Le a tévhitekkel!

Sok férfi nem akar segítséget kapni, mert vagy nem kíván szembenézni a problémájával vagy netán azt hiszi, hogy a progeszteron pótlás elnőiesítő hatásokat hozhat magával.

Ez az elképzelés nem is állhatna messzebb a valóságtól, azaz NEM IGAZ!

Hiszen az elsőszámú női nemi hormon az ÖSZTROGÉN, azaz csupán az ösztrogén felelős a külső nemi jegyek kialakulásáért!

Nem győzzük hangsúlyozni: a csökkent tesztoszteron szint már csak egy OKOZAT, maga az OK a progeszteron hiánya, mely képes lenne megakadályozni a “jó” tesztoszteron “rossz” dihidrotesztoszteronná való átalakulását. Márpedig ha a tesztoszteron nem alakul át, akkor a xeno-ösztrogének sem képesek bejutni és rombolást okozni a férfiak szervezetében.

Van segítség!

Így a szakember a valódi megoldást abban látja, hogy szinten tartja a férfi egészséges progeszteron szintjét természetes módszerekkel, ezzel megelőzve a tesztoszteron átalakulását, ami egy sor nem kívánatos tünethez és állapothoz vezetne.

Mert így meg lehet előzni egy komoly betegséget, nem pedig a már kialakult betegséget igyekszünk bármi áron felületileg kezelni…

Mit tehetünk?

A kétségbeesett tesztoszteron pótlás nem megoldás, mert a tesztoszteron ösztradiollá vagy újra DHT-vá (dihidrotesztoszteronná) alakulhat (lásd ábra), amely ödémát, prosztata megnagyobbodást, nemiszerv sorvadást, alacsony libidót és rákot is okozhat.

Tesztoszteron ciklus
A valódi megoldás abban rejlik, hogy nem engedjük, hogy a meglévő tesztoszteron szint lecsökkenjen, azaz átalakuljon DHT-vá. Lássuk, hogyan! Progeszteronnal és DHEA-val, de nem mindegy, hogyan…

Mire jó a progeszteron?

Ma már tudjuk, hogy a progeszteron a természetes 5-alpha reduktáz gátló (az 5-alfa reduktáz az az enzim, mely a tesztoszteront DHT-vá a férfi szervezetben. Természetes, azaz maga a szervezet is ezzel oldja meg a problémát!

Viszont a korral járó progeszteron szint csökkenés hozzájárul ahhoz, hogy egyre több tesztoszteron tud DHT-vá alakulni.

Ezért a megoldás az, ha alacsony dózisú természetes (gyógynövényes) progeszteron pótlással meggátoljuk a tesztoszteron DHT-vá alakulását, amely egyébként képes volna a prosztata sejtek kórós burjánzását előidézni, vagy más problémákat okozni, melyeket korábban felsoroltunk (köztük a sperma minőségi és mennyiségi problémákkal).

Mire jó a DHEA?

A férfiak hormonális gondjai (mellékvese fáradtság, magas DHT, meddőség, andropauza, prosztata megnagyobbodás, stb.) esetén tesztoszteron szintjük alacsony.
A férfiak DHEA-ból szoktak tesztoszteront konvertálni, azaz előállítani (Dhea->Androsztendion->Tesztoszteron). Lásd az ábrát:

DHEA
A DHEA-nak, mint minden szteroidnak, az emésztőrendszeren keresztüli hasznosulása maximum 20-30%-os, tehát ezt is sokkal (min. 60%-kal) hatékonyabb bőrön keresztül bevinni, akár a progeszteront.
FIGYELEM!!!: DHEA pótlásnál mindig van arra esély, hogy a tesztoszteron tovább fog konvertálódni ösztradiollá (lásd az ábrákon).

DHEA
Ezt pedig semmiképpen sem szeretnénk egy férfi szervezetben, ezért fontos mindig egy olyan anyag bevitele is a DHEA-val együtt, amely természetes aromatáz enzim-gátló: a chrysin egy ilyen, a természetben is előforduló izoflavon, mely megakadályozza a tesztoszteron ösztrogénné alakulását azáltal, hogy blokkolja az aromatáz enzimet.

<< Előző: A férfi hormonrendszere és a progeszteron