Az omega 3 esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy szervezetünk nem tudja előállítani, ezért kívülről kell beszereznünk. Lássuk, miért is olyan fontos számunkra!

Elégtelen keringést helyrehozza, hogy a hormonok így eljuthassanak a megfelelő sejtekhez.

Várandósoknak vagy várandósságra készülő nőknek, szoptatós anyáknak nagyon fontos, mivel magának a fejlődő magzatnak, majd a kisgyermeknek is hozzájárul az agyi és idegrendszeri fejlődéséért, szem és a látás egészségéhez. Fontos hatóanyag depresszió esetén. Egyedülálló gyulladáscsökkentő hatása miatt az autoimmun és gyulladásos alapú (pl. izületi) betegségek esetén elengedhetetlen hatóanyag.

Hozzájárul a nők – és a férfiak – termékenységéhez, segíti megőrizni a nőgyógyászati egészséget.

Az omega 3 feladatai

 • Hatalmas szerepet játszik az agyi funkciók terén (hiánya hozzájárul a depressziós tünetekhez)
 • Elengedhetetlen a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez (a magzat és a csecsemő optimális fejlődését és növekedését biztosítja)
 • Stimulálja a megfelelő bőr és az egészséges haj növekedését (allergiás bőrbetegségek és a psoriasis, azaz pikkelysömör esetén első számú segítség)
 • Karban tartja a csontokat
 • Beállítja az anyagcserét (cukorbetegség megelőzésében nagy szerepe van)
 • Segít épségben tartani a női szaporodó szervek rendszerét

További legfontosabb szerepei:

 • Vese funkciók segítése
 • Mellékvese segítése
 • Immunrendszer erősítése

Az omega 3 zsírsavak többek között az alábbi kedvező hatásokat gyakorolják az emberi szervezetre:

 • Elősegítik a jó vérkeringést
 • Hozzájárulnak az erek rugalmasságának megőrzéséhez
 • Csökkentik a szívbetegségek, valamint a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát
 • Természetes gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, mely enyhíti többek között az ízületi gyulladás tüneteit
 • A szem vérellátásának javításával hozzájárulnak a jó látáshoz
 • Javítják a koncentráló-, feladatmegoldó képességet

Fájdalmas görcsök és az omega 3 hiánya

Az ösztrogén-érzékeny állapotoknál a fájdalmas menstruációs görcsökhöz hozzájárul a prosztaglandin szintézise a testben. A prosztaglandinok természetesen előforduló zsírsavak, melyek az étrendünkből származnak. A szervezet különböző típusú prosztaglandinokat állít elő. Vannak „jó” és „rossz” prosztaglandinok. A diéta célja, hogy blokkolja a „rossz” prosztaglandinokat és növelje a „jókat”. A „rosszak” növelik a méhösszehúzódásokat, míg a „jók”–nak csillapító hatásuk van. A diétát követve az olajok megváltoztatásával a „jó” prosztaglandinok stimulációja eredményeképpen elérhető a méh ellazítása. Ezek az olajok az omega 3 zsírsavak, melyek pozitív prosztaglandin termelését eredményezik.

Férfi meddőség és az omega 3 hiánya

Az Illinoisi Egyetem munkatársainak tanulmánya szerint az omega 3 zsírsavaknak a szív- és érbetegségek kialakulásának gátlásán kívül más egészségügyi hatása is van: javítja a férfiak nemzőképességét.

„Vizsgálatainkban speciális génkezelt egereket használtunk, akiknél hiányzott egy enzim, ami a dokozahexa-enoilsav (DHA) előállítása szempontjából alapvető. A dokozahexa-enoilsav hiányában a hím állatok meddők voltak, kevés, és bizarr alakú spermiumokat termeltek, melyek nemzésképtelenek” – mondja Manabu Nakamura, az Illinoisi Egyetem táplálkozáskutatója.

Azonban a DHA-tartalmú étrend a nemzőkészséget teljesen visszaállította. Az a vizsgálat az első, amely alátámasztja a DHA közvetlen fontosságát a férfiak nemzőképességéhez, annak ellenére, hogy néhány korábbi vizsgálat már felvetette, hogy a zsírsavak alacsony szintje kapcsolatba hozható az alacsony spermaszámmal, és azok csökkent mozgási képességével.

A DHA az omega 3 zsírsavcsalád alapvető összetevője.

Női meddőség és az omega 3 hiánya

Dr. Berry a Boston University School of Medicine korábbi kutatója szerint a hormonrendszer egyensúly az omega 3 hiánnyal szorosan összefügg. Szerinte a terméketlenség fő oka a táplálkozásukban keresendő. A nők manapság sokkal több szénhidrátot fogyasztanak, mint az 1960-as években, ami felborítja a zsírsavak egyensúlyát a szervezetükben. Ennek köszönhetően a hormonrendszer nem tudja tökéletesen ellátni a működését, amely akár termékenységi problémákhoz is vezethet.

Tom Saldeen professzor szerint is növelheti az omega 3 pótlás a teherbeesés esélyét. Dr. Saldeen szerint a meddőségi problémákkal küzdő nőknél gyakran figyelhető meg a méhben csökkent véráramlás. A megfelelő omega 3 és omega 6 aránynak köszönhetően azonban  megnövekszik az omega 3 alapú „értágító” prostacyclin szint, és az „érszűkítő” thomboxane szint. Így a méhben normálissá válik a véráramlás, és nő az esély a várandósságra, illetve a várandósság fennmaradására a szülésig.

Várandósság és az omega 3

Várandósság előtt és alatt kiemelkedően fontos mind a magzatnak, mind pedig az anyának. Ha elegendő mennyiségben fogyasztja a várandós anya, ritkábban fordul elő alacsony születési súly, koraszülés és szülés utáni depresszió.

A megfelelő omega 3 a várandósság alatt biztosítja a méhlepény és tejmirigyek fejlődését és csökkenti a koraszülés veszélyét.

A várandósság utolsó harmada alatt, majd a szoptatási időszakban az anyatejen keresztül az esszenciális zsírsavak (Omega 3-ból származó DHA és Omega6-ból származó ALA) beépülnek a magzat idegrendszerébe és a szemideghártya sejtjeibe, biztosítva a csecsemő optimális látás élességét és szellemi fejlődését.

Az Omega-3 zsírsavak már a várandósság kezdeti stádiumában szükségesek a kismamáknak, sőt már a baba tervezésekor ajánlott elkezdeni a fogyasztásukat. Kiemelten fontos a frissesség és a minőségi termék fogyasztása! Ezeknek a követelményeknek a Nor-Oil Norvég Szűz Lazacolajat találtunk megfelelőnek.

Miért szükséges szűz lazacolajat fogyasztani már a várandósság előtt és várandósság alatt?

A gyermekek fejlődéséhez az Omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek. A várandósság alatt kiemelkedően pozitív hatással vannak a magzat agyi és idegrendszeri folyamatainak a kialakulására, mivel a magzati korban, kiemelten az utolsó trimeszterben az Omega-3 esszenciális zsírsavak szerepe meghatározó az agyi fejlődésben és a retina kialakulásánál.

Kisgyermekkorban, a tízes évek elejéig alakul ki az agy és az idegrendszer, ez a fejlődés legintenzívebb szakasza.

Rendszeres fogyasztásukkal csökkenhet az allergiás reakciók kialakulásának esélye a megszületett gyerekeknél, jótékony hatással vannak a gyermekek bélfalának kialakulására, aminek létfontosságú szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében. Ha az anya nem fogyaszt elegendő Omega-3 zsírsavakban gazdag halat, akkor azt pótolnia keli jó minőségű halolaj formájában!

Milyen pozitív hatása van a szűz lazacolaj fogyasztásának a csecsemőkre nézve?

 • segíti a szellemi fejlődést -/ segít az idegrendszer fejlődésében
 • közreműködik a látásélesség kifejlődésében
 • közreműködik a készségek kialakulásában, fejlődésében
 • közreműködik a koncentrálóképesség erősítésében
 • javítja az alvás minőségét

Kiknek javasolt az omega 3 fogyasztása?

 • Elégtelen keringés esetén
 • Várandósoknak vagy várandósságra készülő nőknek
 • Szoptatós anyáknak
 • Férfiak nemzőképességének fokozására
 • Gyermekeknek
 • Agyi és idegrendszeri problémák, depresszió esetén
 • Szem problémák esetén
 • Krónikus fáradtság, mellékvese fáradtság enyhítésére
 • Depresszió esetén
 • Autoimmun és gyulladásos alapú (pl. izületi) betegségek esetén
 • Bőrbetegségek (ekcéma, pikkelysömör) esetén

Miért csak omega 3?

Az omega 6 és omega 3 optimális aránya a szervezetben 3:1 vagy 2:1. Minél magasabb az omega 6 javára az arány, annál betegebbek vagyunk, ugyanis, ha az omega 6 (arachidonsav) aránya elkezd emelkedni, akkor valahol (ahol a szervezetünk gyenge láncszeme van) kialakul a gyulladás, amely szép lassan elkezdi rombolni a szervezetet. Az arachidonsav nem más, mint a gyulladás benzinje az emberi szervezetben.

Elég ha csak arra gondolunk, hogy az idegi sejtmembránban lévő zsírsavak főleg omega 6 zsírsavak. Az idegsejt felszíne olyan, mint a tenger – minél nagyobb az omega 6 és 3 arány, annál jobban “hullámzik” az idegsejt működése. Ennek következtében indulnak el bizonyos idegi eredetű betegségek is (hiperaktivitás, SM, Alzheimer, Parkinson, agyérelmeszesedés, stb.)

A cél nem az, hogy úgy juttassunk be omega zsírsavakat a szervezetbe, hogy a 3:1 arány visszaálljon, mert a szervezet zsírháztartását, és idegi munkáját nézve ez az egészség záloga.

Mivel egy átlagos nyugati táplálkozás mellett az omega 6 és omega 3 arány 20:1-ig is eltolódhat, ez kizárja, hogy további szükség legyen omega 6-ra. Egy kivétel a gamma, egy omega 6 frakció. Ez a zsírsav nélkülözhetetlen a nőknek menopauza vagy PMS problémák esetén. A szervezet képes az omega 3 és 6 omega 7 és 9-é alakítására, így azok bevitelére sincs külön szükség. Kivételt képeznek azok az emberek, akik Sjogren’s szindrómában szenvednek, az ő esetükben előnyös lehet további omega 7 bevitele. Feltételezve, hogy a fogyasztó nem eszik zsíros halat hetente 3-szor, csak omega 3 szükséges kiegészítésként, lehetőleg egy tengeri omega 3 zsírsav.

Ez az oka annak hogy a Super Omega 3-nak kizárólag tiszta tengeri omega 3 zsírsavtartalma van egyéb összetevők ráhatása nélkül, és kizárólag az olajhoz kifejleszett antioxidáns keverék kerül hozzáadásra, mely biztosítja az optimális tartósítást és a fogyasztóknak jó és természetes antioxidánsokat biztosít.

Miért ajánlott a halból kinyert olaj használata, a növényi olajjal szemben?

Az ok, hogy a halolaj már tartalmaz színtiszta EPA-t a növényi olajjal szemben, ami csak az EPA elővegyületét egy alfa-linolén nevű zsírsavat foglal magában (röviden: ALA). A legtöbb megromlott egészségi állapotú ember 40 év fölött képtelen előállítani olyan enzimeket, amelyek átalakítják az ALA-t EPA-vá. A fiataloknál ezt a folyamatot bonyolult optimalizálni, mert ehhez nekik szükségük van arra, hogy a szervezetükben kellő mennyiségű ásványi anyag, vitamin (beleértve a magnéziumot, cinket, az E- és C-vitamint) legyen.

Ezért érdemes jó minőségű, tiszta tengerből származó omega 3 olajra fordítani figyelmünket, hiszen nem kielégítő a szervezetnek a különféle növényi olajból származó variáció (amely gyakran tartalmaz omega 3-at, 6-ot és 9-et) vagy a bizonytalan forrásból származó halolaj.

A Nor-Oil-ban található omega zsírsavakat friss lazacból nyerik.  Az olaj olyan nyersanyagból készül emberi fogyasztásra, ami teljesen friss és nem tartalmaz káros anyagokat. Tartalmazza az olajat kinyerő cég által előállított, saját  antoxidánsokat, megőrizve ezáltal a szervezet számára fontos esszenciális zsírsavakat, ami a legjárhatóbb út.

A norvég lazac olaj minősége

A Norvég Lazac Olaj – Nor-Oil a tiszta, norvég, hideg, sarkvidéki vizekből származó lazacból készül. A jó elhelyezkedés és a tiszta környezet tudatos megválasztása biztosítja a halak ideális fejlődését.

A megfelelő táplálás és a rendszeres és alapos vizsgálatok biztosítják az egészséges halat, mely mentes a környezetből származó mérgezőanyagoktól, valamint megfelelő omega 3 tartalommal rendelkezik.

A TOTOX egy nemzetközi szabvány érték, mely jelzi, hogy az olaj milyen fokban friss vagy avas. Minél magasabb a TOTOX érték, az olaj annál rosszabb minőségű. A GOED – ami a nemzetközi halolaj feldolgozó ipari szövetség 26-os felső TOTOX határértéket állapított meg, míg az Európai Pharmacopoeia szerint 30 a felső határ.

Idővel minden olaj oxidálódik és avasodik beleértve a halolajat is. Részben oxigénnel lépnek reakcióba, nagyon hőmérséklet érzékenyek, továbbá reakcióba lépnek fémekkel is, mint példáula tároló tartályok anyaga, ha nincs a belső oldalukon védőréteg.

Egy széleskörű tanulmány készült 2010-ben, mely megvizsgált több mint 110 omega-3 terméket, melyeket norvég gyógyszertárakban, élelmiszerboltokban és bioboltokban forgalmaznak.
Csak három terméknek lett a TOTOX értéke 20-nál kisebb. A Norvég Lazac Olaj – Nor-Oil TOTOX értéke kevesebb, mint 6, mely jelzi ezen egyedülálló termék frissességét.

“Ez egy fantasztikusan jó eredmény és a teszt során mért legjobb érték!” (196. számú Rubin jelentés, 2010. október)

Mi a super fresh antioxidáns koncentrátum?

A mi antioxidáns keverékünk természetes antioxidánsokat tartalmaz csipkebogyóból, valamint E vitamint. A Nofima Mat kutatója, Gjermundt Vogt által lett kifejlesztve és ehhez az olajhoz optimalizálva . Minden gyártáshoz egyedileg van meghatározva az antioxidáns mennyisége, hogy 100 %-ban biztos legyen a megfelelő hatás.

Magas minőségi követelmények a feldolgozó létesítményekben:

Ezt biztosítja a HACCP minőségi követelmények (Hazard Analysis and Critical Control Point), továbbá a GMP-b2, AIB, Kosher követelmények betartása és az Élelmiszerbiztonsági Hatóság évente két alkalommal történő felülvizsgálata. A termék ISO minősítéssel rendelkezik, a belső folyamatok teljes körűen követhetők IT megoldások használatával, mely alapján minden termékhez igazolás kerül kiadásra.

A termék létrejöttének folyamata teljes mértékben végigkövethető egészen az ikrától a késztermékig:

A Norvég Lazac Olaj – Nor-Oil a piacon az elsők között található termék, mely ilyen módon 100%-ban nyomon követhető. A kihalászást követő 75 percen belül a hal feldolgozásra, az olaj kinyerésre kerül. Ez azt jelenti, hogy mindössze 75 perc telik el a lazac kihalászásától az olaj kinyeréséig és hideg, légmentes hordókba történő elhelyezéséig. Ez az eljárás folyamatosan ellenőrzött körülmények között zajlik – magas hőmérséklet használata nélkül -, hogy megelőzze az érzékeny omega 3 zsírsavak oxidációját és avasodását. Az olaj eredeti frissességének megőrzése érdekében a termék egy speciális FreshTM antioxidáns koncentrátumot tartalmaz, mely kizárólag a Norvég Lazac Olaj – Nor-Oil-ban található meg. Az olaj magas fokú tisztasága miatt nincs szükség finomításra, vegyi kezelésre, vagy olyan eljárásra, mely 200 fokra történő hevítést tartalmaz. Ez az első Norvég “Szűz hal olaj” a piacon. Tartalmazza a friss halban található összes omega-3 zsírsavat, foszfolipideket, antioxidánsokat úgy mint az astaxanthin és a zsírban oldódó A, D, E és K vitamok. A gyártás folyamán tápanyagok nem vesznek el.

Az avas olaj veszélyes?

Most indult el egy, a norvég hatóságok által szervezett vizsgálat, mely arra irányul, hogy megvizsgálja, amennyiben az avas halolaj káros lehet az egészségre. Jó eséllyel feltételezhető, hogy az oxidált és avas olajok károsítják a test sejtjeit. Több más dolog mellett az immunrendszer gyengülése, illetve más egészségügyi kockázatok esélye is megnő.

Mi, emberek egy olyan természetes ösztönnel rendelkezünk, mely jelzi, hogy az avas táplálék nem jó nekünk. Példának okáért, ha egy adag avas mogyorót veszünk a szánkba, valószínűleg késztetést fogunk érezni arra, hogy kiköpjük. Mi hiszünk abban, hogy ez a szervezet természetes védekező reakciója, mely egyszerűen jelzi, hogy az avas táplálék nem jó nekünk.

A nyersanyag minősége is számít!

A legtöbb omega 3-at tartalmazó termék a piacon Dél-Amerikából a halételek előállítása közben keletkezett melléktermékekből származik. Ezeket az olajokat gyakran 18/12 olaj néven emlegetik, mely tartalmaz 18% EPA-t és 12% DPA zsírsavakat. Az olaj ipari feldolgozású halból származik, mely kellően bemutatja a szegényes körülmények közötti tárolást és kezelést a feldolgozást megelőzően.

Ezt a nyersanyagot nem emberi fogyasztásra szánják. Az eljárás eredménye, hogy káros anyag fejlődik az olajban ami ráadásul könnyen avassá teszi őket, miután azt például finomítják. Az avasodás folyamata folytatódik miután az olaj kapszulába, vagy üvegbe kerül, függetlenül attól, hogy mennyire tisztítja vagy finomítja az ember az olajat.

A Nor-Oil-t friss lazacból nyerjük! Az olaj olyan nyersanyagból készül emberi fogyasztásra, ami teljesen friss és nem tartalmaz káros anyagokat. Tartalmazza a gyártó által előállított saját antoxidánsokat, megőrizve ezáltal a szervezet számára fontos esszenciális zsírsavakat, ami a legjárhatóbb út.

Frissesség

Ez egy nagyon fontos tényező. A legújabb, élő sejt kultúrákon (emberi máj és bél sejteken) végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a sejtek antioxidáns szintje drasztikusan lecsökken és 48 órán belül nem is éri el a normális szintet, ha avas olajnak vannak kitéve. Ez azt eredményezi, hogy a rossz olaj napi fogyasztása esetén az antioxidáns szint soha nem éri el a normális szintet. Az antioxidánsok megvédik a sejteket az avas olaj által létrehozott káros behatásoktól vagy káros szabadgyököktől. Laboratóriumi kísérletek során ilyen kezelést követően a sejtek elhalnak. Úgy gondoljuk ez számos betegségnek lehet kiindulópontja.

Ezért a Nor-Oil esetében egy állandó hozzáállás a frissesség, és hogy mindig teljes felügyeletet legyen a nyersanyagok, kapszula töltés és az olaj stabilitása terén.

Vadon élő vagy tenyésztett lazac?

A vadon élő lazac egy viszonylag rövid halászati szezonban kerül kifogásra. Európában kis mennyiséget halásznak és nincs elég lazac az olaj előállításához. Az USA-ban (különösen Alaszkában) sokkal nagyobb mennyiségek vannak, de a szezon ott is rövid és kiszámíthatatlan. Nagy mennyiségek kerülnek ki a szárazföldre és a feldolgozóipar (különösen a dobozolás) maximális kapacitással működik. Az olaj ebből a halból készül és jó minőségű. Azonban az összes olaj ugyanabban az időben keletkezik és tárolják a későbbi értékesítés és felhasználás céljából. Az olaj minősége az idő teltével romlik és nem marad megfelelő ahhoz, hogy szűz vagy friss olajnak minősüljön. Továbbá nincs minőségi kontroll a felhasznált alapanyagra (nyomon követhetőség) és különbségek lesznek a zsírtartalomban és az olaj egyéb létfontosságú összetevőiben. Valamint nagyon sok szennyezőanyag található a vadon élő lazac által elfogyasztott táplálékban.

A tenyésztett lazac teljes mértékben nyomon követhető és az egész év folyamán tenyésztett és feldolgozott. Egyik másik olaj sem tud versenyezni az általunk forgalmazott olaj frissességével és meg van az az előnyünk is, hogy nagyon alacsony a szennyezőanyag tartalma (alacsonyabb, mint a szigorú norvég határértékek). Ennek eredményeként nevezhető ez az olaj „szűz” olajnak. A tenyésztett halból származó olaj mindig bevizsgált és természetes antioxidánssal kevertek, hogy megőrizzük a minőséget és biztosítsuk az eltarthatóságot.

Természetes olaj frakció

Számos omega-3 termék a világon koncentrált olaj. Ezeket az olajokat durva kezelésnek vetették alá, így az esszenciális zsírsavak mennyisége, az EPA és DHA koncentrált. Az elképzelés, hogy a vásárló több omega 3-at kap a pénzéért. Azonban ez a folyamat veszélyt jelent a minőségre nézve. Ezek az olajok sokkal könnyebben avasodnak, így visszajutunk a korábban említett problémához.
A kutatók feltették a kérdést, hogy milyen jó a zsírsavak felvétele a szervezetben.
A legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy egy avas olajat sokkal gyengébben vesznek fel a sejtek.

Ez az oka annak, hogy a Nor-Oil-ban természetes zsírsavak, trigliceridek találhatók. A zsír ilyen formában található meg az élő halban. Ezek a zsírsavak sokkal stabilabbak és természetes úton halmozódtak fel a halban.

Kiknek javasolt az omega 3 fogyasztása?

 • Elégtelen keringés esetén (hideg kezek és lábak esetén, száraz bőr, száraz sarok esetén is nagyobb segítség, mint ha külsőleg kenjük, hiszen lehet az omega 3-hiány a száraz bőrtünet mögött)
 • Várandósoknak vagy várandósságra készülő nőknek
 • Szoptatós anyáknak
 • Férfiak nemzőképességének fokozására
 • Gyermekeknek
 • Agyi és idegrendszeri problémák, depresszió esetén
 • Szem problémák esetén
 • Krónikus fáradtság, mellékvese fáradtság enyhítésére
 • Depresszió esetén
 • Autoimmun és gyulladásos alapú (pl. izületi) betegségek esetén
 • Bőrbetegségek (ekcéma, pikkelysömör) esetén

Halolaj a webáruházban:

NOR-OIL Szűz Lazacolaj kapszula

NOR-OIL Szűz Lazacolaj iható változatban

NOR-OIL Szűz Lazacolaj iható változatban gyermekeknek