Bippan Norberg és Szil Péter, a Svédországban élő és tanító házaspár olyan biológiai fogamzásszabályozó módszert ajánl, mely a női ciklus alatt végbemenő változások és a termékenység közötti összefüggés megfigyelésén alapszik.

Termékenységi jelek

Az ún. termékenységi táblázatban – amit minden nőnek vezetnie kell – a hüvelyváladék, az ébredési hőmérséklet és a méhnyak állapotától függően követhetjük nyomon ciklusunkat: megtudhatjuk, mikor vannak termékeny és terméketlen időszakaink, s megfigyelhetjük, hogy az adott ciklusban megtörtént-e a peteérés és tüszőrepedés, ezáltal termelődik-e a progeszteron hormon.

“A természetes családtervezés” a teherbe esés megelőzésére, vagy éppen elősegítésére szolgáló, orvosi beavatkozást nem igénylő módszerek összessége. E módszerek mind a női ciklus során végbemenő változások és a termékenység közötti összefüggés megfigyelésén alapulnak.

Tulajdonképpen mindenkinek, mihelyt nemileg éretté válik -, sőt már előbb is – meg kellene ismernie a termékenység jeleit. A női test működésének és ciklikus változásainak ismerete egész életre szóló tudás, amelynek -, akár partnerkapcsolatban él valaki, akár egyedül – rengeteg pozitív „mellékhatása” van.

Sok pár megsínyli pld. a nő lelkiállapotának és érzékenységének hullámzásait. A felfedezés, hogy ezek összefügghetnek a hormonháztartás ciklikus változásaival,  feloldó hatású lehet nemcsak a nő, hanem mindaddig felkészületlen partnere számára is.

A termékenység jeleit figyelemmel követve minden nő betekintést nyerhet saját testének egészséges működésébe, és ennek révén idejében felismerheti, ha valami nincs rendjén. Ennek a tudásnak a birtokában már azt is tudja, mit befolyásol a testében, ha mégis a fogamzásgátló tabletták vagy a spirál használata mellett döntene.

Sokan azonban tartanak a pirulával vagy a spirállal járó kockázattól, és kelletlenül bár, de a méhszájsapkát vagy a gumi óvszert választják. A termékenység jeleit ismerve lehetőségük nyílik arra, hogy csak akkor használják e szereket, amikor valóban szükség van rájuk, vagyis amikor termékenyek.

Természetes családtervezés

A gyermekáldás sok pár számára nem elkerülendő veszély, hanem inkább nehezen elérhető cél. A menstruációs ciklus megfigyelése és a termékenységi táblázat kitöltése révén megtudhatják, hogy rendszeres-e a nő tüszőrepedése, és vannak-e szokatlan és rövid termékeny időszakai.

A termékenység  jeleinek megfigyelése azzal az előnnyel is jár, hogy a teherbe esésre felkészülő pár biztosan ismeri a fogamzás időpontját, és ebből aránylag pontosan kiszámítható, hogy mikor várható a gyermek születése.

A termékenység jeleinek megfigyelése az egyetlen fogamzásgátló módszer a gumi óvszeren kívül, amelynek alkalmazásában a férfi is aktív részt vállalhat. Ez a módszer tehát nemcsak az azt alkalmazó nő önismeretét és egészségtudatát növeli, hanem elmélyítheti partneréhez való kapcsolatát is.

Bár ez a könyv – legalábbis a tárgyi ismeretek szintjén – a női testben lejátszódó folyamatokról szól. Jó lenne, ha nemcsak nők olvasnák, hiszen sok férfi többre becsüli partnere egészségét és a közös felelősségvállalás örömét, mint a saját kényelmét.

Mi a természetes családtervezés hívei lennénk akkor is, ha az csak arra lenne jó, hogy elkerüljük a mesterséges fogamzásgátló szerek kellemetlen mellékhatásait.  A lelkesedés, amellyel immár tizedik éve használjuk és terjesztjük ezt a módszert Svédországban, leginkább az említett pozitív mellékhatásokból táplálkozik.

Nem szűnő bámulattal fedezzük fel újra és újra a természet ritmusát a női ciklusban, a test veleszületett bölcsességét a különböző hormonok kifinomult összjátékában, és ugyancsak nem szűnő megelégedést nyújt számunkra, hogy együttműködünk mindezzel – és nem ellene dolgozunk.

Annak tudata, hogy a női ciklus nem más, mint a természet havonta ismétlődő előkészülete a teherbe esésre, nem ok arra, hogy megtagadjuk a szexualitás önmagáért való örömét. Ellenkezőleg, gazdagabbak vagyunk attól, hogy vállaljuk a természetes összefüggést a szerelem és az emberi szaporodás között.

A mai fogamzásgátló módszereknek a közfelfogás szerint előnyük, hogy leveszik a védekezés gondját a partnerek válláról, csakhogy éppen ez által elidegenítik a védekezést attól, ami ellen védekezünk. Még ha a test előbb-utóbb ki is heveri a pirula vagy a spirál fizikai mellékhatásait, azok szellemi és magatartásbeli kihatásai (többek között az, hogy a védekezés csak a nő felelőssége lenne)  tovább élnek. Ma azonban egyre több emberben ébred igény valami másra az egymáshoz és a környezetünkhöz való viszonyunkban. Ezért látják be egyre többen annak szükségességét is, hogy tudatos összhangban éljenek termékenységükkel. A természetes családtervezés elősegíti a nő és a férfi kapcsolatát az életnek ezzel az alapvető folyamatával, és lehetővé teszi számukra, hogy kihasználják azt – anélkül hogy ellene szegülnének.

Nem is olyan régen a természetes családtervezéshez csak vallási okokból folyamodtak. Talán ebből az időből származik a még ma is elterjedt félreértés, amely a természetes születésszabályozást azonosítja a „számolással”, az ún. ritmus- vagy naptári módszerrel. Ez a módszer azonban ma már elavult.

A természetes születésszabályozás korszerű módszerei – helyesen használva – ugyanolyan biztonságosak, mint más fogamzásgátló módszerek. Függetlenül attól, hogy hosszúak, rövidek vagy rendhagyóak-e a menstruációs periódusok. A hüvelyváladék, az ébredési hőmérséklet és a méhnyak változásai megbízható módon jelzik, hogy mi a helyzet a termékenységgel.”

A csupán 20 oldalas könyv tartalma itt tölthető le.

A könyvben ismertetett módszerek, elsősorban a hüvely nyálka vizsgálata, azaz a Billings-módszer nagyon jól kombinálható az ovulációs mikroszkóp használatával.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük