, ,

Segítség, pecsételő vérzésem van! Neked is van barnázásod?

Rengeteg nő tapasztal  ún. “barnázás”-t, azaz pecsételő vérzést a ciklusa valamelyik szakaszában, amely lehet a menstruációs vérzést követően, a ciklus közepén, vagy napokkal a fő menstruációs vérzése előtt.

Van, amikor ez a jelenség teljesen normális és van, amikor valami rosszat hivatott jelezni, ami lehet egy apró vagy komolyabb egyensúlytalanság.

Mi is az a „barnázás”?

Akkor „barnáz”-unk, amikor egy kis mennyiségű vér távozik a hüvelyen keresztül. Nagyon sokszor fehérneműig sem hatol, hanem inkább a toalettpapíron leszünk rá figyelmesek, vizelés vagy bélmozgás után.

Ez a vér lehet rózsaszínes váladék, rozsdás barna vagy világos, élénkpiros.

Történhet egyszer, de tarthat órákon vagy napokon át is!

A „barnázás” NEM jelenti a menstruáció megjöttét!!! A menstruáció megjöttét mindig a valódi menstruációs vérzés megjelenése határozza meg!

Mi számít normális (pozitív) barnázásnak?

Normális akkor tartjuk a jelenséget, amikor a rendes menstruációs vérzésünk után, tegyük fel egy egészséges 3-5 napos menstruáció után meg 1-2 napos pecsételő, azaz igen kis mennyiségű vérzésünk van!

Az a „barnázás”, amely a ciklus közepén, vagy a következő esedékes menstruáció előtt 10-14 nappal jelentkezik, szinten normális. Ez a „barnázás” ovulációs „barnázás” . Egy enyhe ovuláció alatti barnázás a kiváló termékenység jele!

A ciklus közepén jelentkező „barnázás” -nak 2 oka ismert:

amikor a petesejt kitör a tüszőből, ilyenkor egy kis vérzés előfordulhat,

vagy mikor ovuláció alatt egy hirtelen és rövid ideig tartó ösztrogén szint emelkedés történik, ami arra készteti a méhnyálkahártyát, hogy egy kis része ledobódjon.

Az a „barnázás”, amely az esedékes menstruáció előtt 1 héttel jelentkezik és nem tart tovább egy napnál, ún. beágyazódási vérzés! Azért is hívjuk így, mert ilyenkor ágyazódik be a megtermékenyített petesejt a méhnyálkahártyába. Illetve azért is történhet ilyenkor „barnázás”, mert ilyenkor egy nagyon rövid időre megemelkedik az ösztrogén szint és hirtelen egy pillanatra leesik a progeszteron szint, közvetlen mielőtt a sárgatest átvenné a progeszterontermelést. A sárgatest akkor veszi át a progeszterontermelést, amikor a megtermékenyített petesejt azt az üzenetet adja a szervezetben, hogy megtörtént a terhesség létrejötte és ezért mindenképpen meg kell tartani a méhnyálkahártyát! Fontos megjegyezni, hogy több napig tartó „barnázás” véletlenül sem a beágyazódás jele!

Mi számít nem kívánt (abnormális) barnázásnak?

Az a „barnázás”, amely nem a fentebb említett intervallumokban történik, abnormálisnak számít. Abnormális a menstruáció megjötte előtt napokkal már pecsételő vérzéssel lenni!

Ennek a típusú abnormális barnás pecsételő vérzésnek több oka lehet. A leggyakrabban az oka a menstruációt napokkal, akár egy héttel megelőző pecsételgetésnek bizony a progeszteronhiány! A progeszteron feladata meg- és fenntartani a méhnyálkahártyát arra az esetre, ha teherbeesés történt, és ha nincs elég progeszterontermelődés, a méhnyálkahártya le fog dobódni!

Azok a hölgyek, akiknél progeszteron hiány (ösztrogén dominancia) van, az esedékes menstruációs vérzésük előtt napokkal, vagy akar egy héttel is már barnázást tapasztalnak!

Ez egy alapvető terméketlenség jele és szintén okozhat korai vetélést.

Le a barnás pecsételő vérzéssel!

Mivel a barnás pecsételő vérzés oka  a progeszteronhiány, a megoldás a Women’s Cream, mely segíti helyreállítani a megfelelő progeszteron szintet.

Minél inkább rövidül a „barnázós” napok száma, annál  közelebb vagy az ösztrogén-progeszteron egyensúlyéhoz, azaz a progeszteronhiány felszámolásához. Némi türelemre (azaz több ciklusra) lesz szükség, de öröm lesz megfigyelni a folyamatot!

Kérd a Women’s Creamet és olvasd át az instrukciókat a mellékelt használati útmutatóban.

Nem csak ez a baj?

A pecsételő vérzésen túl vannak más tüneteid? Érdemes akkor átolvasni ezt a két cikket is

a tüneteidről

és a megoldásról.