsinálni. Hát igen, kezdtem kislányból nővé érni. Anyukám nagyon örült, büszke volt, hogy nagylány lettem, apukám is ezt a szót használta, emlékszem.

Mivel később nemigen esett szó a családunkban a védekezésről, amikor eljött az első fiú az életemben, egyetlen megoldásnak a tuti biztos fogamzásgátló tűnt – információ hiányában és tiniként magamra maradva ebben a döntésben.

A tablettás évek során migrénnel küzdöttem, néha ólmos fáradtságot éreztem, aztán viszkető kiütéseim lettem a hátamon, a hajam pedig két nap alatt zsíros lett. Hiába keresgéltem ezekre a megoldást, nem segített igazán semmi, no és akkor még nem is raktam össze, hogy ez mind a tabletta miatt van.

Majd sok-sok évvel később, ahogy egyre többet tanultam magamról és a nőiségemről, abbahagytam a tablettát.

Ekkor kezdődött a java…:nőgyógyászati fertőzések, candida, a hajzsírosodás mellé jött még a hajhullás is. A menzeszem pedig a tabletta elhagyása után 6 hónapra egyszer csak elmaradt. Irány a nőgyógyász, aki csak várakozást tudott javasolni, majd egy gyógyszert, amitől ódzkodtam, hiszen elvégre szintetikus gyógyszer nélkül akartam élni és nem értettem, hogy egy újabb gyógyszer miben is segíthetne.

Így azonnal felkerestem egy akupunktúrával foglalkozó orvost, akinek a segítségével 4 hét alatt megjött a menstruációm!

Mivel közben természetgyógyászatot tanultam, már képes voltam magam folytatni az utat: megcsináltam egy máj és bélméregtelenítést, abbahagytam a cukor fogyasztását, a csokikat felváltottam a gyümölcsökre. Mivel nagy ínyenc is vagyok, az új egészséges ételek kipróbálása és a táplálkozástudomány iránti szenvedélyem egyesülhetett: smoothiekat, préselt leveket ittam szinte minden nap és egy sor új táplálkozástudományos szakkönyvvel és szakácskönyvvel gazdagodott a könyvtáram, telis-tele egészséges receptekkel.

Nagyon élveztem azt, hogy a magam ura vagyok. Azért kezdtem természetgyógyászatot is tanulni, hogy értsem, mit mond az orvos, és ne álljak ott totál kiszolgáltatottan. Tehát élveztem, hogy jól vagyok, és hogy minden nap tehetek valamit magamért, úgy, hogy az nem is kerül túl nagy erőfeszítésembe.

A fitoterápiát választottam a természetgyógyászati képzésben. Feltánt, hogy a nőgyógyászati és hormonális egészségről vajmi keveset tanulunk…márpedig engem az érdekelt amúgy is. Az egyik fitoterápia tanárom Báthory Gábor gyógyszerrész volt, akitől a hatóanyagokról tanultunk. Egyszer ő említette, hogy a népi gyógysászatban használatos közismert npi teák nem minden nőnél válnak be, és ez alapvetően az alapállapotuktól függően változik. Ekkor kezdett el érdekelni csak igazán ez a terület!

Pár hónap múlva pedig már ott voltam a hormon egyensúly tanácsadói képződésem, ami épphogy elérhetővé vált itthon . Én lehettem az egyik első tanítványa a mentoromnak, és ezzel elindult a munkám a nőkkel.

Hogyan lettem hormon egyensúly tanácsadó?

Elindítottam szakmai honlapomat, a www.hormonharmonia.hu-t és egy évvel később megnyitottam Magyarország első hormon egyensúly terápiához szükséges kiegészítőket forgalmazó webshopját, a www.harmoniabolt.hu-t.

A hormon egyensúly tanácsadásokon a fókusz egyre inkább az étrend és az életmód felé tolódott el. Saját tapasztalataimból és drága jógatanáromtól tanultakból merítve fontosnak tartottam, hogy tudjátok, hogy nekünk, nőknek másra van szükségük a menstruáció alatt, mint a ciklus közepén, mert másfelé irányulnak az energiáink, hol befelé, hol kifelé.

Azt tapasztaltam, hogy a kiegészítő alternatív gyógymódok, mint az étrend-kiegészítők, rendkívül sokat segítenek a hormonegyensúly helyreállításában, de nem elegek annak tartós fenntartására.

Mindeközben az én hormonrendszerem köszönte szépen, elég jól volt. Pedig voltak nehéz időszakok, stresszel terhelt hónapok, nagyon nehéz helyzetekkel az életemben. Mégis jól voltam:! Sokat gondolkodtam azon, ez miért megy nekem és másoknak, miért nem. Lehet, hogy neked sem megy tökéletesen?

Elmondom a titok nyitját: nekem az életmódommá vált az, amit másoknak terápiaként javasoltam. Az étrend-kiegészítőket alkalmanként én is bevetettem, de csak kiegészítésképpen, rövid időszakokban.

Az étkezésemmel viszont minden nap kényeztettem magamat, mert enni nagyon szeretek és ezekkel az egészséges ételekkel folyamatosan támogattam a hormonrendszeremet.

Aztán kezembe került egy amerikai hölgy könyve, aki szintén hormonális rendellenességeket segít helyrehozni, de kifejezetten az étkezésre helyezve a hangsúlyt és akkor leesett a tantusz! Hiszen én ugyanúgy éltem nap mint nap, ahogy ő is javasolta!

Ezért úgy döntöttem, hogy rendszerezem a gyakorlati és az elméleti tudásom és most neked is megtanítom mindezt. Az évek során rengeteg szakmai anyagot és kutatást gyűjtöttem össze. Közérthető formába tettem és a programjaimon tanítom őket. Itt vár már Rád is ez a tudás, mind megkaphatod!

Így te is úgy élhetsz nap mint nap, hogy a hormonjaid harmóniában maradnak és csak ha valamilyen extra terhelés ér (betegség, stressz, munkahelyi hajtás, stb.), akkor lesz szükség kiegészítőkre.

Ha már egy ideje hormonális vagy nőgyógyászati rendellenességgel küzdesz, akkor a kiegészítők fognak segíteni a „null-pontra érni”, azaz a hormonjaidat újrakalibrálni, amit az étrendeddel és életmódoddal fogsz tudni megerősíteni és fenntartani.